Werkgeluk in de zorgsector, zo neem je het in eigen hand
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Werkgeluk in de zorgsector, zo neem je het in eigen hand

Respect en waardering, wie wil dat nou niet? Het zijn twee belangrijke punten voor het hebben van werkgeluk, zeker in zo’n zware tijd als dit en zeker voor mensen in de zorgsector. Maar respect en waardering heb je niet zelf in de hand. Toch kun je zelf wel het een en ander doen om meer werkgeluk te ervaren.

Corona heeft de wereld op z’n kop gezet en ook de zorgsector heeft het zwaar. Maar juist door deze extreme tijd is de erkenning voor het werk van zorgprofessionals groter dan ooit. We beseffen ons meer dan ooit hoe belangrijk ze zijn.

Sta jij als zorgprofessional weleens stil bij werkgeluk in de zorgsector? En ga je het gesprek aan over manieren om het werkgeluk te vergroten? Of ren je vooral door? Ook in coronatijd is het belangrijk om stil te staan bij werkgeluk. Met de 4 kleine tips hieronder help ik je op weg. 

4 tips speciaal voor zorgprofessionals

  1. Besef wat de waarde is van jouw werk. Wat jij doet is van belang. Voor je cliënten en hun naasten. Sommige dingen worden een soort van routine maar sta er eens even bij stil wat het voor je cliënt betekent als je dit niet zou doen. Jij bent belangrijk. En niet zo’n beetje ook.
  2. Help je collega’s. Door anderen te helpen word je zelf gelukkiger. Dat doe je natuurlijk al voor je cliënten maar kijk ook wat je voor je collega’s kunt doen. Help ze groeien in hun functie door bijvoorbeeld feedback, help ze bij een taak of help ze door een luisterend oor te zijn. Dat geeft je een goed gevoel en zorgt ook nog eens dat anderen aardiger voor jou zijn. Je doet het samen dus maak er het beste van.
  3. Stel jezelf een doel. Een haalbaar doel. Waar komen jouw kwaliteiten in naar boven? Kun je daar iets nieuws mee of een stapje extra mee zetten? Hou het wel echt haalbaar. Jezelf compleet voorbij lopen om een nieuw doel te halen is natuurlijk niet goed voor je. Een haalbaar doel helpt je in ontwikkeling te blijven, wat je werkgeluk ten goede komt.
  4. Ben optimistisch. Buiten de menselijke baalmomentjes om dan. De hele dag fluitend rondhuppelen doet niemand maar probeer de positieve dingen te zien en trek je daar aan op wanneer het even wat minder gaat.

Jouw werkgeluk is allesbepalend voor de kwaliteit van de zorg, denk daarom vooral ook even aan jezelf. We hebben je hard nodig. Elke verzorgende, verpleegkundige, arts of jeugdhulpverlener die het vak verlaat, is er een te veel.

Wil je graag meer tips voor (werk)geluk of kun je wat tips gebruiken om uit je dip te krabbelen? Lees dan verder over een goede werk-privébalans of lees Uit je dip!

Ben je opzoek naar een baan die jou écht werkgeluk brengt, een betekenisvolle baan in de publieke sector? Kijk dan eens naar onze vacatures. Wij beloven je te helpen bij het vinden en vasthouden van jouw werkgeluk. Zeg jij #jaikwil?

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.