Column: De grote boze mensenwereld
Columns
Leestijd: 4 minuten

Column: De grote boze mensenwereld

Ik ben officieel een jaar werkzaam in ‘de grote boze mensenwereld’. Daarmee bedoel ik dat ik in 2015 ben afgestudeerd en datzelfde jaar ben gaan werken. Afgelopen december is mijn contract verlengd *driewerf hoera* en kijk ik opgelucht terug op mijn eerste werkende jaar in de grote boze mensenwereld. Als ik voor mezelf mag spreken vond ik het even wennen. Als ik om me heen kijk naar ex-klasgenoten die ook zijn gaan werken, of vriendinnen die hun eerste fulltime jaar erop hebben zitten, zie ik dezelfde opluchting. In deze blog blik ik terug op mijn eerste fulltime jaar en de verandering die het met zich mee heeft gebracht.

Inrichting

Ik heb een baan als consultant. In het sollicitatiegesprek dat ik een jaar geleden voerde met mijn manager herinner ik me nog goed dat hij zei ‘consultancy is topsport.’ Een jaar later kan ik dit beamen. Wat niet betekent dat ik nu een topsporter ben (in tegendeel), maar het betekent wel dat je je leven dermate anders in moet richten om ‘topsport’ vol te houden. Er zullen wat hobby’s geschrapt moeten worden, vervelen doe ik me eigenlijk nooit meer en na een aantal maanden in verzet ben ik erachter gekomen dat één keer in de week boodschappen doen een stuk praktischer is dan dagelijks.

Keuzes maken

Het begint met keuzes maken. Als je student bent stel je andere prioriteiten dan wanneer je werkt. Een hoorcollege wordt wel eens overgeslagen als je een nachtje doorgehaald hebt. School staat wel in de top 3 prioriteiten maar in de battle met vrienden en hobby’s komt het niet altijd op nummer 1 te staan. Wanneer je werkt zijn er meer verantwoordelijkheden die je na moet komen, die je ook niet zomaar af kunt zeggen. De tijd van nachtjes doorhalen is namelijk ook veelal voorbij als je fulltime werkt. Je houdt minder tijd over voor vrienden en hobby’s waardoor je keuzes moet maken: wat blijft en wat gaat.

Ruisreductie

Alles wat ik een zes of minder geef valt af of neemt af. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld bepaalde kennissen en dingen die ik deed om tijd te vullen, maar niet omdat het echt belangrijk voor me was. Als je al een keer een avond tijd hebt dan wil je je mentale batterij opladen, optrekken met mensen waar je energie van krijgt, ofwel de ‘A-mensen’ in je leven. De ‘B-mensen’? Dat zijn die met een zesje of minder. Dat betekent niet dat je ze helemaal niet meer ziet, of een briefje moet sturen dat ze ‘de zwakste schakel’ zijn en je door tijdgebrek niet meer op hun verjaardagsfeestjes komt. Het betekent dat je ze minder ziet, want je hebt nu eenmaal minder tijd.

Batterij opladen alsjeblieft

Nu mijn eerste jaar in de grote boze mensenwereld erop zit, kijk ik terug op een leerzaam jaar, waarin de belangrijkste les die ik geleerd heb is om op tijd mijn batterij op te laden. Doordat er meer tijd gaat zitten in werk is de tijd die je privé overhoudt juist een kans om je batterij op te laden. Maak keuzes die bijdragen aan je zelfzorg waardoor je met volle batterij weer aan het werk gaat. Het zal er anders uit gaan zien maar het is op de lange termijn daardoor juist mooier! Het biedt kansen om je leven zo in te richten dat je de juiste mensen om je heen hebt, die je weer energie geven na een (lange) werkweek.

Met een vleugje HR

Om er ook nog een HR-verantwoorde uitspraak in te gooien: “Het zou mooi zijn als je, na een jaar wennen aan de grote boze mensenwereld, ontdekt hebt hoe je je batterij ook op werkgebied op kunt laden.” Zoek tussen je collega’s ook de ‘A- mensen’ waar je energie van krijgt. Kijk of je hier mee kunt samenwerken. Of sparren als je ergens tegenaan loopt. En doe regelmatig die belangrijke check naar hoe vol je batterij nog zit. Je telefoon geeft hiervoor een melding maar jezelf moet je het soms bewust vragen: batterij opladen alsjeblieft?

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *