terug

Op de fiets naar je werk? De voordelen én de nadelen op een rij

Je kunt wel zeggen dat ik een ervaren “fiets naar je werk-er” ben. Zo rond 07.00 uur stap ik op de fiets, en dat vijf dagen in de week. En ja, ook als het regent. Ik kan je dus uitgebreid vertellen wat de voordelen en nadelen zijn van fietsend naar je werk gaan. Wie weet kies jij na het lezen van dit artikel ook voor de fiets. Of toch niet?

De nadelen van op de fiets naar je werk gaan

Om het negatieve maar gehad te hebben begin ik met de nadelen van op de fiets naar je werk gaan. En die zijn er absoluut. Een inkoppertje, waar je waarschijnlijk zelf als eerste aan denkt, is het weer. Het regent nogal regelmatig in Nederland en druppend op je werk aankomen is niet fijn. Hiervoor zijn natuurlijk regenpakken uitgevonden maar heel eerlijk.. dat zijn echt plak-dingen en wind-vangers. In de zomer kom je dus druppend van het zweet op je werk aan.

Een ander nadeel is toch wel het risico op een lekke band. Komt de ANWB ook voor fiets-pech? Ik loop weleens met de fiets in de hand in elk geval. Al moet ik toegeven dat dit in 10 jaar tijd maar een keer of 4 gebeurd is.

En wat dacht je van windkracht 6 vol tegen? Ik weet niet hoe jouw conditie is maar ik word aardig met m’n neus op de feiten geduwd als de wind m’n adem weer eens afsnijdt.

Maar ook in de zomer is het niet altijd een pretje om op de fiets naar je werk te gaan. Hoe denk je dat je eruit ziet als je met 35 graden een fietstocht naar je werk hebt gemaakt? Juist; een tomatenhoofd en plakkend haar. Alles behalve fris. Dan maar wat eerder vertrekken zodat je nog tijd hebt om je weer op te frissen?

De voordelen van op de fiets naar je werk gaan

Klaar met klagen. Er zijn namelijk ook voordelen aan op de fiets naar je werk gaan.

  1. Je krijgt je portie dagelijkse beweging.
  2. In je reistijd zit meteen “sporttijd”. Zeker met windkracht 6. Geen weggegooide tijd zoals in de auto dus.
  3. Met mooi weer is het echt een klein genietmomentje.
  4. Je hebt geen reiskosten.
  5. Je vervuilt het milieu niet met uitlaatgassen.
  6. Het is lekker wakker worden en ook afschakelen van je werk lukt beter op de fiets. Zeker met windkracht 6 door je haren. 😉
  7. Je hebt geen parkeerissues. Je fiets inparkeren kan iedereen én voor een fiets is makkelijker een leeg plekje te vinden dan voor een auto.
  8. Wat dacht je van de spits? Ik heb persoonlijk nog nooit een file van fietsers gezien. Geen file-irritaties!
  9. Volgens Canadese onderzoekers ervaren fietsende werknemers minder stress tijdens een werkdag dan werknemers die met de auto komen. Hierdoor zijn ze ook nog eens productiever.

Motivatie voor minder fijn weer voor de fiets

Met deze lijst aan voordelen ben je waarschijnlijk best geneigd om de fiets te pakken. Als de zon een beetje schijnt. En het geen 30+ graden is. En de windkracht ergens onder de 5 is. Maar hoe motiveer je jezelf om ook met iets minder comfortabele weersomstandigheden de fiets te pakken? Bedenk vooral dat hoe minder comfortabel het fietsen is, hoe meer calorieën je verbrandt. Die kroket bij de lunch kan dus best. Wat ook helpt is om met een app bij te houden hoeveel je fietst (en hoeveel calorieën je verbrandt). Een app die je prestaties ook vergelijkt met de voorgaande week bijvoorbeeld.

Heb ik je al overtuigd om morgen op de fiets naar je werk te gaan? Bekijk onze vacatures bij jou in de regio, zodat je elke dag lekker op de fiets kunt gaan. 

Heb ik je al overtuigd om morgen op de fiets naar je werk te gaan?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!