terug

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Elke dag van 9 tot 5 alleen maar protocollen afwerken, takenlijstjes afvinken en naar vergaderingen moeten. Niet echt inspirerend… Jaap Bressers vindt ‘alleen maar je werk doen’ zo ongeveer het ergste wat er is. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. Waarom? Omdat je dan je eigen toegevoegde waarde niet meer ziet.

Toegevoegde waarde gaat verder dan kleine dingen die het leven van jezelf en van anderen net even prettiger maken – of soms zelfs een leven veranderen.

Na zijn ongeluk werd Jaap Bressers wakker in een lichaam dat niet van hem leek, verlamd vanaf borsthoogte. Verplegers pakten zijn hand, maar daar voelde hij niets. Tot één verpleger, Carlos, zijn schouder pakte. “Daar had ik nog wel gevoel. En dat gaf hij ook door aan de andere verplegers. ‘Alleen maar’ door zich oprecht in mij te verplaatsen, maakte hij een enorm verschil. Dat is zijn toegevoegde waarde.”

Ontdek jouw toegevoegde waarde

In het voorbeeld hierboven zie je dat toegevoegde waarde al in kleine handelingen kan zitten. Door net dat kleine beetje extra te doen, kun jij het verschil maken. Voor jezelf en voor anderen.

Ga bijvoorbeeld eens na wat jou onderscheidt van je collega’s. Vaak doe je dingen op de automatische piloot en zijn ze voor jou vanzelfsprekend. Maar dat zijn ze niet altijd. Kijk eens voor welke vragen een collega een beroep doet op jou. Jij kan ze verder helpen met jouw kennis. Dat is jouw toegevoegde waarde.

Of zie je een collega worstelen met een bepaalde taak? Bied dan proactief je hulp aan. Kun je niet helpen bij die specifieke taak? Nodig je collega dan uit voor een koffiemomentje. Soms helpt het om even uit de werkzaamheden te komen, zodat je daarna weer met een frisse blik verder kunt. Ook op die manier kun je jouw collega helpen.

Zo zijn er tal van voorbeelden hoe jij jouw toegevoegde waarde kan vergroten, klein en groot. Het belangrijkste is dat wanneer je handelt vanuit deze gedachte, je merkt dat je wel degelijk invloed hebt en iets kunt betekenen voor mensen in jouw omgeving.

Wil jij jouw toegevoegde waarde vergroten? Kom dan in dienst van de overheid, de zorg of het onderwijs. Bekijk alle vacatures op onze website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!