terug

Hoe maak je nu écht een uitnodigend cv?

Of je nu net klaar bent met studeren, een carrièreswitch wilt of om een andere reden een nieuwe baan zoekt, iedereen krijgt weleens te maken met solliciteren. Dan is het goed om met je cv aan de slag te gaan.

Het vinden van een nieuwe baan vraagt om het uiterste en is tegenwoordig bijna te vergelijken met topsport: er moet aan alles gedacht worden en het cv heeft daarin een hoofdrol. Want zeg nu zelf; je wilt in de toekomst toch precies op de juiste plek terechtkomen zodat jij met veel werkgeluk aan de slag kan?!

Een onderscheidend en volledig cv kan dan zeker niet ontbreken en kun je bestempelen als de basis voor dit avontuur. De inhoud van het cv is ontzettend belangrijk maar aan de uitstraling moet ook zeker aandacht worden geschonken. Hoe zorg je er nu voor dat jouw cv zorgt voor een uitnodiging? Ik geef je graag enkele tips waar jij je voordeel mee kan doen.

Voordat we beginnen

Je kan een cv vergelijken met een flyer, alleen dan niet voor een festival maar voor jezelf. Het moet namelijk aantrekkelijk vormgegeven zijn en de juiste informatie bevatten. Neem daarom zeker de tijd om met je cv aan de slag te gaan. Om iemand nieuwsgierig te maken is het belangrijk om de juiste onderdelen uit te lichten.

Basisonderdelen van je cv

Als je solliciteert, dan wil je natuurlijk dat ze contact met je kunnen opnemen. Vermeld daarom altijd je e-mailadres, telefoonnummer en eventueel de link naar je LinkedIn profiel. Deze informatie hoeft niet standaard bovenin te staan, maar mag ook links of rechts in je cv komen.

Profiel (wie ben je echt?)

Een administratieve duizendpoot? Oké, maar hoezo dan? Omdat je 12 jaar administratieve ervaring hebt? Kijk nu snap ik het! Vermijd container begrippen zoals een ‘9-5 mentaliteit’, ‘creatief’ of ‘proactief’. Wees liever persoonlijk en benoem in je profielschets enkele competenties met voorbeelden, die matchen met wat jij zoekt.

Werkervaring (meest recente bovenaan)

De volgorde van je werkhistorie vermeld je omgekeerd chronologisch. Je meest recente werkervaring benoem je als eerste en dan zo het rijtje af. Stages mag je hierin ook zeker bij werkervaring zetten zolang je meer hebt gedaan dan de koffiebonen aanvullen. Ga niet tot in detail beschrijven wat je deed in je dagelijks werk, maar vermeld kort en bondig je verantwoordelijkheden en taken.

Opleidingen/studies/certificaten

Een behaalde en/of gevolgde opleiding in je cv benoemen is erg belangrijk. Als je solliciteert naar een functie waarbij de gevolgde opleiding een verplichting is, kun je de behaalde opleiding nog voor je werkhistorie in je cv zetten. Wees ook hier weer kort maar krachtig.

Kennis, vaardigheden en/of hobby’s

Zet je deze er wel of niet op? Ja, maar alleen als het relevant is. Bijvoorbeeld als je moet onderbouwen dat je een teamspeler bent en je in je vrije tijd voetbalt.

De vormgeving

Een mooi ontworpen cv valt meer op en dat is met het oog op onderscheidend zijn helemaal niet verkeerd. Let op dat je rekening houdt met de branche waarin je solliciteert en dat het ontwerp bij jouw persoonlijkheid past. Met een kleurig en druk cv solliciteren bij een bank is misschien niet het beste idee.

Canva?

Uiteraard kun je via Word zelf aan de slag met je cv. Hier is niets mis mee. Maar… via internet zijn veel leuke templates te vinden. Breng eens een bezoekje aan de website Canva. Via deze website (of app) kun je kiezen uit veel verschillende templates en heb je binnen een mum van tijd een prachtig vormgegeven cv.

Nog enkele tips voor een top cv:

  • maak je cv niet langer dan 2 A4’tjes (max. 3 als je veel werkervaring hebt)
  • laat je cv altijd checken door iemand die goed is in Nederlands
  • gebruik alleen een professionele foto en geen vakantiefoto
  • heb lef en zorg dat je opvalt!
  • het belangrijkste is dat het cv wat stijl betreft bij jou past

Heb je jouw cv klaar maar weet je niet waarop te solliciteren? Kijk dan eens tussen onze vacatures

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!