Wat zit je haar leuk!
Gezond & bewegen
01-03-2019

Wat zit je haar leuk!

Het is nationale complimenten dag! Tijd om die collega eens te laten weten dat je hem/haar waardeert en je buurman te bedanken voor het sneeuwruimen. Of geef die leuke jongen die je altijd tegenkomt eens een compliment. Vandaag is hét moment!

Waarom zijn complimentjes zo leuk?

We vinden het allemaal fijn om gewaardeerd te worden. Een complimentje hier en daar geeft toch een soort bevestiging dat we iets goed doen of dat we leuk gevonden worden. En oké, een compliment over je kapsel is daar misschien geen goed voorbeeld van maar ook dat is wel eens fijn om te horen.

Bewust of onbewust, we willen allemaal in bepaalde mate gewaardeerd worden door anderen en om die waardering ook echt terug te horen is gewoon hartstikke fijn. We willen ertoe doen. Al is het soms bijna onmerkbaar, we hebben het allemaal. Een verlangen om gezien en gehoord te worden, om betekenis te hebben. Een verlangen naar erkenning.

Lees ook: Wat maakt jou (werk)gelukkig?

Psycholoog Abraham Maslow noemde het een basisbehoefte waar we allemaal mee geboren worden. Hartstikke logisch dus dat we een complimentje op z’n tijd wel fijn vinden.

Het effect van een compliment

Een compliment krijgen geeft direct een positieve boost aan je humeur. Maar het komt ook je zelfvertrouwen ten goede. Iemand vindt namelijk iets leuk of goed aan jou en zegt er nog iets over ook!

Een compliment geven doet de ontvanger én jou goed. Doordat je merkt dat de ontvanger blij is met je compliment, voel jij jezelf ook vrolijker. Je bent als het ware blij dat je iemand blij gemaakt hebt.

Complimenten op de werkvloer zijn daarom ook echt waardevol. Je brengt veel tijd door op je werk en hoe leuk je jouw baan ook vindt, soms loopt het even wat minder soepel of ben je gewoon toe aan wat meer rust. Horen dat je het eigenlijk hartstikke goed doet en dat je inzet echt gewaardeerd wordt is dan wel heel fijn. Niet op een betuttelende manier natuurlijk maar gewoon even een korte “Dat doe je goed!” is best fijn. Het geeft je vertrouwen, een beter humeur en meer plezier in je werk.

Vooral het ervaren van werkplezier / werkgeluk is oh zo belangrijk. Of je nou fulltime of parttime werkt, je werk is een groot onderdeel van je leven. Wanneer je niet werkgelukkig bent heeft dat dus nogal impact. Af en toe een compliment op je werk maakt echt al veel goed. Het is één van de belangrijkste vormen van waardering die je kunt krijgen en, zoals ik al schreef, is het een basisbehoefte van ons allemaal om die waardering te krijgen.

Werkgeluk? Maak het zelf!

Werkgeluk bestaat uit de componenten purpose (zingeving), flow (voldoening) en fun & friendship (plezier en verbinding)*. Met name op die laatste twee heb je zelf invloed. Tijdens de workshop ‘Word (nog) gelukkig(er) in jouw werk’ leer je waar jouw talenten liggen en hoe je ze inzet.  

Wil je leren hoe dat werkt? Meld je dan aan voor een van onze gratis workshops op 25, 27 en 28 maart in Amsterdam, Helmond en Arnhem. We organiseren deze workshops in het kader van de Dutch Happiness Week die van 16 t/m 24 maart dit jaar plaatsvindt. Als trotse partner van dit initiatief willen wij (werk)geluk in Nederland bevorderen en vergroten. En daarin heb jij zelf een belangrijk aandeel. Want de regie over jouw werkgeluk heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand.

Nog meer inspiratie

Heb je na deze informatie meer inspiratie nodig om nationale complimentendag tot een succes te maken? Ik geef je graag enkele tips! Complimenteer iemand bijvoorbeeld over:

  • Zijn of haar behulpzaamheid
  • De bijzonder lekker gezette koffie (ook al komt je koffie uit de automaat)
  • Het nauwkeurige werk van je collega
  • Het geduld van die ene vriendin
  • Het lekkere eten of de hulp die je af en toe krijgt bij huishoudelijke taken
  • Een leuk geschreven blog (grapje natuurlijk 😉)
  • Of ga een stapje verder en neem wat lekkers mee naar je werk als traktatie voor jezelf en je collega’s die hartstikke hard gewerkt hebben

Super simpel toch?!

Weet wel: een compliment over je mooie lach is leuk. Maar een compliment over iets waar je echt wat voor gedaan hebt is nóg leuker. Hoe mooi je lach wel of niet is, daar heb je zelf erg weinig invloed op. Hoe leuk is het om een compliment te krijgen voor iets waar je wel wat aan kan doen?! Je behulpzaamheid bijvoorbeeld.

Een compliment hoeft niet overdreven te worden en ook niet flirterig te zijn. Als het maar oprecht is. Hoe klein het soms ook lijkt. Dus ga het doen! Geef vandaag iemand een compliment! En ervaar zelf het effect.

*Op basis van onderzoek door het HappinessBureau.

Miranda de Ruyter
Miranda de Ruyter
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!