terug

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken

Stel je voor dat je je eigen baan zelf kunt vormgeven. Dat je baan zo leuk is, dat het niet meer aanvoelt als werk. Dat je bezig kunt zijn met dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dat zou toch ideaal zijn?

Jobcrafting

We brengen tegenwoordig veel tijd door op ons werk. De pensioenleeftijd is verhoogd waardoor we ook langer moeten doorwerken. Maar dat is niet het enige wat is veranderd. Ook de waarde van werk heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Werk is er niet alleen meer om geld te verdienen, maar werken betekent ook ergens bij horen. Werk zorgt voor zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Daarnaast is het een invulling van je leven. Werk is sociale contacten opdoen en onderhouden. Kortom, werk heeft waarde!

Jobcrafting

Iedereen heeft persoonlijke waarden, talenten en drijfveren om zijn of haar werk uit te voeren. Jobcrafting biedt de mogelijkheid je huidige baan naar eigen drijfveren en talenten in te vullen. Dit zit vaak al in kleine dingen. Denk aan taakgerichte zaken als taakroulatie, taakverruiming en taakverrijking. Maar ook in de relationele sfeer zoals samenwerking kan jobcrafting mogelijkheden bieden. Doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, zorgt voor meer bevlogenheid en energie.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat elke baan ook taken heeft die minder leuk zijn om te doen. Het doel van jobcrafting is het inzetten van de talenten waar je energie van krijgt zodat je zelf invloed kunt uitoefenen op een betere aansluiting tussen je persoonlijkheid en je baan.

Omdat de werkomgeving steeds in ontwikkeling is, wordt jobcrafting steeds meer gezien als een vaardigheid. Er wordt steeds meer verwacht dat je proactief kunt omgaan met je functie en deze kunt aanpassen aan die veranderende werkomgeving. Jobcrafting biedt het beste van allebei. Je houdt je functie voor jezelf interessant door deze steeds aan te passen, terwijl je tegelijkertijd ook inspeelt op de veranderende werkomgeving.

Werk-privébalans-crafting

Een term die aan jobcrafting gerelateerd kan worden is werk-privébalanscrafting. Dit lijkt op jobcrafting maar er is een belangrijk verschil. Bij werk-privébalans crafting wordt niet alleen je baan vormgegeven maar ook de (gezonde) balans met je privéleven. De belangrijkste overeenkomst tussen beide begrippen is dat je zelf het initiatief neemt om de verandering te bewerkstelligen.

Bevlogen en energiek

Bevlogenheid en energie worden verwezenlijkt door het vinden van de juiste balans tussen je persoonlijkheid, je werk en je privéleven. Zodra je die energie voelt, heb je de juiste balans gevonden! Doe jij het werk wat jij leuk vind? En heb jij de juiste balans gevonden tussen je werk en je privéleven? Ben je benieuwd naar hoe werkgelukkig jij bent? Doe dan de werkgeluktest. 

Bronnen: Permar, HAN, Gedrag & Organisatie, Fanfactory, Intermediair

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!