Werk zoeken met een beperking: obstakel?
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Werk zoeken met een beperking: obstakel?

Werk zoeken kan behoorlijk lastig zijn wanneer je een beperking hebt. Solliciteren is natuurlijk voor iedereen best spannend maar wanneer je een beperking hebt al helemaal. Toch kan ook jij een leuke baan vinden en ik help je graag op weg. Of ik weet waar ik het over heb? Absoluut! Met de onzichtbare beperking reuma, weet ik uit eigen ervaring dat het soms echt wel lastig is.

Om te beginnen is het is goed om te weten dat het vinden van een baan minder afhangt van je beperking dan je misschien in eerste instantie denkt. Zo kan je motivatie, je doorzettingsvermogen of je eigen initiatief doorslaggevend zijn, maar is het ook belangrijk om te weten waar je talenten liggen. Probeer dus je eventuele onzekerheid opzij te schuiven, neem je eigen verantwoordelijkheid, zorg ervoor dat je representatief bent en… bouw een sterk netwerk op. 

Een passende baan

Werk zoeken begint voor iedereen met bedenken wat je écht graag wil doen. Wanneer je een beperking hebt volgt daarop nog wel de vraag wat aan zou kunnen sluiten bij je beperking. Als je goed bedenkt wat jouw beperking voor jou betekent, dan wordt de kans groter dat je een baan vindt die goed bij je past. Houd jezelf dan ook niet voor de gek. Overschat jezelf niet, maar onderschat jezelf ook zeker niet. Denk bijvoorbeeld goed na over de werkzaamheden die bij een baan horen. Mogelijk zitten er werkzaamheden bij waar je niet een-twee-drie aan denkt die voor jou moeilijker zijn uit te voeren. Als systeembeheerder zit je bijvoorbeeld niet altijd achter de computer, maar moet je ook apparatuur sjouwen.

Vind je het moeilijk om in te schatten wat je wel of niet goed kunt? Luister dan eens naar wat je familieleden of vrienden over je zeggen. Zij kunnen je vaak goed inschatten en hebben het beste met je voor. Let daarbij wel op dat ze je niet te veel willen beschermen. Met de beste bedoelingen kom je dan alsnog uit bij een baan waar je niet gelukkig van wordt.

Solliciteren

Richt je in je sollicitatiebrief op de functie en waarom jij hier geschikt voor bent. Als er een uitnodiging volgt voor een sollicitatiegesprek kun je altijd nog vertellen dat je een bepaalde beperking hebt. Al ben je niet altijd verplicht over je beperking te praten. Indien jouw beperking gevolgen heeft voor je functioneren ben je wél verplicht dit te melden.

Neem voor je sollicitatiegesprek eventueel folders mee van regelingen voor werkgevers. Zo laat je zien dat je meedenkt en het trekt een werkgever misschien net wat makkelijker over de streep. Deze folders vind je op UWV.nl. Let op: niet overal is een regeling voor. De regelingen richten zich vooral op werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Lang niet iedereen met een beperking heeft zo’n uitkering.

Yes! Je hebt die leuke baan!

Waarschijnlijk heb je veel ervaring met problemen oplossen die zich in je dagelijks leven voordoen als gevolg van je beperking. Op je werk zul je ook manieren ontwikkelen om je werk goed te doen. Maar het vinden van de beste oplossingen kan tijd kosten. Bespreek daarom met je leidinggevende en directe collega’s dat je in het begin wat meer tijd nodig hebt om uit te proberen wat voor jou het beste werkt. Wanneer je een beetje weet hoe je bepaalde dingen wil doen, kun je dit het beste bespreken met je leidinggevende en directe collega’s. Op deze manier kan iedereen rekening houden met jouw beperkingen en kun jij ervoor zorgen dat je je werk goed kunt uitvoeren.

Lees ook: Werken met een beperking, zo krijg je begrip

Laatste tips

  • Vecht niet tegen dingen die je niet kunt. Dit vreet namelijk energie en helpt je niet.
  • Buit je goede kanten uit in je werk. Doordat je in het dagelijks leven ook met problemen kunt omgaan, kun je dat ook in je werk toepassen.
  • Omdat je je de ene dag beter voelt dan de andere is het handig als je voor een groot deel je eigen tijdsplanning kunt maken en je dag kunt indelen. Als je deze mogelijkheden hebt kun je je werkzaamheden goed afstemmen op hoe je je voelt. Maak dit vooral bespreekbaar met je leidinggevende als je hier behoefte aan hebt.

Bron: KCCO.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Sarah de Leeuw

Mijn neef heeft een verstandelijke beperking, maar wil desondanks werken. Dit vind ik erg goed van hem. Het inderdaad verstandig je beperking goed in te schatten, zodat je weet welk werk je aan kan!

    Miranda de Ruyter

    Inderdaad goed om te kijken naar wat wél kan, denken in kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Goed bezig neef van Sarah! Wist je trouwens dat we ons vanuit de Driessen Foundation ook richten op mensen waarvoor werkgeluk niet zo vanzelfsprekend is? Kijk maar eens op http://www.driessenfoundation.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *