Werken op het hbo 

Hbo-studenten werken hard aan hun toekomst. Als docent of ondersteunend medewerker op een hbo-school draag jij hier dagelijks aan bij. Iedere dag zie je de studenten groeien. Samen met gemotiveerde collega's daag je studenten uit om na te denken over hun rol in de maatschappij en samen werken jullie naar dit toekomstbeeld toe. 

Bekijk alle hbo vacatures

Waarom werken op het hbo?

Als medewerker op een hbo-school zie je dag in, dag uit hoe studenten zichzelf ontwikkelen tot professionals. Je krijgt de unieke kans om een positieve stempel te drukken op het leven van studenten. Docenten spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van vakinhoudelijke kennis en belangrijke vaardigheden die studenten nodig hebben voor hun toekomstige carrières. Ondersteunend personeel zorgen voor een omgeving waarin dit leren optimaal kan plaatsvinden, en zijn daarmee onmisbaar.

Hbo-scholen of campussen zijn vaak bruisende omgevingen waar nieuwe ideeën en innovaties voortdurend de ruimte krijgen. Dit zorgt voor een afwisselende en uitdagende werksfeer. Samenwerking met collega’s uit diverse vakgebieden en professionals uit het werkveld vergroot je netwerk en leidt vaak tot interessante samenwerkingsprojecten.

Daarnaast bieden hbo-instellingen vaak flexibele werktijden, wat bijdraagt aan een goede werk-privébalans. Op deze plek kun je écht het verschil maken, terwijl je zelf blijft groeien en geïnspireerd raakt.  

Welke functies zijn er op het hbo?

Op het hbo vind je een breed aanbod aan boeiende functies die allemaal bijdragen aan het ondersteunen én inspireren van studenten. Hier zijn enkele voorbeelden:  

  • Docenten: de creatieve kracht achter boeiende lessen en inspirerende projecten. Je begeleidt studenten bij hun stages en zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor het echte werk. 
  • Onderwijsontwikkelaar: de innovator die nieuwe lesmodules en programma's ontwikkelt, altijd op zoek naar manieren om het leren nog interessanter te maken.
  • Onderwijsassistent: de onmisbare helpende hand in praktische lessen, van laboratoria tot praktijkruimtes.
  • Onderwijsadministratie: deze medewerkers zorgen ervoor dat alles van inschrijvingen tot roosters perfect geregeld is.
  • Facilitair medewerker: de beheerders van de campus, die ervoor zorgen dat alle faciliteiten in orde zijn.
  • IT-medewerker: IT-medewerker zorgen ervoor dat alle systemen goed werken.
  • Communicatiemedewerker: als communicatiemedewerker op het hbo verzorg je de in- en externe communicatie.

Zoals je leest kun je in veel verschillende vakgebieden terecht als medewerker op het hbo.  

Wist je dat...

K
er studeren meer dan 460.000 studenten aan het hbo in Nederland. Dit aantal groeit jaarlijks, mede door de diverse en praktijkgerichte opleidingen die aangeboden worden.
er zijn meer dan 1500 verschillende hbo-opleidingen, verspreid over diverse vakgebieden zoals techniek, gezondheidszorg, economie, kunst, sociale studies en educatie.
k
jaarlijks halen ongeveer 75.000 studenten hun hbo-diploma. Dit maakt het hbo een belangrijke leverancier van hoogopgeleide professionals voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Voordelen van werken op het hbo

Werken op een hbo-school biedt verschillende voordelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen: 

Onderwijzen van gemotiveerde studenten

Hbo-studenten kiezen vaak specifiek voor hun vakgebied, wat betekent dat ze gemotiveerd en geïnteresseerd zijn in hun studie. Dit kan het lesgeven aangenamer en bevredigender maken. 

Onderzoeksmogelijkheden

Veel hbo-scholen stimuleren praktijkgericht onderzoek, wat docenten de kans geeft om hun kennis te verdiepen en bij te dragen aan het vakgebied. 

Netwerkmogelijkheden

Door samen te werken met andere professionals binnen en buiten de instelling, kunnen docenten waardevolle contacten leggen die nuttig kunnen zijn voor hun carrière. 

Voldoening uit bijdrage aan maatschappij

 Je speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de volgende generatie professionals wat veel voldoening geeft.  

Welke soorten hbo-scholen zijn er? 

In Nederland zijn er verschillende soorten hbo-scholen:  

  • Algemene hogescholen: deze hogescholen bieden een breed scala aan opleidingen in verschillende vakgebieden zoals economie, techniek, gezondheidszorg, sociale studies, en educatie.  
  • Technische hogescholen: technische hogescholen bieden technische- en ingenieursopleidingen aan. Ze bieden programma's aan in bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek, en informatica.  
  • Kunst- en cultuurhogescholen: deze hogescholen richten zich op opleidingen in de kunst en creatieve sector, zoals beeldende kunst, muziek, theater, en vormgeving.  
  • Pedagogische hogescholen: hier leer je alles op het gebied van onderwijs en educatie, zoals de Pabo (opleiding tot leraar basisonderwijs) en andere lerarenopleidingen.  
  • Zorg- en welzijnshogescholen: opleidingen in de gezondheidszorg en welzijnssector, zoals verpleegkunde, fysiotherapie, en maatschappelijk werk komen hier samen.  
  • Economische en managementhogescholen: deze scholen bieden opleidingen aan op het gebied van bedrijfskunde, management, marketing, en financiën.  
  • Landbouw- en milieuhogescholen: hier vind je studenten die zich willen specialiseren in landbouw, voeding, milieu- en natuurbeheer.
  • Particuliere hogescholen: dit zijn niet-bekostigde instellingen die vaak gespecialiseerde opleidingen aanbieden, bijvoorbeeld in de richting van business, mode, of IT.  
  • Internationale hogescholen: deze hogescholen bieden Engelstalige opleidingen aan en hebben vaak een internationale focus, gericht op buitenlandse studenten.  

Werken op het hbo via Driessen

Als je via ons aan de slag gaat, weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij
  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.
Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veel gestelde vragen over het werken op een hbo

Gemiddeld tussen de 3.561 en 5.564 euro bruto per maand.  

Een fulltime werkweek bestaat in het hbo uit 36, 38 of 40 uur. 

Op basis van het aantal uren dat je per week werkt, wordt ook het aantal vakantie-uren bepaald. Bij 36 uur heb je recht op 219 vakantie-uren per kalenderjaar. Bij 38 uur zijn dit 323 vakantie-uren.