Een compliment geven, zo doe je het goed!
Leestijd: 4 minuten

Een compliment geven, zo doe je het goed!

Op 1 maart is het nationale complimenten dag! Tijd om die collega eens te laten weten dat je hem/haar waardeert en je buurman te bedanken voor het sneeuwruimen. Of geef die leuke jongen die je altijd tegenkomt eens een compliment. 1 maart is hét moment!

Waarom zijn complimentjes zo leuk?

We vinden het allemaal fijn om gewaardeerd te worden. Een complimentje hier en daar geeft toch een soort bevestiging dat we iets goed doen of dat we leuk gevonden worden. Bewust of onbewust, we willen allemaal in bepaalde mate gewaardeerd worden door anderen en om die waardering ook echt terug te horen is gewoon hartstikke fijn. We willen ertoe doen. Al is het soms bijna onmerkbaar, we hebben het allemaal. 

Lees ook: Wat maakt jou (werk)gelukkig?

Psycholoog Abraham Maslow noemde het een basisbehoefte waar we allemaal mee geboren worden. Hartstikke logisch dus dat we een complimentje op z’n tijd wel fijn vinden.

Het effect van een compliment

Een compliment krijgen geeft direct een positieve boost aan je humeur. Maar het komt ook je zelfvertrouwen ten goede. Iemand vindt namelijk iets leuk of goed aan jou en zegt er nog iets over ook!

Een compliment geven doet de ontvanger én jou goed. Doordat je merkt dat de ontvanger blij is met je compliment, voel jij je ook vrolijker. Je bent als het ware blij dat je iemand blij gemaakt hebt. Daarnaast is het een teken dat je in het moment bent en dingen opmerkt. Een goed teken want dan zit je niet volledig in je hoofd. Heb je last van piekeren of zit je gewoon veel in je hoofd? Neem je dan voor om meer complimenten te geven, zo kom je vanzelf uit je hoofd omdat je eerst dingen moet opmerken om überhaupt een compliment te kunnen geven.

Complimenten op de werkvloer zijn echt waardevol. Je brengt veel tijd door op je werk en hoe leuk je jouw baan ook vindt, soms loopt het even wat minder soepel of ben je gewoon toe aan wat meer rust. Horen dat je het eigenlijk hartstikke goed doet en dat je inzet gewaardeerd wordt is dan wel heel fijn. Niet op een betuttelende manier natuurlijk maar gewoon even een korte “Dat doe je goed!” Het geeft je vertrouwen, een beter humeur en meer plezier in je werk. En dan verbetert het ook nog eens de band met je collega’s!

Vooral het ervaren van werkplezier / werkgeluk is oh zo belangrijk. Of je nou fulltime of parttime werkt, je werk is een groot onderdeel van je leven. Wanneer je niet werkgelukkig bent heeft dat dus nogal impact. Af en toe een compliment op je werk maakt echt al veel goed. Het is één van de belangrijkste vormen van waardering die je kunt krijgen en, zoals ik al schreef, is het een basisbehoefte van ons allemaal om die waardering te krijgen.

Nog wat inspiratie

Heb je na deze informatie meer inspiratie nodig om nationale complimenten dag tot een succes te maken? Ik geef je graag enkele tips! Complimenteer iemand bijvoorbeeld over:

  • Zijn of haar behulpzaamheid
  • De bijzonder lekker gezette koffie
  • Het nauwkeurige werk 
  • Het geduld 
  • Het lekkere eten of de hulp die je af en toe krijgt bij huishoudelijke taken
  • Een leuk geschreven blog (grapje natuurlijk 😉)
  • Of ga een stapje verder en neem wat lekkers mee naar je werk als traktatie voor jezelf en je collega’s die hartstikke hard gewerkt hebben

Super simpel toch?!

Dubieus?

Maar let op! Het geven van complimenten heeft ook z’n valkuil.. Sommige complimenten komen namelijk best dubieus over. Bijvoorbeeld wanneer je iemand een compliment geeft over dat nieuwe jurkje “omdat het mooi afkleedt”. Noem je iemand dan stiekem dik? Dat is vast niet je bedoeling maar zo klinkt het wel. Of “Deze keer heb je heerlijk gekookt schat!” Bedankt maar is het normaal gesproken niet te eten dan?  

Weet ook: een compliment over je mooie lach is leuk. Maar een compliment over iets waar je echt wat voor gedaan hebt is nóg leuker. Hoe mooi je lach wel of niet is, daar heb je zelf erg weinig invloed op. Hoe leuk is het om een compliment te krijgen voor iets waar je wel wat aan kan doen?! Je behulpzaamheid bijvoorbeeld.

Een compliment hoeft niet overdreven te worden en ook niet flirterig te zijn maar wél oprecht. Hoe klein het soms ook lijkt. Dus ga het doen! Geef vandaag iemand een compliment! En ervaar zelf het effect.

Wil jij ook weer leuke collega’s die je eens een compliment kan geven maar zit je momenteel zonder werk? Kijk dan eens tussen onze vacatures!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.