Overstap naar het voortgezet onderwijs als zij-instromer

Wil je graag aan de slag als docent Nederlands, Engels of wiskunde? Betrap je jezelf wel eens op de gedachte dat je iets kunt en wilt betekenen in het onderwijs? Verdiep je je graag in de belevingswereld van jongeren en wil je jouw opgebouwde kennis en ervaring graag overbrengen? Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding kun je misschien wel via een zij-instroomtraject de stap naar het onderwijs maken. 

Solliciteren als zij-instromer

Wil je in aanmerking komen voor het zij-instroomtraject docent Nederlands, Engels of wiskunde? Dan is de eerste stap solliciteren op een vacature voor zij-instromer. Als er op dit moment geen vacatures openstaan voor zij-instromer, maak dan een vacaturealert aan en je blijft op de hoogte.

Bekijk zij-instroom vacatures

Samenwerking NCOI

In samenwerking met NCOI bieden wij een uniek zij-instroomtraject waarbij kwaliteit en persoonlijke begeleiding voorop staan. Als zij-instromer studeer je flexibel bij NCOI. Zo kun je op elk moment starten en wordt een programma op maat gemaakt. Reken op intensieve begeleiding, zowel vanuit NCOI als vanuit Driessen, begeleiding die helemaal is afgestemd op jouw behoefte. Binnen twee jaar behaal jij je bevoegdheid.

Het geschiktheidsassessment

Als je voorlopig bent aangenomen als zij-instromer dan gaan we samen het geschiktheidsassessment voorbereiden. Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit de volgende vier onderdelen:

  • Kennisbasistoets

    Met deze toets wordt beoordeeld in hoeverre jij (delen van) de vakinhoud al beheerst. De toets bestaat uit meerkeuzevragen.

  • Portfolio

    Je maakt een portfolio met jouw cv en behaalde diploma’s en laat erin zien welke kennis en ervaring je op andere manieren hebt opgedaan.

  • Lesobservatie

    Je geeft een les in de onderbouw havo/vwo of (v)mbo). Twee assessoren van NCOI beoordelen jouw les op basis van een Digitale Observatie Tool.

  • Criterium Gericht Interview (CGI)

    De assessoren gaan met jou in gesprek over de bewijsstukken die je hebt ingediend. Na het gesprek krijg je een beoordeling van het geschiktheidsonderzoek en weet je of je geschikt bent bevonden voor het volgen van het zij-instroomtraject.

Werken en studeren

Na het positief afronden van je geschiktheidsassessment ga je direct aan de slag in het voorgezet onderwijs, voor minimaal 0,4 FTE. Oftewel: werken en leren tegelijk. Als je het speciaal voor jou samengestelde programma hebt gevolgd en ervaring in de praktijk hebt opgedaan, is de laatste stap het bekwaamheidsonderzoek. Hiermee laat je zien dat je aan de wettelijke eisen voldoet om als leraar aan de slag te gaan. Bij voldoende beoordeling van het bekwaamheidsonderzoek behaal je je getuigschrift.
 

Wil jij aan de slag als docent in het voortgezet onderwijs?

Overweeg jij de stap te maken naar het voortgezet onderwijs? Bekijk dan onze vacatures of schrijf je in en maak een vacaturealert aan. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.