terug

Een alleenstaande werkende moeder is een vrouw met ballen!

Als alleenstaande werkende moeder heb je heel veel ballen in de lucht te houden. Zo ben je naast moeder ook kok, taxichauffeur, schoonmaker, personal planner, wasvrouw, maatschappelijk werker, personal shopper, conciërge, oppas, huiswerkbegeleider, luizenmoeder, serveerster, hovenier, psycholoog, kleding reparateur, mediator, partyplanner, facilitaire dienst, zwemmoeder, fietsenmaker en daarnaast heb je (vaak) ook nog een betaalde baan bij jouw werkgever…

Het lijkt bijna een onmogelijke klus om het alleen opvoeden van kinderen te combineren met een drukke baan en daarbij jezelf niet te verliezen. Als alleenstaande werkende moeder van twee pubers weet ik hier alles van.

Vrouw met ballen!

Meestal houd je de ballen allemaal wel in de lucht maar als er een tegenslag komt kan het toch gebeuren dat de ballen één voor één naar beneden komen. Vaak zijn het hele kleine tegenslagen die dit veroorzaken: een kapotte auto, een ziek kind, vakantie van je vaste oppas, enzovoort.

Als je geen aandacht schenkt aan de ballen die één voor één naar beneden komen loop je het risico om volledig onderuit te gaan. Het is dan lastig om weer overeind te komen en alle ballen weer de lucht in te krijgen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot langdurige uitval van je werk wat ook weer ten koste gaat van je kinderen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van de vrouw met ballen.

Door de jaren heen heb ik geleerd om als alleenstaande werkende moeder alle ballen omhoog te houden, ook als het even tegenzit. Graag deel ik met jou een aantal handige tips en tricks:

Je bent niet perfect en hoeft dit niet te zijn

Als je de lat in zowel je werk als thuis te hoog legt, loop je het risico dat je jezelf voorbij gaat rennen. Je badkamer hoeft er echt niet uit te zien alsof hij zo uit de showroom komt en ook je kinderen mogen best eens naar school met een combinatie die met elkaar vloekt, maar die volgens hen zelf heel mooi is. Door je minder druk te maken om de kleine dingen wordt je leven net wat gemakkelijker en leuker. En dit zorgt ervoor dat je ook in je werk beter kunt functioneren.

Doe werk waar je energie van krijgt

Je bent heel wat uren van de week van huis weg voor je werk. Als je werk je veel energie kost gaat dit ten koste van je gezin. Doe daarom werk wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Kijk voor jezelf wat dat voor jou betekent. Is dat de inhoud van het werk, je collega’s of misschien wel het perspectief wat het werk je biedt? Deze energie neem je mee naar huis. Hierdoor vormt jouw werk een bron van energie voor jou en je kinderen.

Afspraak is afspraak

Als alleenstaande moeder ben je misschien net iets minder flexibel voor je werkgever. Maar dat wil niet zeggen dat jij je werk niet goed doet of minder werk verzet dan je collega’s. Door heldere afspraken te maken met jouw werkgever en je collega’s als het gaat om je werktijden, breng je je privé tijd met je kinderen niet in het gedrang. Het gaat om de inhoud en kwaliteit van je werk, niet om het aantal uren dat jij extra aanwezig bent.

Sociale omgeving

Een kinderdagverblijf of gastouder is een hele goede oplossing voor de dagopvang of buitenschoolse opvang. Als je kind echter ziek is, is hij daar helaas niet welkom. Zorg er daarom voor dat je ook een sociaal netwerk achter de hand hebt voor als je kind ziek is of als je ’s-avonds een keer moet overwerken.

Denk out of the box en ben creatief

Om met creatieve oplossingen te komen voor de dingen waar je tegenaan loopt, ben je als alleenstaande moeder genoodzaakt om out of the box te denken. Als je om 18.00 thuis komt van je werk is het begrijpelijk dat je geen zin meer hebt om te koken. Kijk eens of je in het weekend “vooruit” kunt koken en zorg dat je de boodschappen voor de hele week in huis hebt.

Ontspannen!!!!

Als je vrij hebt en je kinderen zijn een weekend weg, dan heb je al gauw de neiging om al je achterstallige werkzaamheden in huis op te pakken. Helemaal niet erg, maar zorg dat je ook tijd neemt om te ontspannen en even tot jezelf komt. De manier waarop je dit doet is geheel aan jou, maar zorg er wel voor dat je op drukke dagen je ballen allemaal in de lucht kan houden.

Tot slot…

Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor alleenstaande moeders maar voor alle ouders. Want het blijft een uitdaging om in deze tijd de ballen in de lucht te houden. En mochten er bij jou toch een aantal ballen (dreigen te) vallen? Vraag dan hulp van jouw werkgever. Samen kom je er vast wel uit.

Bij Driessen kijken we vooral naar wie je bent en naar wat je kunt, dus als alleenstaande moeder ben je ook van harte welkom! Bekijk onze vacatures en wie weet zit er iets leuks voor jou tussen. 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!