terug

Wanneer ben je nu echt (werk)gelukkig?

Een nieuw tijdperk heeft zich aangediend, waarbij het geluk van medewerkers wordt nagestreefd. Het gaat er dus niet om dat je ‘alleen’ tevreden, betrokken of bevlogen bent. Het doel is om echt gelukkig te zijn op je werk. Maar wanneer ben je nu echt gelukkig?

Simpel gezegd ben je gelukkig als je voldoet aan deze 3 punten:

 1. Als jij naar je werk wil in plaats van moet
 2. Als jij jouw werkgever zou aanbevelen bij anderen
 3. Wanneer je trots bent op de plek waar je werkt

Werk is namelijk al lang niet meer alleen een middel om je te voorzien van een inkomen. Het is een invulling van een groot deel van je leven. Zelf de controle over zaken hebben, iets kunnen bereiken en bijdragen aan een hoger doel zijn daarin onmisbare elementen.

Purpose, Flow, Fun & Friendship

Het HappinessBureau heeft een mooie definitie van werkgeluk gedefinieerd: werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt en plezier hebt in je het werk, voldoening voelt door het groeien en benutten van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel. Dit hebben zij in een model samengevat, het P3F-model, dat bestaat uit Purpose, Flow, Fun & Friendship. Laten we daar eens op inzoomen.

Werkgeluk en purpose

Je bent gelukkiger in je werk als je het gevoel hebt zinvol werk te doen en het idee hebt een positieve bijdrage te kunnen leveren. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe je naar je werk kijkt. Ben je slechts een radertje in het grotere geheel of zie je waar je uiteindelijk aan bijdraagt?

Een bekend voorbeeld is de schoonmaker in het ziekenhuis. Is hij alleen gefocust op hoeveel vloeren hij nog moet dweilen? Of ziet hij dat hij, door het dweilen van die vloer, bijdraagt aan het welzijn van patiënten doordat de hygiëne van het ziekenhuis verbetert?

Door je regelmatig bewust te zijn van de betekenis van je werk, neemt het werkgeluk toe. Een medewerker met purpose in zijn werk, zou dit kunnen zeggen:

 • ‘Mijn werk draagt bij aan mijn levensgeluk’
 • ‘Mijn waarden komen overeen met die van de organisatie’
 • ‘Ik vind dat ik een zinvolle bijdrage lever aan de organisatie waar ik werk’
 • ‘Door mijn werk maak ik de wereld elke dag een stukje beter’

Werkgeluk en flow

Door elke dag voortgang te boeken en zaken af te maken, hoe klein ook, vergroot je jouw geluksgevoel op het werk. Het helpt om dit zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door afgeronde taken op een lijstje af te vinken of door dit als team op een whiteboard aan te geven.

Niets is zo belangrijk als het gevoel hebben dat je voortgang boekt. Ook doen waar je goed in bent en nieuwe vaardigheden ontwikkelen zorgen ervoor dat je in een flow-situatie komt. Afwisseling, verantwoordelijkheid, waardering krijgen om wat je doet en nieuwe uitdagingen zijn hierbij erg belangrijk.

Ben je benieuwd of jij flow ervaart? Deze uitspraken passen dan bij jou:

 • ‘Ik ontwikkel mijzelf in mijn werk’
 • ‘De werkomgeving stelt mij in staat om resultaten te behalen’
 • ‘Ik kan mijn talenten en kwaliteiten in mijn werk gebruiken’
 • ‘Ik bepaal zelf mijn manier van werken’
 • ‘In mijn werk is er voldoende ruimte om nieuwe dingen te leren’
 • ‘Ik krijg complimenten over mijn werk en voel me gewaardeerd’

Werkgeluk, fun & friendship

Het onderhouden van goede relaties en het delen van positieve momenten maakt veel mensen gelukkig. We willen ons allemaal gewaardeerd voelen als mens en een goede band hebben met onze collega’s en leidinggevende(n). Een werkomgeving waar collega’s waardering uitspreken naar elkaar, goede prestaties benoemen, elkaar helpen en oprecht interesse hebben in elkaar, bevordert het werkgeluk. Humor en plezier zorgen voor een betere onderlinge band en voor een betere samenwerking.

In organisaties waar oog is voor fun & friendship, zeggen medewerkers:

 • ‘Ik heb goed contact met mijn collega’s’
 • ‘Ik voel me ondersteund door mijn collega’s en mijn leidinggevende’
 • ‘Ik heb plezier op mijn werk’
 • ‘Binnen de organisatie heerst een goede, energieke en enthousiaste sfeer’
 • ‘Binnen de organisatie zijn we meer bezig met oplossingen dan met problemen’

Werkgeluk is geen opgeplakte gimmick die door jouw leidinggevende of collega’s wordt opgelegd. Het is een heel persoonlijke beleving die je niet kunt forceren. Er is niet één weg of één juist recept voor werkgeluk. Hoe werkgelukkig ben jij? Ben je daar nu nieuwsgierig naar geworden, doe dan de werkgeluktest.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!