Werken als surveillant 

Als surveillant begeleid jij leerlingen en studenten tijdens examens. Jij zorgt ervoor dat studenten weten waar ze zitten en je houdt in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt. Een mooie mogelijkheid om een belangrijke rol te spelen in het onderwijs zonder dat je een lesbevoegdheid hoeft te halen.  Lees hier alles over deze interessante functie.  

 Bekijk alle vacatures als surveillant

surveillant

Wat is een surveillant?

Een surveillant in het onderwijs is iemand die toezicht houdt tijdens examens en toetsen op scholen. Je zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt en dat studenten zich kunnen concentreren op hun werk. 

Wat doe je als surveillant? 

De belangrijkste taken van een surveillant in het onderwijs zijn gericht op het zorgen voor een eerlijk en ordelijk verloop van examens en toetsen. De belangrijkste taken zijn:

  • Toezicht houden: De surveillant houdt actief toezicht op de leerlingen tijdens het examen om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en zich kan concentreren op zijn of haar werk.
  • Voorbereiding van de examenruimte: Voor aanvang van het examen zorgt de surveillant ervoor dat de examenzaal klaar is, inclusief het correct indelen van tafels en stoelen. Zo wordt een rustige examenomgeving gewaarborgd.
  • Identiteitscontroles: Het controleren van de identiteit van studenten om te bevestigen dat zij zijn wie ze zeggen dat ze zijn en te controleren of de juiste studenten aanwezig zijn, is een belangrijke taak.
  • Regels handhaven: De surveillant is verantwoordelijk voor het handhaven van de examenregels en -protocollen, en grijpt in bij onregelmatigheden of ongewenst gedrag.
  • Hulpmiddelen controleren: Het controleren of studenten alleen toegestane materialen gebruiken tijdens het examen is essentieel om fraude te voorkomen.
  • Communicatie met studenten: De surveillant beantwoordt vragen van studenten en biedt ondersteuning waar nodig, zonder hen af te leiden.
  • Afname en inname van examens: Het uitdelen van examenmateriaal op een gecontroleerde manier en het correct innemen van alle examendocumenten na afloop van het examen.   

Het salaris van een surveillant 

Het salaris van een surveillant in het onderwijs verschilt, maar ligt gemiddeld tussen de €2.350 en €2.800 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Dit kan verschillen afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en de specifieke onderwijsinstelling. 

Nieuwste vacatures

Direct op de hoogte bij nieuwe vacatures?

Met een vacature alert ontvang je automatisch een e-mail als er nieuwe vacatures zijn gepubliceerd die voldoen aan jouw zoekcriteria. Klik op onderstaande knop om een vacature alert aan te maken.

Vacature alert aanmaken

Verschillende soorten surveillanten

Er zijn verschillende typen surveillanten in het onderwijs:

Voordelen van werken als surveillant

  • Flexibele werktijden, ideaal als bijbaan of parttimebaan naast eventuele andere verantwoordelijkheden. Zelfs na je AOW-leeftijd is het goed te combineren met je pensioen, waardoor je kunt genieten van je vrije tijd en toch wat extra inkomen kunt verdienen. 
  • Afwisselende werklocatie: surveillanten zijn nodig in alle onderwijsniveaus, van middelbaar onderwijs tot universiteiten. Je kunt dus op verschillende scholen, tijdens verschillende examenmomenten, ingezet worden. Hierdoor zie je veel van het onderwijssysteem.
  • Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig als surveillant.
  • Je draagt als surveillant bij aan een eerlijk onderwijssysteem. Een nobele taak en baan met voldoening dus! 

Vaardigheden en competenties als surveillant

  • Oplettendheid en concentratievermogen.
  • Communicatieve vaardigheden.
  • Stressbestendigheid.
  • Integriteit.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Nauwkeurigheid en oog voor detail.
  • Vermogen om overzicht te behouden . 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als surveillant

Het arbeidsmarktperspectief voor surveillanten in het onderwijs is over het algemeen goed, vooral tijdens examenperiodes. Doorgroeimogelijkheden zijn beperkt, maar je kunt je eventueel specialiseren in digitaal surveilleren of doorgroeien naar een coördinerende rol of een functie in examencommissies. 

Bij welke organisaties kun je werken als surveillant?

Als surveillant kun je aan de slag op middelbare scholen, mbo’s, hbo’s, universiteiten en bij examenbureaus. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij overheidsinstanties zoals DUO of Cito, waar je toezicht houdt op landelijke of internationale examens. Via Driessen kun je aan het werk bij verschillende onderwijsinstellingen, zoals het Summa College of Wageningen University & Research. Of sluit je aan bij onze surveillantenpool! Daarmee kun je flexibel werken op verschillende scholen, precies wanneer het jou uitkomt.

Bekijk alle vacatures als surveillant

Opleidingen voor surveillant

Voor het werken als surveillant in het onderwijs is meestal geen specifieke vooropleiding vereist. Vaak volstaat een korte instructie of training die door de onderwijsinstelling wordt verzorgd. Voor sommige gespecialiseerde surveillantrollen kan een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 in de richting van beveiliging of toezicht een voordeel zijn, maar dit is vaak geen vereiste. 

Voordelen van werken bij Driessen

Als je via ons aan de slag gaat als surveillant, weet je zeker dat alles goed geregeld is, van je salaris tot je pensioen. Driessen biedt je de kans om ervaring op te doen bij verschillende opdrachtgevers met korte en lange opdrachten. Is jouw opdracht afgelopen? Driessen zorgt voor de doorbemiddeling. Wij dragen bij aan jouw werkgeluk door coaching, trainingen en workshops.

Zeg jij ‘ja’ tegen Driessen, dan beloven wij

  • Alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden.
  • Te investeren in jouw ontwikkeling.
  • Te kijken naar wie jij bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd, afkomst en gender.
  • Je financieel veerkrachtig te maken.
  • Jou een carrière lang werkgelukkig te maken.

Onze werkbeloftes voor werkzoekenden

Veelgestelde vragen over het werk als surveillant

Zeker. Als jij na je pensioen nog wil bijdragen aan de maatschappij is dit een mooie functie om uit te voeren

Nee, voor de meeste surveillantfuncties in het onderwijs is geen specifiek diploma vereist. 

Nee, een onderwijsachtergrond is niet vereist. Goede communicatieve vaardigheden en integriteit zijn belangrijker.

Ja, maar de meeste vraag naar surveillanten is tijdens examenperiodes. Buiten deze periodes zijn er vaak minder mogelijkheden.

Zeker! Vanwege de flexibele uren is het werk als surveillant zeer geschikt als bijbaan, bijvoorbeeld naast je studie. 

De werktijden variëren, maar vallen meestal binnen reguliere schooluren. Soms zijn er ook avondexamens waarbij surveillanten nodig zijn.

Ja, er zijn ook surveillanten nodig in bijvoorbeeld de beveiliging, bij evenementen of in het openbaar vervoer.