Tips voor een te vroege vogel op sollicitatiegesprek
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Tips voor een te vroege vogel op sollicitatiegesprek

Vanmorgen drukte ik al mopperend (in m’n hoofd dan) de wekker uit. Het was 05.45 uur, bah wat vroeg. De snooze-knop was erg verleidelijk maar die gebruik ik zelden want wat als ik te laat kom? Ik ben zo iemand die al aan de deur staat als jij je tanden nog aan het poetsen bent dus ik had best nog een kwartier kunnen blijven liggen maar mijn chronische kwaal van te vroeg zijn zit te diep om dat te doen.

Omdat ik ’s morgens best wat tijd heb nam ik nog even mijn social media door. Op Facebook kwam ik een enorm herkenbaar stuk van Mynd.nu tegen. Al herken ik niet alle punten die daar genoemd worden, bij de meeste moest ik toch even lachen. “Hé dat ben ik!”

Neveneffecten van te vroeg zijn

De vroege vogels onder ons herkennen het vast ook maar dit zijn dus mijn neveneffecten:

  • Continue de NS-app checken wanneer ik een treinreis maak.
  • Zo vroeg zijn dat een trein eerder net aan komt rijden wanneer ik het perron op loop.
  • Een vertragingsmarge van 5 tot 10 minuten incalculeren.
  • Een kwartier te vroeg zijn en denken “ik had nog een kwartier kunnen slapen”.
  • Een blokje om gaan omdat ik toch echt niet nu al binnen kan vallen (de ervaring dat de ander nog lang niet klaar is en not amused is dat ik er al ben, heb ik vaak genoeg gehad om liever een blokje te gaan lopen).
  • Bij een afspraak in een restaurant of café kies ik ervoor om of buiten te wachten en te zeggen “nee joh ik ben er net” of ik ga naar binnen en heb al een cappuccino achter m’n kiezen voordat de ander er is.
  • Soms bel ik zelfs even m’n ouders tijdens het wachten. Twee vliegen in één klap.
  • Ik heb zelfs één klok die ik standaard een paar minuten voor laat lopen, extra speling!

Op zich geen ernstige dingen maar is het handig?

Te vroeg zijn op een sollicitatiegesprek

Wanneer je eenmaal ergens werkt is het echt niet erg om te vroeg te zijn. Je baas zal hier geen moeite mee hebben. Maar wat doe je wanneer je op sollicitatiegesprek gaat?

Te laat komen is natuurlijk not done. Maar overdreven vroeg zijn is ook niet heel handig. Uiteraard houd je rekening met vertraging onderweg, zoek je de route en parkeergelegenheid vooraf uit en calculeer je wat tijd in om even op adem te komen. Het is toch spannend en je zit niet te wachten op extra stress. Wat écht te vroeg is, is om 20 minuten eerder op de stoep te staan. Je gesprekspartner kan zich dan opgejaagd voelen en daarmee laat je geen prettige eerste indruk achter.

Zit het net zo in je systeem om te vroeg te zijn als bij mij? Loop dan even een blokje om of wacht om de hoek. Zo’n blokje wandelen geeft je ook even de tijd om jezelf moed in te spreken of nog even wat dingen door te nemen. Ben je een minuut of 10 te vroeg? Dat is prima. Zo kom je enthousiast over maar wordt het niet ongemakkelijk. 

Lees ook Eerste werkdag bij je nieuwe baan? Geen stress!

Ben ik een control-freak?

Als ik deze vraag op mezelf betrek dan zeg ik “vast wel”. Te vroeg zijn heeft vaak te maken met controle willen hebben. Bewust of onbewust. Ik drink liever op m’n gemak nog een kop koffie dan dat ik moet haasten en ik heb nou eenmaal geen controle over het wel of niet op tijd zijn van de trein, over de verkeerslichten of m’n fietsbanden die wel of niet lek zijn. Ik heb wel controle over het tijdstip waarop ik vertrek.

Een beetje een control-freak zijn is helemaal niet erg. Het kan zelfs erg handig zijn want je zal nooit zonder paspoort op Schiphol staan of compleet onvoorbereid naar je sollicitatiegesprek gaan. Het is pas erg als jij en je omgeving er last van hebben.

Heb jij er geen probleem mee om even een blokje om te gaan voordat je op je afspraak binnenvalt? De ander vast ook niet. Zolang je niet aanbelt wanneer iemand zijn of haar tanden nog aan het poetsen is, is er dus weinig aan de hand. Jij hebt geen probleem en de ander ook niet. Lekker je te vroege zelf blijven dus.

Wil jij te vroeg zijn op een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens naar onze vacatures!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.