terug

Medewerkers met schulden, hoe help je ze?

Een medewerker met financiële problemen: het is al lang geen uitzondering meer. Wist je dat bijna 30 procent van alle Nederlandse huishoudens een betalingsachterstand heeft? Een kleine achterstand is vaak nog wel op te lossen met wat spaargeld of door even wat minder uit te geven. Maar met grote achterstanden is het erg lastig om hier weer uit te komen. Hoe sta je als werkgever medewerkers hierin bij?

Hulp voor uw medewerkers

De cijfers liegen er niet om: 62 procent van de werkgevers heeft te maken met medewerkers met financiële problemen. En een medewerker met serieuze schulden kost een werkgever zo’n
€13.000,00 per jaar. Deze kosten bestaan uit productiviteitsafname, toename ziekteverzuim en het verwerken van loonbeslagen. Zo blijkt uit onderzoek van Nibud.

Buiten het feit dat een medewerker met financiële problemen hoge kosten met zich meebrengt, kunnen wij ons voorstellen dat je als goed werkgever medewerkers wilt bijstaan in deze problematiek. Waar kun je dan aan denken?

  • Het is belangrijk dat medewerkers de eigen risico’s zien. Hiervoor kun je ze een financiële gezondheidscheck aanbieden. Een voorbeeld is de checklist van Wijzer in geldzaken.
  • Zorg voor laagdrempelige informatievoorziening die makkelijk en ongezien te lezen is. Intranet of een personeelsblad lenen zich hier goed voor. Plaats bijvoorbeeld een checklist en vermeld welke ondersteuning je biedt. Deze ondersteuning kan ook van externe partijen komen. Nibud biedt bijvoorbeeld e-mailcoaching aan.

Zo ondersteunen wij

Bij Driessen hebben wij het bijstaan van medewerkers met financiële problemen onderdeel gemaakt van ons HR-beleid. Daarvoor zijn wij een samenwerking aangegaan met Schulden.nl. Schulden.nl werkt voor schuldeisers en werkgevers die hun klanten en medewerkers graag op een maatschappelijk verantwoorde manier helpen met het oplossen van betalingsachterstanden. Een innovatieve organisatie die de werelden van maatschappelijk verantwoord incasseren en schuldhulpverlening met elkaar verbindt.

Met deze samenwerking willen wij medewerkers met achterstanden vroegtijdig helpen door het gesprek aan te gaan, waarbij samen gekeken wordt wat de situatie is en een passende oplossing gezocht wordt. Soms is het voldoende als er hulp geboden wordt bij het treffen van een betalingsregeling, maar soms is er meer nodig. Medewerkers kunnen dan bijvoorbeeld gebruik maken van een financiële coach die de situatie inventariseert op mogelijke oplossingsrichtingen.

Ook biedt Schulden.nl een online leeromgeving die medewerkers inzicht geeft in de eigen geldzaken. Medewerkers kunnen deze cursus in de eigen omgeving, tijd en tempo doorlopen. Naast kennis over geldzaken, krijgen medewerkers meer inzicht in de eigen financiële situatie.

Vragen?

Bij twijfel, vragen of zorgen kunnen medewerkers én opdrachtgevers altijd contact opnemen met de afdeling HRM van Driessen.

Schulden.nl is een initiatief van PLANgroep en Zuidweg & Partners. Beide organisaties bieden al jarenlang schulddienstverlening aan in Nederland.