terug

Say cheese! Een foto op je cv: ja of nee?

In een wereld waarin sociale media een grote rol spelen in vele levens is een cv zonder foto bijna niet meer weg te denken. Echter is het plaatsen van een foto op je cv geen verplichting, maar een keuze. Kies je ervoor om een foto te plaatsen, denk dan goed na wat je uit wil stralen en hoe je over wil komen. Want naast jouw werkervaring en genoten opleiding, maak je met een foto jouw eerste indruk.

Aan de veren herken je de vogel

Afhankelijk van de inhoud van de functie, de omgeving waarin je komt te werken, de cultuur van het bedrijf en de rol die je gaat bekleden kan een passende foto van jezelf je zeker helpen om aan tafel te komen. Als je weet naar wat voor type collega men op zoek is, weet je wat je wil uitstralen op een foto. Vakantie of uitgaansfoto’s zijn doorgaans niet geschikt om te gebruiken op je cv en niet te vergeten: ook niet op je LinkedIn profiel. Hiermee zou je zomaar een verkeerd beeld van jezelf als potentiële medewerker kunnen afgeven.

Wat wil jij uitstralen?

Om een passende foto te kiezen moet je aan de slag om een goed beeld te krijgen van het bedrijf waar je solliciteert. In welke branche kom je te werken, wie zijn jouw toekomstige collega’s? Je kunt er zelfs voor kiezen om voor iedere sollicitatie een andere passende actuele foto te gebruiken.

Hierbij geldt: drie hoeraatjes voor het bestaan van het internet, want in de meeste gevallen vind je al deze informatie daarop terug. LinkedIn kan je uiteraard helpen om een beeld van je toekomstige collega’s te vormen, daarnaast kun je direct zien of er ook bekenden van je werkzaam zijn. Mocht dit het geval zijn, schroom dan zeker niet om contact met diegene op te nemen en direct je vragen te stellen. Dit kan enkel in je voordeel werken.

Lees ook de vacatureomschrijving grondig door. In de omschrijving van de functie vind je naast diverse eisen vaak ook gewenste persoonlijke kenmerken terug. Veel voorkomende kenmerken zijn: enthousiast, flexibel, open, doelgericht, resultaatgericht, creatief en dienstverlenend.

Aan de slag

Wanneer je op een rijtje hebt wat je wil uitstralen is het tijd om op de gevoelige plaat te gaan. Schakel de hulp in van een vriend, vriendin of familielid; een selfie komt tenslotte niet professioneel over. Wellicht kunnen deze mensen je helpen met het maken van een juiste keuze.

Denk ook goed na over de plek waar je de foto wil nemen. Zorg voor een neutrale achtergrond, tenzij de achtergrond van belang is voor wat je uit wil stralen. Neem ook je persoonlijke sociale media kanalen onder de loep wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Het gros van de recruiters zal het niet laten om je te googelen na het ontvangst van een sollicitatie en ook op andere kanalen zullen zij foto’s van jou tegenkomen.

Je kunt ook voor een professionele foto kiezen. Veel fotografen bieden tegenwoordig, tegen een schappelijke prijs, een professionele fotoshoot aan. Vergeet ook niet je kledingkeuze aan te passen aan de rol en/of omgeving waarin je komt te werken.

Flink wat zaken om uit te zoeken alvorens je je cv de deur uit doet dus, maar zonder meer komt deze uitvoerige voorbereiding van pas in de verdere sollicitatieprocedure. Succes!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!