Zo pak je na je vakantie de draad weer op
Carrière
Leestijd: 2 minuten

Zo pak je na je vakantie de draad weer op

Het einde van de zomervakantie is voor velen van ons alweer in zicht. En wat hebben we het fijn gehad! Na een periode van vrijheid en zo min mogelijk verplichtingen is de kans groot dat je echt weer even op gang moet komen na je vakantie.

Nu de koffers inmiddels uitgepakt zijn en de eerste werkdag voor de deur staat wil je de draad natuurlijk zo snel mogelijk weer oppakken. Om je hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Pak de dagelijkse routine weer op

Probeer jezelf wat tijd te gunnen om na je vakantie te acclimatiseren en aan het dagelijkse ritme te wennen. Ga wanneer je weg bent geweest niet direct weer aan het werk maar probeer een paar dagen in te plannen tussen thuiskomst en je eerste werkdag. Pak ook thuis de draad weer op. Ga weer sporten, ga niet te laat naar bed en zet ook die laatste paar dagen van je vakantie op tijd de wekker zodat je uitgerust en vol positieve energie aan het werk kunt.

2. ‘To do list’ eerste werkdag

Wanneer de vakantie nadert is iedereen volop bezig met het afronden en overdragen van werkzaamheden. Maar zorg er ook eens voor dat je alvast een ‘to do’ lijstje en planning maakt voor de eerste werkdag ná je vakantie. Het plannen van de eerste werkdag geeft je meer rust en zorgt er bovendien voor dat je belangrijke zaken weer gemakkelijk kunt oppakken. Reserveer ook tijd in je agenda om je mail weg te werken en probeer de eerste dagen zo min mogelijk afspraken en deadlines in te plannen zodat je rustig kunt opstarten.

3. E-mail

Uit onderzoek is gebleken dat het bijwerken van e-mail na terugkomst van vakantie de grootste ergernis is van werknemers. Blijk je bij terugkomst overladen te zijn met e-mails dan kun je besluiten om je afwezigheidsassistent in Outlook een extra dag aan te laten staan. Wanneer je je mailbox aan het doorspitten bent besluit dan per e-mail of je hem wil weggooien, doorsturen, actie moet ondernemen, later kan afhandelen of wil archiveren. Verwijder zo veel mogelijk onbelangrijke e-mails zoals nieuwsbrieven en e-mails die niet direct aan jou gericht zijn of die inmiddels niet meer up-to-date zijn.

But……First things first

Geniet nog even na van je vakantie met collega’s onder het genot van een kop koffie. Luister naar vakantieverhalen van anderen en hoor wat er allemaal gebeurd is tijdens je afwezigheid. Hierna kun je weer met frisse moed aan de slag.

Bronnen: Intermediair, Volkskrant, VONQ, Managementsupport.nl, Personeelsnet

Carina Estévez
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Carina

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.