Werken als toezichthouder

Als toezichthouder heb je een belangrijke en verantwoordelijke taak. Je zorgt er namelijk voor dat veiligheidsregels gehandhaafd worden. Toezicht houden is noodzakelijk op veel verschillende locaties. Benieuwd waar je als toezichthouder allemaal nodig bent? Lees snel verder.   

 Bekijk alle vacatures als toezichthouder 

Wat is een toezichthouder?

Een toezichthouder zorgt ervoor dat alles veilig en volgens de regels verloopt. Dit kan op veel verschillende plekken zijn, zoals op een bouwplaats, in een zwembad, in een natuurgebied of bij een evenement. Ze letten erop dat iedereen zich aan de regels houdt en dat alles netjes en ordelijk blijft. Toezichthouders zijn ook de verbinding tussen de mensen die de plannen maken en de mensen die het werk doen. Ze zorgen ervoor dat alles volgens de juiste stappen gebeurt

Wat doe je als toezichthouder? 

De taken van een toezichthouder kunnen per sector verschillen, maar de kern van het werk draait om controle en handhaving. Veelvoorkomende verantwoordelijkheden zijn:

  • Handhaven van regels en richtlijnen: Zorgen dat iedereen zich aan de opgestelde regels houdt.
  • Veiligheidscontroles: Inspecteren van werkplekken of openbare ruimtes op risico’s.
  • Rapporteren van overtredingen: Melding maken van onveilige situaties of overtredingen aan het management.
  • Adviseren en instrueren: Het geven van uitleg of advies over veiligheid en regels aan medewerkers of bezoekers.
  • Noodhulp bieden: In sommige gevallen kan een toezichthouder verantwoordelijk zijn voor eerste hulp bij ongelukken. 

Het salaris van een toezichthouder

Het salaris van een toezichthouder is afhankelijk van ervaring, sector en werkgever. Gemiddeld ligt het bruto maandsalaris tussen de €2.000 en €3.500, afhankelijk van de functie. Toezichthouders in de bouwsector kunnen bijvoorbeeld meer verdienen door de complexiteit van de werkzaamheden, terwijl het salaris in andere sectoren iets lager kan liggen. 

Verschillende soorten toezichthouders

Er zijn veel verschillende soorten toezichthouders, elk met een eigen expertisegebied. Enkele voorbeelden zijn:

Voordelen van werken als toezichthouder

  • Afwisselend werk: Elke dag kan anders zijn, afhankelijk van de locatie en de situaties waarmee je te maken krijgt. 
  • Je werkplek bevindt zich op unieke locaties: Geen standaard kantooromgeving, maar een bouwplaats, of een zwembad, of een evenement.  
  • Verantwoordelijkheid: Als toezichthouder speel je een belangrijke rol in het handhaven van veiligheid en het voorkomen van ongevallen.
  • Je hebt een dankbare functie: Als toezichthouder kun je écht iets voor mensen betekenen in een gevaarlijke situatie 

Vaardigheden en competenties als toezichthouder

Oog voor detail

Het snel herkennen van risico’s en wanneer iets of iemand afwijkt van de regels. 

Communicatief sterk

Duidelijk kunnen communiceren met zowel medewerkers als leidinggevenden. 

Besluitvaardigheid

Snel en doortastend handelen in situaties als er gevaar dreigt. 

Begripvol

Goed kunnen omgaan met verschillende mensen en situaties, en begrip tonen voor hun standpunten.

Rustig blijven

Omgaan met onverwachte situaties of drukke momenten.

Eerlijkheid

Je houdt je altijd strikt aan de regels en voert je werk op een eerlijke manier uit. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toezichthouder

De vraag naar toezichthouders is groot, vooral in sectoren als de bouw en de milieuhandhaving. Er zijn volop kansen op de arbeidsmarkt en het is een vakgebied waarin je relatief eenvoudig een baan kunt vinden, als je beschikt over de juiste diploma’s en ervaring. Daarnaast zijn er doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar functies als senior toezichthouder, coördinator of veiligheidsadviseur. Sommige toezichthouders ontwikkelen zich ook tot handhavingsspecialist of projectmanager. 

Bij welke organisaties kun je werken als toezichthouder?

Als Toezichthouder kun je bij verschillende organisaties aan de slag. Neem een kijkje wat het inhoudt om als Toezichthouder te werken bij onze topwerkgevers. Onze opdrachtgevers variëren van grote Rijksoverheden tot kleine gemeentes en van specialistische zorgorganisaties tot brede onderwijskoepels.

Via Driessen kun je onder andere bij de volgende organisaties werken: Gemeente Valkenswaard, veiligheidsregio midden en West-Brabant, Wetterskip Fryslân, provincie Drenthe, Gemeente Arnhem, Provincie Limburg, Gemeente Rhenen, Gemeente Waalwijk, GGD, Belastingdienst, provincie Groningen, de Rechtspraak en Gemeente Kerkrade.    

Bekijk alle vacatures als toezichthouder

Opleidingen voor toezichthouder

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen om toezichthouder te worden, afhankelijk van het werkveld waarin je actief wilt zijn. Een veelvoorkomende opleiding is de MBO-opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV). Daarnaast zijn er ook verschillende certificeringen, zoals de VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers), die vereist kunnen zijn voor het werken op bouwplaatsen.

Voor gespecialiseerde functies, zoals milieu-inspecteur of bouwtoezichthouder, kan aanvullende scholing nodig zijn, zoals een HBO-opleiding Bouwkunde of een opleiding op het gebied van milieuwetgeving. 

Begin een studie of haal een diploma/certificaat 

Blijf jezelf ontwikkelen en volg een studie of cursus om gemotiveerd en scherp te blijven. Ontdek "Driessen Academy", ons online ontwikkelplatform waar je gratis toegang hebt tot verschillende trainingen en opleidingen. Schrijf je in bij Driessen en krijg direct toegang tot ons online aanbod. Kies de module die bij jou past en investeer in jezelf.

Voordelen van werken bij Driessen

Als je via ons aan de slag gaat als toezichthouder, weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij

  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.

Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veelgestelde vragen over het werk als toezichthouder

Ja, meestal is een opleiding op MBO-niveau vereist, zoals de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV). Voor gespecialiseerde functies kunnen aanvullende certificaten en opleidingen nodig zijn. 

Ja, veel functies als toezichthouder worden zowel fulltime als parttime aangeboden, afhankelijk van de werkgever en sector. 

Dit hangt sterk af van de sector. In de bouw zijn de werktijden vaak overdag, maar bij evenementen of in de industrie kan dit ook ’s avonds en in het weekend zijn. 

Ja, met name in sectoren zoals de bouw, milieubeheer en evenementen is er veel vraag naar toezichthouders.