terug

Help! Ik moet een assessment maken

Wanneer je solliciteert, dan is de kans groot dat een assessment onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Maar wat is een assessment precies en hoe kun jij je hierop voorbereiden? Na het lezen van dit blog weet jij precies waar je aan toe bent!

Wat is een assessment?

Een assessment is een objectieve methode die een werkgever helpt te bepalen of je beschikt over de juiste capaciteiten en persoonlijkheid, die belangrijk zijn voor de functie en eventueel de samenstelling van het team.

Voor werkgevers is het moeilijk om de perfecte nieuwe medewerker te selecteren op basis van resultaten uit het verleden, waaronder je cv, referenties en sollicitatiegesprekken. Een assessment wordt daarom meestal ingezet na één of twee sollicitatiegesprekken, om vast te stellen hoe je in onbekende of onverwachte (toekomstige) situaties zult reageren.

Wat test een assessment?

Assessments testen jouw psychologie om zo een beeld te vormen van je intelligentie, persoonlijkheid en stressbestendigheid. Want hoe ga jij om met bepaalde uitdagingen? Ook analyseert het je ontwikkelingsmogelijkheid en je werkhouding waarmee jij invulling geeft aan het werk en de werkomstandigheden.

Op basis van een assessment kan voorspeld worden hoe jij je zowel op korte, als op lange termijn zal gedragen en zal handelen. Daarnaast krijgt de werkgever ook inzicht in jouw ontwikkelpunten. Op die manier kan de werkgever bepalen of dit past bij de functie, het team en of er in de toekomst passende (ontwikkel)mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.

Welke vormen van een assessment zijn er?

Bedrijven die assessments afnemen, kunnen verschillende methoden gebruiken om je te testen. Doorgaans bestaat een assessment uit persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests. Maar het kan ook een rollenspel, een simulatie zijn of een interview met een psycholoog. De methode die wordt gekozen kan voor elke vacature of werkgever verschillend zijn.

Hoewel elk assessment weer anders is, bevatten ze nagenoeg altijd minimaal deze twee testen: de persoonlijkheidstest en de capaciteitentesten.

Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest helpt de werkgever een beeld te krijgen van jouw karakter. Het karakter laat zich echter niet eenvoudig definiëren. Het is een samenstelling van eigenschappen die bepaalt hoe jij in verschillende situaties reageert, de manier waarop je denkt en wat jou motiveert. Deze eigenschappen worden beschouwd als ‘onveranderlijk’.

Er zijn drie verschillende manieren om iemands persoonlijkheid te meten:

  1. Een vragenlijst die je binnen een bepaalde tijd dient in te vullen
  2. Een test waarbij je gevraagd wordt om iets te doen terwijl een panel jou observeert en beoordeeld
  3. Of een combinatie van deze twee testen

Afhankelijk van wat de werkgever van jou wil weten, wordt een passende test gekozen.

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest geeft vooral een goed beeld van je intelligentie en is een goede methode om je intellectuele vaardigheden te meten. Daarnaast wordt er gekeken hoe je omgaat met complexe vraagstukken onder tijdsdruk. Wanneer je onderworpen wordt aan een capaciteitentest, kunnen de opdrachten variëren. Het kunnen zowel taalkundige- als rekenopdrachten zijn maar het is ook mogelijk dat je een serie plaatjes/figuren voorgelegd krijgt, om aan te geven welk plaatje de serie zal voltooien of opvolgen.

Populaire capaciteiten en assessmenttesten zijn cijferreeksen, figuurreeksen, verbaal redeneren, analogieën, matrixen, ruimtelijk inzicht en numeriek redeneren. De capaciteitentest draait dus vooral om het in kaart brengen van jouw denkniveau.

Voorbereiden op een assessment

Gelukkig kun je je goed voorbereiden op deze testen en hierdoor je scores op het assessment van je sollicitatie verbeteren. Veelvuldig assessments en capaciteitentests oefenen levert je meerdere voordelen op:

  • Het helpt je om een betere indruk achter te laten wanneer je een assessment moet maken;
  • Je krijgt meer kennis over het testformat en het presteren onder tijdsdruk;
  • Je legt sneller verbanden of bent beter in staat om in te schatten welke informatie belangrijk is;
  • Met deze testen krijg je inzicht in je eigen krachten en zwaktes, wat je de kans geeft om je zwakke punten te verbeteren.

Door middel van oefening zul je zien dat je met meer zelfvertrouwen aan het assessment begint en je hoger zal scoren op je capaciteitentest! Ben je nieuwsgierig geworden en wil je aan de slag met een assessment? Check dan deze website!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!