terug

Alles wat je moet weten over solliciteren als je zwanger bent

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Hoe mooi is het dat er over een aantal maanden een mini you op de wereld is?! Maar wat als je nu net op zoek was naar een nieuwe baan? Solliciteren als je zwanger bent is nog steeds een beetje taboe en er komen allemaal leuke en spannende dingen aan die je leven gaan veranderen. Daarom geven wij je graag tips die je helpen bij het solliciteren.

Allereerst is het belangrijk je te realiseren dat een zwangerschap eigenlijk al een fulltime baan is. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt solliciteren. Als je je goed voelt, kan het prima. Maar wanneer vertel je het nieuws?

Ben ik verplicht te vertellen over mijn zwangerschap?

Nee, je bent bij het solliciteren niet verplicht om meteen te vertellen dat je zwanger bent maar het is wel netjes om het een beetje op tijd aan te geven. Wanneer je het pas vertelt nadat je bent aangenomen, kan er een breuk in het vertrouwen komen en dat is natuurlijk zonde. Maar je bent pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof wilt gaan verplicht over je zwangerschap te vertellen.

Een werkgever mag niet vragen of je zwanger bent. Ze mogen ook niet vragen of je een kinderwens hebt. Maar je kunt je afvragen in hoeverre het handig is om hier echt een punt van te maken en dingen geheim te houden tijdens het sollicitatieproces. Hoe gaat de sfeer zijn wanneer je bent aangenomen en dan met het nieuws komt? En wil je wel voor een werkgever werken die jouw kinderwens als een probleem ziet?

Wanneer is het beste moment om te vertellen over mijn zwangerschap?

Je kunt best wachten tot het tweede sollicitatiegesprek. Zo word je bij je eerste gesprek wat objectiever beoordeeld. Wanneer je in het tweede gesprek dan vertelt dat je zwanger bent (of zwanger wilt worden), kun je altijd aangeven dat je dit in het eerste gesprek niet verteld hebt omdat je graag op je kennis en kunde beoordeeld wilde worden maar dat je wel openkaart wilt spelen voordat je aangenomen wordt.

Een voorbeeld van wat je kunt zeggen: “Ik heb in ons eerste gesprek bewust niet verteld dat ik zwanger ben omdat ik graag wil dat je eerst mijn kwaliteiten ziet. Ik begrijp dat dit wellicht niet helemaal eerlijk is en ik heb er ook over getwijfeld, maar dat we dit tweede gesprek hebben betekent in elk geval dat je mijn kwaliteiten waardeert.”

Wanneer je iets als bovenstaande zegt laat je meteen een aantal pluspunten zien:

  • Je geeft aan dat jij het ook een lastige situatie vindt en er over hebt nagedacht;
  • Je benadrukt dat de werkgever jouw kwaliteiten al positief beoordeelt;
  • Je bent uiteindelijk helemaal open en transparant vóórdat je aangenomen wordt.

Zorg er in elk geval voor dat het gesprek professioneel blijft. Blijf niet te lang hangen in je privéleven.

Niet te lang blijven hangen in je privéleven, wel vooroordelen wegnemen.

Er wordt bij zwangere vrouwen al snel gedacht dat ze minder willen gaan werken en minder ambitie hebben om te groeien. Soms klopt dit maar soms ook niet. Vertel daarom over jouw plannen, jouw ambities en hoe jij je toekomst ziet. Dat is natuurlijk voor iedereen die solliciteert van belang, maar zeker als je hardnekkige vooroordelen wilt wegnemen.

Vertel hoe jij je werkende leven ziet in combinatie met je gezinsleven. Vertel ook hoe jij en je partner elkaar op kunnen vangen. Hierover vertellen is natuurlijk niet verplicht maar het laat wel zien dat je hierover hebt nagedacht én het kan ervoor zorgen dat je de werkgever geruststelt.

Denk daarom voordat je op sollicitatiegesprek gaat na over dingen als:

  • Wanneer je precies wilt starten;
  • Hoeveel weken je nog hebt tot je zwangerschapsverlof;
  • Op welke datum je weer kunt beginnen (er voor het gemak van uitgaande dat alles volgens plan loopt);
  • Hoeveel uur je wilt werken wanneer je terugkomt van verlof.

Hiermee laat je zien dat je tot in de puntjes bent voorbereid, goed over dingen nadenkt en ook precies weet wat je wilt.

Hormonen op hol

Tijdens je zwangerschap kan het soms lastig zijn om je hormonen onder bedwang te houden. Daar kun je weinig aan doen. Maar wat nou als je tijdens een sollicitatiegesprek volschiet? Ook hier geldt dat openkaart spelen het beste werkt. Je hebt een goed excuus dus gebruik dat vooral.

Ik maak toch geen kans dus waarom solliciteren als ik zwanger ben?

Misschien denk je dat de meeste werkgevers niet enthousiast zijn als je tijdens een sollicitatiegesprek vertelt zwanger te zijn. Je denkt misschien dat ze eerder voor een veilige optie zullen kiezen en iemand aannemen die niet op korte termijn voor langere tijd uit de running is. Maar, als jij de beste persoon voor de baan bent, zal een werkgever dat zien. Er kan voor vervanging gezorgd worden tijdens je verlof en daarna ben je gewoon weer terug.

Een zwangerschap mag ook nooit een reden zijn dat je wordt afgewezen tijdens een sollicitatie. Laat je dus niet tegenhouden door de gedachte dat werkgevers een zwangere sollicitant niet aannemen. Laat zien dat jij de beste keuze bent!

Hoe vergroot je de kans om aangenomen te worden?

Bedenk wat jou absoluut onmisbaar maakt voor de functie. Zo kan bijvoorbeeld het feit dat je per direct beschikbaar bent enorm in je voordeel werken. Probeer vanuit het oogpunt van een werkgever te denken. Waar zit bij je nieuwe werkgever ‘de pijn’? Oftewel, waarom zoeken ze een nieuwe collega? Speel daarop in.

Momenteel is er schaarste op de arbeidsmarkt, door in te zetten op die schaarste in combinatie met jouw skills, vergroot je de kans om aangenomen te worden. Denk aan dingen als meertaligheid, werkervaring of systemen waar je ervaring mee hebt.

Kijk bij het solliciteren ook naar de functieduur. Je kunt je bijvoorbeeld focussen op tijdelijke functies, zoals iemand die nú met zwangerschapsverlof is tijdelijk vervangen. Jij hebt tijdelijk een baan én kunt daarna zelf met verlof. Een baan met uitzicht op een vast contract is natuurlijk al helemaal ideaal. Een tijdelijke functie van een jaar is wat minder handig. Een groot deel van dat jaar ben jij namelijk met verlof. Door vooraf goed na te denken over waarop je solliciteert, voorkom je een hoop teleurstelling.

Kortom: solliciteren als je zwanger bent kan prima! 

Bron: Mamsatwork

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!