Ervaring van Susie

Van bijstand naar werkgelukkig

Susie (37) kwam als tienjarig meisje met haar ouders naar Nederland. Als vluchteling uit Somalië moest zij flink schakelen: een andere taal en een andere cultuur. Maar Susie is een doorzetter en haalde met succes haar middelbare schooldiploma. Daarna ging ze naar het mbo, maar behaalde hiervoor geen diploma. Uiteindelijk heeft ze door het volgen van cursussen certificaten in de richting van administratief medewerker.

Helaas belandde ze door omstandigheden drie keer in de bijstand. Dat waren pittige tijden voor Susie, maar deze powervrouw liet zich niet kennen en wist elke keer weer uit de bijstand te krabbelen. Nu werkt ze vol trots via Driessen bij een gemeente en wil nooit meer in de bijstand komen. Ze heeft zichzelf op weten te werken van administratief ondersteuner naar een medewerker bijzondere bijstand.

Werken bij de overheid

Susie besloot zich in te schrijven bij Driessen. Susie: “Op een gegeven moment werd ik gebeld door een medewerker van Driessen met de vraag of ik bij de gemeente Schagen wilde gaan werken. Dat wilde ik heel graag!” Na een sollicitatiegesprek werd ze meteen aangenomen en kon ze aan de slag als controleur voor de TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Dit was een opdracht voor negen maanden. 

De juiste begeleiding

Susie straalt als ze vertelt over haar werk en haar collega’s bij de gemeente Schagen. “Marianne en Fleur hebben mij heel goed geholpen. Als ik vragen had, kon ik die altijd stellen”, aldus Susie. Ook werd haar werk gewaardeerd. Susie: “Elke keer als ik mijn werk liet zien, kreeg ik complimentjes. Daar werd ik blij van.” Ook Marianne is erg tevreden over Susie. Ze vertelt: “Susie heeft echt boven verwachting gepresteerd. We hebben haar aangenomen op haar talenten. Qua kennis had ze nog het een en ander te leren, maar dat deed ze heel snel. Ze is heel rustig, maar ook heel leergierig, en gestructureerd.” Met de juiste begeleiding heeft Susie een mooie start gemaakt.  

Moeite met sollicitatiegesprek

Susie vindt het lastig om een sollicitatiegesprek in te gaan. “Ik denk dat mijn hoofddoek in de weg staat bij een gesprek,” vertelt ze. Hierdoor wordt ze onzeker, terwijl dit nergens voor nodig is. Om haar zelfverzekerder een sollicitatiegesprek in te laten gaan, biedt Driessen Susie een sollicitatietraining aan. Carla is adviseur inclusie en diversiteit bij Driessen. Ze vertelt: “Als we Susie kunnen helpen door één-op-één te oefenen met solliciteren, moeten we dat doen en gaan we dat regelen.” Binnenkort start Susie met de training! 

Een volgende stap

De opdracht bij de gemeente Schagen liep af. Marianne: “Wij hadden haar echt heel graag willen houden, maar daar was helaas geen ruimte voor.” Erg jammer, maar gelukkig had Susie meteen weer een nieuwe baan via Driessen gevonden. “Ik zag een leuke vacature staan en heb meteen gesolliciteerd. Diezelfde middag werd ik gebeld en mocht ik op gesprek. Een paar uur na mijn gesprek werd ik weer gebeld door Iphnan van Driessen dat ik was aangenomen.”

Iphnan: “We waren op zoek naar een consulent Bijzondere Bijstand voor de gemeente Hoorn. We kwamen de sollicitatie van Susie tegen en haar cv sloot helemaal aan op de functie. Na een leuk gesprek met haar te hebben gehad, besloten we om haar voor te stellen bij de gemeente.” Susie gaat verder: “Nu ga ik voor vijf maanden aan de slag bij de gemeente Hoorn. Het ging heel snel en ik ben heel blij.” Susie is Driessen enorm dankbaar en sluit af met de woorden “Driessen is het beste wat mij is overkomen.”

Wil jij net als Susie via Driessen aan de slag?

Bekijk vacatures