terug

De waarde van een goed exitgesprek

Wanneer een medewerker besluit te vertrekken, is dat een belangrijk moment. Natuurlijk is het jammer dat iemand afscheid neemt, maar het biedt ook een kans om te leren. Met een goed exitgesprek krijg je waardevolle inzichten die je helpen om de werkomgeving te verbeteren, toekomstige vertrekkers te voorkomen en je employer brand te versterken. Minstens zo belangrijk: je laat de medewerker met een goed gevoel vertrekken. Zodat zij positief over je organisatie blijven praten en als ambassadeurs naar buiten gaan. Hoe zorg je ervoor dat dit gesprek iets oplevert?

Een goed exitgesprek begint met een doordachte voorbereiding. Plan het gesprek op een rustig moment waarin je ongestoord kunt luisteren. Verzamel alle relevante informatie over het dienstverband, zodat je weet waar je op kunt doorvragen. Denk vooraf na over open vragen die stimuleren om eerlijke en gedetailleerde antwoorden te krijgen. Zo kom je achter wat er écht speelt binnen jouw organisatie en voorkom je dat belangrijke signalen onopgemerkt blijven.

Waarom is een exitgesprek waardevol?

Exitgesprekken zijn een bron van onderzoek binnen je organisatie. Door gerichte vragen te stellen, krijg je inzicht in de achterliggende redenen voor vertrek en mogelijke verbeterpunten.  

Vraag bijvoorbeeld:

  • Wat heeft je doen besluiten om weg te gaan?
  • Zijn er zaken binnen de organisatie die beter zouden kunnen?
  • Welke veranderingen zouden ervoor kunnen zorgen dat medewerkers langer blijven?
  • Welke aspecten van je werk of de organisatie heb je als positief ervaren?
  • Is er iets wat we hadden kunnen doen om je te behouden?

Met deze feedback kun je je werkomgeving verbeteren en voorkom je dat anderen om dezelfde reden vertrekken.

Vastleggen en analyseren

Leg de uitkomsten van het gesprek zorgvuldig vast. Dit doe je bijvoorbeeld door aantekeningen te maken of het gesprek, met toestemming, op te nemen. Deze gegevens vormen de basis voor een grondige analyse. Door patronen en terugkerende thema’s te herkennen, krijg je inzicht in waar de organisatie kan verbeteren. Bespreek deze bevindingen met HR en het management en vertaal de inzichten naar concrete verbeteracties. 

Benieuwd naar onze kijk op goed werkgeverschap?

Ontdek onze werkwijze  Of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

wit vierkant

Hoe sluit je het gesprek positief en professioneel af?

Het laatste contactmoment met een vertrekkende medewerker is belangrijk en moet niet onderschat worden. Het laatste gesprek blijft vaak lang hangen. Sluit het gesprek daarom altijd positief af. Bedank de medewerker voor zijn of haar inzet en wens succes voor de toekomst. Een zorgvuldig en respectvol afscheid draagt bij aan een sterk employer brand en versterkt de reputatie van jouw organisatie als aantrekkelijke werkgever. Medewerkers die met een goed gevoel vertrekken, worden vaak ambassadeurs van jouw bedrijf, wat helpt om nieuw talent aan te trekken. Bovendien kunnen zij later zelfs terugkeren, wat de band met jouw organisatie alleen maar versterkt.

Een exitgesprek is goud waard

Een goed uitgevoerd exitgesprek is een waardevol instrument waarmee je vertrekkende medewerkers met respect uitzwaait, inzichten verzamelt om je organisatie te verbeteren, verloop voorkomt én je reputatie als werkgever versterkt. Door goed voor te bereiden, een open en veilige sfeer te creëren, de juiste vragen te stellen, feedback zorgvuldig vast te leggen, te analyseren en er actief op te reageren, bouw je aan een organisatie waar mensen graag blijven en waar oud-medewerkers met waardering op terugkijken. 

Op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen, events en publicaties op het gebied van mens en werk?

Meld je dan nu aan voor de Driessen nieuwsbrief.

Aanmelden