terug

Er is meer dan genoeg onderwijs-talent

Voor veel scholen is het een strijd om de juiste leerkracht te vinden. Een leerkracht die achter de visie van de school staat, een eigen draai weet te geven aan passend onderwijs, die om kan gaan met de welbekende werkdruk en toch eigenlijk wel de ervaring heeft die ze zoeken. Maar hebben we in deze tijden, waarin we te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt, nog wel de ruimte om zo te denken? Kunnen we kijken naar ons eigen profiel of moeten we meer gaan kijken naar talent en ambities van een eventuele nieuwe medewerker?

Kracht van een talent

De afgelopen maanden heb ik met veel ervaren en startende leerkrachten kennis mogen maken. Het geeft je energiepeil een ongelofelijke boost als je tegenover iemand zit die praat over zijn of haar passie. Wat een startende leerkracht kan vertellen over vernieuwingen en hoe een ervaren leerkracht spreekt over de veranderingen binnen het onderwijs van de afgelopen jaren en wat daar wel en niet goed aan zou zijn. In alle gevallen spreekt er dan een persoon met een eigen gevulde rugzak vol met opgedane kennis en ervaring. Je ziet een ander letterlijk groeien als die mag praten over opgedane kennis, ervaring en passie. Dat is toch prachtig?

Het uitdagende binnen iedere sector is het talent zien in een starter, maar ook het talent zien in iemand met jaren ervaring. Dit is niet altijd even makkelijk. Je wilt als organisatie vernieuwing, verfrissing, voldoende kennis en medewerkers met een hoop ervaring om uiteindelijk een team te creëren waar je de wereld mee kan gaan veroveren en de oorlog mee kan winnen.

Werkgeluk

Uiteindelijk gaat dat pas echt lukken als iedereen blij en gelukkig is met de plek waar ze zitten binnen de organisatie. Want als je naar jezelf kijkt denk je ook de hele wereld aan te kunnen als je een topdag hebt gehad op het werk, doelstellingen hebt behaald, een prachtige omzet hebt gegenereerd en ook nog eens lekker in je vel zit als je doet wat je leuk vindt. Kijk naar het talent van een toekomstige medewerker, luister naar de ambities en dromen, luister naar de onervarenheid of de professionaliteit. Durf zo nu en dan af te wijken van het profiel dat je voor ogen hebt en durf de stap te zetten om net diegene aan te nemen die misschien niet volledig aansluit bij wat je zoekt, maar waar wel de passie en het talent vanaf straalt.

Doen!

We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om vaker out of the box te denken en vaste werkwijzen en procedures los te laten. Ik ben ervan overtuigd dat als iedereen de handen ineen slaat, talenten gaat zien, risico’s durft te nemen en eens af durft te wijken van een vooraf bedacht profiel én een ideaal beeld, dat er dan nog véél talenten rond lopen waar met man en macht naar gezocht wordt. Ik ondersteun je graag!