Werken binnen burger- en publiekszaken

Met een baan binnen burger- en publiekszaken ben je dé schakel tussen een gemeente en haar inwoners. Je ontvangt, adviseert en ondersteunt inwoners met alle vraagstukken rondom burgerzaken. Wil jij betekenisvol werken? Driessen heeft verschillende functies bij verschillende gemeenten.

Bekijk alle vacatures binnen burger- en publiekszaken

Burger- en publiekszaken

Waarom werken in de burger- & publiekszaken?

Als je werkzaam bent binnen burger- en publiekszaken ben je werkzaam voor de burger. Of het nu gaat om het aanvragen van een rijbewijs of het registreren van een pasgeboren baby, jij bent er om te helpen. Jouw rol is onmisbaar voor de gemeenschap. Lees verder om alle voordelen van werken binnen de burger- en publiekszaken te ontdekken.

Voordelen van werken in de burger- & publiekszaken

  • Betekenisvol werk: je hebt een directe impact op het leven van de inwoners. Elke dag draag je bij aan een goed functionerende maatschappij door mensen te helpen. Zo maak jij het verschil.
  • Brede werkgelegenheid: gemeentediensten blijven altijd bestaan. Zolang er mensen zijn, blijven er verzoeken binnenkomen. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over de werkgelegenheid. 
  • Afwisselend werk: geen dag is hetzelfde. Je werkt aan verschillende taken zoals administratie, het uitgeven van documenten en het beantwoorden van vragen. Dit maakt het werk afwisselend en uitdagend.
  • Goede arbeidsvoorwaarden: je werkt voor de overheid en valt onder de cao Gemeenten. Dit betekent uitstekende arbeidsvoorwaarden. Denk aan een goed salaris, een fulltime werkweek van 36 uur en de mogelijkheid om cursussen te volgen.
  • Werk privé balans: veel functies bieden de mogelijkheid om parttime te werken. Je kunt ook kiezen voor een stage, bijbaan of vakantiewerk. Kies wat het beste past bij jouw situatie. Dit zorgt voor een gezonde balans tussen werk en privé.
     

Welke functies zijn er binnen burger- en publiekszaken?

Binnen dit vakgebied werk je als medewerker burger- en publiekszaken, ook wel bekend als medewerker burgerzaken of baliemedewerker. Er zijn twee soorten functies: frontoffice en backoffice.
 

Waar kun je werken binnen burger- en publiekszaken?

Als medewerker burgerzaken werk je in het gemeentehuis. Omdat je met gevoelige gegevens werkt, gebeurt dit werk meestal op locatie. Elke gemeente heeft een afdeling burgerzaken, dus er is altijd wel een baan in de buurt.

Waarom via Driessen binnen burger- & publiekszaken werken? 

Driessen is hét uitzendbureau voor de publieke sector. Wij onderscheiden ons als uitzendwerkgever door in dienst van jou te staan. Al bijna 30 jaar zetten we elke dag alles op alles om mensen aan werk in de publieke sector te verbinden. Uiteraard zorgen we voor een goed geregelde baan binnen burger- & publiekszaken en krijg je interessante arbeidsvoorwaarden. Maar ga je via ons aan de slag? Dan doen we je ook een aantal belangrijke werkbeloftes, beloften die verder gaan dan een contract:  

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij

  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.

Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veelgestelde vragen over werken binnen burger- & publiekszaken

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden, zoals specialisatie in complexe zaken of het worden van senior medewerker burgerzaken. Hierbij is het mogelijk dat je leiding gaat geven aan andere medewerkers. Je kunt ook ambtenaar van de burgerlijke stand worden, dan mag je bijvoorbeeld geboorte- en overlijdensaktes uitgeven.

Je salaris hangt af van je functie en ervaring, maar je kunt rekenen op goede arbeidsvoorwaarden en een eerlijk loon.

Je hebt minimaal een mbo-niveau 4 diploma nodig en een Basisopleiding Burgerzaken, die vaak door de gemeente wordt aangeboden.

Ja, zolang je een mbo-niveau 4 diploma hebt en zorgvuldig werkt, kun je solliciteren. De gemeente biedt daarna de benodigde opleiding aan.

Je werkt meestal tijdens kantooruren. Sommige gemeenten zijn ook 's avonds open, dan heb je af en toe een avonddienst. Als je 's avonds werkt, ben je in de ochtend vrij.