Als docent in het voortgezet onderwijs draag je kennis over, verruim je de blik van jongeren op de wereld, betrek je ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen en zorg je ervoor dat leerlingen een leuke en boeiende schooltijd hebben. Er is volop werk, vooral voor docenten in het voortgezet onderwijs. We vertellen je graag alles over het vak, hoe je je kunt omscholen tot leraar en wat je kunt verdienen als docent.
Als docent in het voortgezet onderwijs heb je een belangrijke rol in het onderwijzen en inspireren van leerlingen. Je ontwikkelt lesmateriaal op basis van leerdoelen en weet dit op een duidelijke en boeiende manier over te brengen. Of het nu gaat om Frans, biologie, maatschappijleer of aardrijkskunde, jouw passie voor het vak weet je moeiteloos over te brengen op je klas.
Maar jouw rol gaat verder dan alleen lesgeven. Als docent begeleid je leerlingen, beoordeel je huiswerk en werk je nauw samen met collega’s. Je hebt een breed en belangrijk takenpakket dat ook ouderavonden en deelname aan buitenschoolse activiteiten zoals excursies omvat. Kortom, jouw werk is inspirerend en afwisselend!
Als docent in het voortgezet onderwijs geef je les in je specifiek vakgebied aan leerlingen van vmbo, havo en/of vwo. Naast het lesgeven bereid je de lessen voor en blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vak. Je overlegt regelmatig met je collega’s om samen het onderwijs nog beter te maken. Je neemt de tijd om proefwerken na te kijken en heb je gesprekken met ouders om hen op de hoogte te houden van de voortgang van hun kinderen.
Daarnaast ben je vaak mentor, waarbij je mentorgesprekken voert en klassenuitjes organiseert. Ook houd je toezicht op het schoolplein of in de aula om een veilige en fijne omgeving te creëren.
In het voortgezet onderwijs zijn er vier functieniveaus voor docenten: LB Leraar Basisbekwaam (LB), Leraar Vakbekwaam (LC), Leraar Specialist (LD) en Leraar Expert (LE). LB is het startniveau voor veel docenten met een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid. LC is voor docenten met meer ervaring en extra taken, zoals mentortaken of het ontwikkelen van lesmateriaal. LD is voor zeer ervaren docenten die specialistische taken uitvoeren, zoals leidinggeven aan vaksecties. LE is het hoogste niveau, voor experts die een grote invloed hebben op het onderwijsbeleid en de schoolorganisatie. Elk niveau heeft een eigen salarisschaal met 12 stappen, waarbij je elk jaar een stap omhooggaat bij goed functioneren.
Bron: Onderwijsloket
In het voortgezet onderwijs zijn er twee soorten docenten: zij met een tweedegraads en zij met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, en het praktijkonderwijs. Met een eerstegraads bevoegdheid kun je lesgeven aan het vmbo, zowel de onderbouw als bovenbouw van havo en vwo, en het praktijkonderwijs. Welke bevoegdheid je hebt, wordt bepaald door je opleiding en dit bepaalt ook aan welke leerlingen je mag lesgeven.
Interpersoonlijk competent
Je ervoor zorgt dat er een fijne omgang is tussen jou en de kinderen en de kinderen onderling.
Didactische vaardigheden
Je kunt lesstof duidelijk en gestructureerd uitleggen, afgestemd op het niveau en de behoeften van de leerlingen.
Pedagogische vaardigheden
Je kunt een veilige en motiverende leeromgeving creëren waarin leerlingen zich sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen.
Als docent in het voortgezet onderwijs heb je een goed arbeidsmarktperspectief. Er is constante vraag naar bevoegde docenten. Je kunt starten als LB-docent en doorgroeien naar LC, LD en zelfs LE. Met meer ervaring en extra verantwoordelijkheden kun je bijvoorbeeld mentor worden, een vaksectie leiden of bijdragen aan onderwijsbeleid en -innovatie.
Er zijn ook mogelijkheden om door te groeien naar management- en leidinggevende functies zoals teamleider, afdelingshoofd of directeur. Daarnaast kun je je verder ontwikkelen door deel te nemen aan studiedagen, workshops en aanvullende opleidingen.
Kortom, als docent in het voortgezet onderwijs zijn er volop kansen om je carrière te laten groeien en jezelf te blijven ontwikkelen!
Je kunt aan de slag bij verschillende soorten scholen. Dit kunnen vmbo-, havo- en vwo-scholen zijn, of scholen die meerdere niveaus combineren. Er zijn ook scholen voor speciaal voortgezet onderwijs, zoals praktijkonderwijs en scholen voor leerlingen met speciale behoeften (VSO). Daarnaast zijn er ook beroepsgerichte scholen waar je les kunt geven.
Via Driessen kun je onder andere bij de volgende organisaties werken: Aeres, Regio College, Horizon College, ASG en Porteum.
Bekijk alle vacatures als docent
Om als docent in het voortgezet onderwijs te werken, heb je een diploma nodig. Afhankelijk van je opleiding kun je lesgeven aan verschillende niveaus van leerlingen.
Je bent eerstegraads bevoegd als je één van de volgende opleidingen hebt afgerond:
Je bent tweedegraads bevoegd als je één van de volgende opleidingen hebt afgerond:
Als je al een hbo- of wo-diploma in een ander vakgebied hebt, kun je via een zij-instroomtraject docent worden. Dit traject combineert werken en leren en duurt meestal 2 jaar.
Wil je aan de slag als docent in het voortgezet onderwijs? En heb je interesse in een zij-instroomtraject. Klik hier voor meer informatie.
Blijf jezelf ontwikkelen en volg een studie of cursus om gemotiveerd en scherp te blijven. Ontdek "Driessen Academy", ons online ontwikkelplatform waar je gratis toegang hebt tot verschillende trainingen en opleidingen. Schrijf je in bij Driessen en krijg direct toegang tot ons online aanbod. Kies de module die bij jou past en investeer in jezelf.
Als je via ons aan de slag gaat als docent , weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.
Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij
Om te werken als docent in het voortgezet onderwijs heb je een diploma nodig. Een eerstegraads onderwijsbevoegdheid behaal je met een master lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit. Je tweedegraads onderwijsbevoegdheid krijg je met een hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs of een kopopleiding voor een andere hbo-bachelor. Het verschilt per opleiding aan welke leerlingen je mag lesgeven.
Vaak worden de drie termen door elkaar gebruikt, maar er is wel een klein verschil. Zo wordt 'docent' meestal gebruikt voor iemand die lesgeeft op het voortgezet onderwijs, mbo, hbo of de universiteit. Een leerkracht noemen we eigenlijk alleen iemand die lesgeeft in het basisonderwijs of speciaal onderwijs.
Om les te mogen geven heb je bijna altijd een bevoegdheid nodig. Dat is ook niet voor niets: tijdens een lerarenopleiding doe je vaak vakkennis op, leer je hoe je het beste jouw vakkennis kunt delen met je leerlingen/studenten en doe je kennis op over pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Toch zijn er enkele situaties waarin je wel zonder bevoegdheid of getuigschrift aan de slag mag als leraar, zoals het werk-leertraject zij-instroom. Dan heb je al een aanstelling op een school, terwijl je je bevoegdheid nog niet hebt gehaald. Dit is wel een traject waarbij je toewerkt naar het behalen van een bevoegdheid.