In het basisonderwijs zie je kinderen letterlijk en figuurlijk groeien. In deze bijzondere tijd in hun leven doen ze heel veel kennis en ervaringen op. En jij begeleidt ze daarbij. Je helpt ze niet alleen om vakken als taal en rekenen onder de knie te krijgen, maar draagt ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van deze nieuwe generatie. Lees snel verder om meer te weten te komen over rol als leerkracht in het basisonderwijs.
Als leerkracht geef je les op een basisschool in één of meerdere groepen van groep 1 tot en met groep 8 binnen het primair onderwijs. Je geef les in verschillende vakken, zoals rekenen, taal, gym, muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, tekenen, handvaardigheid, Nederlands en Engels.
De taken van een leerkracht in basisonderwijs zijn veelzijdig en gevarieerd. In de kleuterklas leer je kinderen spelenderwijs cijfers en letters herkennen en optellen en aftrekken met kleine getallen. Aan de hogere klassen geef je les in onder andere rekenen, taal, gym, aardrijkskunde, geschiedenis, muziek en Engels.
Naast het lesgeven, bereid je lessen voor, coach je leerlingen, plan en begeleid je activiteiten, en vergader je met collega's en het management. Ook onderhoud je contact met ouders en begeleiders om de voortgang en het welzijn van de leerlingen te bespreken.
Daarnaast speel je een belangrijke rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen, waarbij je hen helpt om zelfvertrouwen op te bouwen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Als leerkracht in het basisonderwijs verdien je tussen de €3.800 en €7.900 per maand. Dat is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Er zit een groot verschil tussen het minimum en het maximum. Dit komt doordat er veel mogelijkheden zijn binnen het beroep. Leer je bijvoorbeeld door naar een begeleider of taalcoördinator? Dan heeft dat effect op je salaris als leraar in het basisonderwijs.
In het basisonderwijs zijn er verschillende soorten leerkrachten, elk met hun eigen specialisaties en verantwoordelijkheden. Naast de algemene groepsleerkracht kun je ook werken als bijvoorbeeld vakleerkracht, intern begeleider, of remedial teacher.
Als vakleerkracht ben je specifiek verantwoordelijk voor het geven van les in een bepaald vak, zoals gym, muziek, of kunst. Als intern begeleider richt je je op het coördineren van de zorg voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Als remedial teacher biedt je gerichte hulp aan leerlingen die moeite hebben met bepaalde vakken, zoals taal of rekenen.
Didactische vaardigheden
Je kunt lesstof duidelijk en gestructureerd uitleggen, afgestemd op het niveau en de behoeften van de leerlingen.
Pedagogische vaardigheden
Je kunt een veilige en motiverende leeromgeving creëren waarin leerlingen zich sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen.
Communicatieve vaardigheden
Je kunt effectief communiceren met leerlingen, ouders, collega's en het management, zowel mondeling als schriftelijk.
Het arbeidsmarktperspectief van een leerkracht basisonderwijs is goed. Met een afgeronde lerarenopleiding kun je je op verschillende manieren werkzaam zijn binnen het onderwijs en zal het vinden van een baan geen probleem zijn. De meeste basisscholen staan te springen om goed gemotiveerde leerkrachten. Je hebt volop mogelijkheden om door te groeien en meer verantwoordelijkheden te krijgen binnen de basisschool waar je werkt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld doorgroeien als taal- of rekencoördinator, stagecoach, bouwcoördinator, intern begeleider of directeur van een basisschool.
Je kunt aan de slag bij verschillende organisaties met verschillende onderwijsconcepten, zoals regulieren basisscholen, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs, brede scholen en Montessori-, Dalton-, Jenaplan- en Vrije Scholen.
Via Driessen kun je onder andere bij de volgende organisaties werken: Almeerse Scholen Groep, SALTO-school Strijp Dorp, Atalenta en Signum.
Bekijk alle vacatures als leerkracht
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om leerkracht in het basisonderwijs te worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Pabo (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs), die ongeveer 4 jaar duurt als je voltijd studeert. Daarnaast zijn er deeltijdopties die ongeveer 5 jaar duren.
Wil je op een andere manier instromen? Dan zijn er zij-instroomtrajecten, die ongeveer 2 jaar duren en bedoeld zijn voor mensen met een hbo- of wo-diploma die zich willen omscholen tot leerkracht. Ook is er de Academische Pabo, een combinatie van pabo en een universitaire bachelor, die ongeveer 5 jaar duurt.
Naast deze basisopleidingen zijn er ook verschillende cursussen en nascholingsmogelijkheden om je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van specifieke vakken of nieuwe onderwijsmethoden. Sommige onderwijsinstellingen bieden ook maatwerktrajecten aan, speciaal afgestemd op jouw achtergrond en ervaring.
Wil je aan de slag als leerkracht? En heb je interesse in een zij-instroomtraject. Klik hier voor meer informatie.
Blijf jezelf ontwikkelen en volg een studie of cursus om gemotiveerd en scherp te blijven. Ontdek "Driessen Academy", ons online ontwikkelplatform waar je gratis toegang hebt tot verschillende trainingen en opleidingen. Schrijf je in bij Driessen en krijg direct toegang tot ons online aanbod. Kies de module die bij jou past en investeer in jezelf.
Als je via ons aan de slag gaat als leerkracht, weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.
Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij
Ben je gepassioneerd over het onderwijs maar zie je jezelf niet als leraar? Je kunt nog meer doen binnen het onderwijs, zoals onderwijsdeskundige, interne begeleider, conciërge, onderwijsadviseur en beleidsmedewerker onderwijs. Dus, werken in het onderwijs maar niet voor de klas? Mogelijkheden genoeg!
Je bent nooit te oud om te leren. Iemand die op latere leeftijd een overstap maakt naar het onderwijs kan voor een school juist erg waardevol zijn. Doordat je levens- en werkervaring hebt opgebouwd breng je nieuwe ideeën en inzichten met je mee. Daarnaast heb je vaak beter in beeld wat je sterke punten zijn en op welke onderdelen je beter om hulp kan vragen. Het helpt je bij een overstap dat je goed kunt uitleggen wat je komt brengen en je tegelijkertijd open staat voor het leren van je nieuwe vak
Zeker! Je kunt leraar worden zonder dat je hier een diploma voor hebt. Je kunt namelijk voor een bepaalde duur gastlessen geven of specifiek vakinhoudelijke lessen verzorgen. Daarbij is lesgeven met een aanstelling wanneer je de correcte vooropleiding hebt en als ervaren zij-instromer ook mogelijk.