Het is koffietijd! Internationale dag van de koffie.
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Het is koffietijd! Internationale dag van de koffie.

Tegenwoordig hebben we bijna overal een dag voor en soms denk ik echt “Waarom?”. Maar in dit geval hebben we het over koffie en voor mij is dat een soort primaire levensbehoefte. Met andere woorden: ik vind het absoluut een dag om een blog aan te wijden. Dus pak er een kop koffie bij en lees gezellig verder over, jawel: koffie. Koffie op het werk, koffie-weetjes en de eeuwige discussie: is het nou gezond of niet?

Volgens een Amerikaans onderzoek is Nederland wereldkampioen koffiedrinken (graag gedaan 😉). We drinken zo’n 2,4 koppen per dag per hoofd van de bevolking. Ik heb dus best wat lotgenoten. Het “zwarte goud” mag dan wel even in the spotlight.

Koffie op het werk

Even wat weetjes: 72% van de Nederlandse werknemers drinkt op het werk koffie en het blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse werknemers meer werkplezier heeft met een goede kop koffie. Zo ongeveer iedereen uit deze laatste groep zegt niet zonder koffie te kunnen. (Ha! Lotgenoten!) Zwarte koffie is het meest populair, gevolgd door cappuccino en espresso. Jammer dat toch nog 12% van de Nederlandse werknemers de koffie op het werk een onvoldoende geeft. Een gemiste kans om werknemers meer werkplezier te geven.

Wat vinden we, over het algemeen, dan belangrijk aan een kop koffie op het werk? Allereerst de smaak. Die staat met stip op 1. Iets minder belangrijk maar nog steeds van groot belang is dat de koffie gratis is. Op 3 en 4 staan de bereidingstijd voor een kop koffie en het gebruiksgemak van het koffieapparaat. De keuze (cappuccino, espresso e.d.) sluit de top 5.

Gezond of niet gezond. That’s the question

Net als dat overal een dag voor bestaat, zijn er ook discussies over vanalles, zo ook over koffie. Is het nou gezond of toch niet? Het Voedingscentrum geeft aan dat gezonde volwassenen ongeveer 400 milligram (ongeveer 4 kopjes) cafeïne per dag kunnen innemen zonder dat er negatieve gezondheidseffecten aan vastzitten.

Nu zit er ook Cafestol in koffie. Kijkend naar dat stofje wordt aangeraden het bij 2 tot 3 koppen koffie per dag te houden. Cafestol verhoogt namelijk het LDL-cholesterol en is daardoor niet erg goed voor je bloedvaten. Maar goed dat de gemiddelde Nederlander het bij 2,4 koppen houdt dus. 

Koffie heeft ook dikke pluspunten: het remt de kans op Alzheimer, Parkinson, Diabetes en hart- en vaatziekten. Al met 1 kop per dag. De positieve effecten zijn dus al te behalen zonder over die 3 koppen heen te gaan.

Gezond door de werkdag heen? Lees dan onze 6 tips voor een gezonde werkdag!

Uitgestelde koffie

Ken je deze term nog niet, kijk dan vooral eens op uitgesteldekoffie.nl Uitgestelde koffie is een traditie uit Napels (Italië). Het is een vrij eenvoudig systeem waarbij iemand van tevoren een kop koffie betaalt voor iemand die op een later moment binnenkomt en het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet voor wie je bestelt. Een mooi gebaar waar je iemand heel blij mee kan maken.

Hoe mooi zou het zijn om te weten dat je iemand blij maakt met iets “simpels” als een kop koffie. Iets goeds doen zonder daarmee echt in the picture te staan maar gewoon om iets goeds te doen. Op uitgesteldekoffie.nl/bedrijven zie je bij welke zaken in Nederland je een uitgestelde koffie kunt betalen. De dag van de koffie is natuurlijk hét moment.

Uitgestelde Koffie is een initiatief van: Niburu.co

Bron: ad.nl

Bevordert een goede kop koffie jouw werkgeluk ook of vraag jij je juist af hoe werkgelukkig je nou eigenlijk bent? Doe hier de werkgeluktest en zie hoe werkgelukkig jij bent!

Miranda de Ruijter
Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam als intercedent HR-services bij Driessen.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *