Zo blijf jij future proof!
Carrière
25-05-2018

Zo blijf jij future proof!

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich. Er zijn talloze artikelen te vinden over banen die verdwijnen in de toekomst vanwege digitalisering en robotisering. De kans is groot dat dit impact heeft op jouw functie. Zie dit echter niet als een bedreiging maar als een kans. Door mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen en in te spelen op toekomstige vaardigheden blijf jij future proof!

De arbeidsmarkt van de toekomst

Als we kijken naar waar we nu staan, dan hebben de industriële revolutie en verdere technologische ontwikkelingen veel welvaart gebracht. Tegelijkertijd waren veel mensen en beroepsgroepen er slachtoffer van. Nu zijn er blockchain, mobiel internet, Internet of Things, 3D-printers, kunstmatige intelligentie en robots – om er maar een paar te noemen. Klinkt dit bekend of is dit misschien nog een ‘ver van je bed’ show?

Overgangsfase

Volgens Lynda Gratton, hoogleraar aan de London School of Business en co-auteur van het boek ‘The 100 year life’ zitten we als maatschappij in een overgangsfase waarin werk minder vast omlijnd raakt. Een van de gevolgen is dat bestaande functies veranderen door technologische ontwikkelingen en taken (of rollen) daarom belangrijker worden. Dat betekent dat we ons moeten instellen op een leven vol verandering. Hoe doe je dat?

Zorg dat je met verschillende mensen kunt werken

Personen die goed met veranderingen omgaan, blijken vaak veel tijd door te brengen met mensen die heel anders zijn dan zij. Dat zorgt er onder meer voor dat je jezelf in meerdere werkvelden kunt voorstellen. Om kunnen gaan met verschillende mensen zorgt er dus voor dat je flexibel bent.

Lees ook: Heb jij veel vervelende collega’s om je heen? Perfect!

Investeer in je persoonlijke vaardigheden

Bedenk goed welke vaardigheden je nog meer moet ontwikkelen om mee te kunnen met de tijd. Op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw verdwijnt steeds meer routinematig werk. Daardoor worden andere eigenschappen belangrijker zoals probleemoplossend denken, nieuwsgierigheid en creativiteit.

Blijf jezelf continue ontwikkelen

Uit een recent onderzoek van McKinsey blijkt dat we minstens een halve werkdag per week nieuwe vaardigheden moeten leren om mee te komen met de technologische ontwikkelingen.  Geef jezelf dus de tijd om te lezen, volg blogs van mensen die je interessant vindt en bezoek interessante events die aansluiten bij jouw carrièreplannen. 

Aan de slag!

Nu hoor ik je denken: ik werk fulltime, sport enkele keren per week en heb een druk sociaal leven. Wanneer heb ik dan tijd om te werken aan mijn future proof vaardigheden? Dat bepaal je helemaal zelf! Het leuke aan alle (technologische) ontwikkelingen van de laatste jaren, is dat er ook een nieuwe vorm van leren is ontwikkeld: online leren (ook wel e-learning genoemd).

Volg op een moment dat het jou uitkomt een online opleiding. ’s Avonds op de bank of wat denk je van heerlijk in het zonnetje op het terras? Het enige wat je nodig hebt is een lekker fris drankje en natuurlijk wifi.

Online leren via Driessen

Medewerkers van Driessen kunnen gratis gebruik maken van een gevarieerd aanbod aan e-learning opleidingen van SkillsTown. Algemene cursussen, zoals Word en Excel, maar ook taalcursussen en specifieke trainingen zoals klantgerichtheid maken onderdeel uit van het aanbod. Werk je in het onderwijs of bij de overheid? Dan is er zelfs een specifiek aanbod voor de sector waarin jij werkzaam bent. Kijk voor meer informatie op Mijn Driessen of neem contact op met jouw vaste contactpersoon.

Bronnen:

Malou Bruil
Malou Bruil
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als online marketingcommunicatie-adviseur.
Meer over Malou

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Carla Bakelaar

Wat interessant! Ik zou graag wat mogelijkheden horen betreft cursussen gerelateerd aan de overheid. Binnenkort ga ik bij de afdeling DIV werken dus ik ben nieuwsgierig wat Driessen mij hierin kan bieden.
Ik ben even een weekje weg maar na 4 juni telefonisch bereikbaar
( 0643739344)
Met vriendelijke groet
Carla Bakelaar

Malou Bruil

Hoi Carla, leuk om te horen! Geniet van je vakantie en we nemen contact op met je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!