De januari dip, hoe komen we hem door?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

De januari dip, hoe komen we hem door?

Januari, de maandag onder de maanden. De portemonnee is leeg. Het is koud. Nat. Donker en saai. Na december vol met afspraken, etentjes en gezelligheid heb ik deze maand altijd een beetje last van de januari-blues. En ik ben niet alleen. Miljoenen mensen hebben last van een winterdipje. We kunnen wel stellen dat januari niet de meest populaire maand is. Tóch zit er weinig anders op dan er gewoon het beste van te maken.

Want januari heeft ook voordelen. Ja écht! We hebben namelijk de kortste dag van het jaar alweer achter de rug (21 december). Iedere dag die volgt maakt nu weer meer plaats voor licht in de duisternis. Daarmee komt ook de carnaval om de hoek kijken. Als zuiderling tel ik deze dagen natuurlijk ook af, en gaat de creativiteit al volop uit naar een originele outfit. Die sale komt dus als geroepen deze maand.

No excuses

Weer of geen weer, de buitenlucht geeft energie. Dus ga er op uit, pak de fiets, blaas het stof van je schaatsen of maak een strandwandeling. Zorg ervoor dat je regelmatig buiten dingen doet. Nog leuker? Doe het samen. Trek je collega’s achter die computer vandaan en maak een wandeling in je pauze. Motiveer elkaar, zo voel je je samen fysiek en mentaal beter.

Altijd blijven dromen

De meeste werkende Nederlanders krijgen aan het begin van het nieuwe jaar weer nieuwe vakantiedagen. Wist je al dat je deze dit jaar met gemak kunt verdubbelen? Pak de jaarkalender van 2019 er maar eens bij. Het vraagt wat gepuzzel, maar als je slim plant rondom weekend- en feestdagen kun je aardig wat winst boeken.

Over ‘boeken’ en vrije dagen gesproken. Waar je mij nu echt gelukkig mee maakt: plannen van je volgende vakantie. Het liefst op een depri, regenachtige dag, struin ik uitgebreid het internet af naar de volgende reisbestemming. Die voorpret kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen! Dus, wat doe jij op Blue Monday?

Boek schrijven, reizen, marathon lopen..

Een beetje leven in de brouwerij hebben we wel nodig nu. Daarom kan een extra zetje geen kwaad. Goede voornemens zijn een cliché en zou je – als je het mij vraagt – niet aan 1 januari moeten koppelen. Welke tip ik een aantal jaren geleden wél ter harte heb genomen? Aan het begin van het jaar één of twee concrete doel(en) stellen. Zo heb ik verschillende sportieve uitdagingen overwonnen en ben ik aardig wat reiservaringen rijker. Kies iets dat past bij je geduld, energie, tijd en geld. Voorkom teleurstellingen, focus je op doelen en ik garandeer je succes!

Ontvluchten

Oké, ik geef toe. Ik heb gemakkelijk praten. Momenteel hijs ik me namelijk in mijn wetsuit om het onderwaterleven van Mexico te ontdekken. Sinds een paar jaar ontvlucht ik de maand januari dan ook grotendeels voor een tropisch adres. En een betere tip kan ik je niet geven. Wil je de saaiste maand van het jaar een keer níet in Nederland doorbrengen? Dan heb ik goed nieuws, je hebt de bestemmingen voor het uitkiezen in deze periode. Kies je favoriet, gooi je bikini in de koffer en vlieg de zon tegemoet.

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *