Zo maak je als starter een CV
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je als starter een CV

Stel: je bent net klaar met je studie en op zoek naar je eerste (echte) uitdaging op de arbeidsmarkt, dan is de kans groot dat er tijdens een sollicitatieprocedure gevraagd wordt naar een recent CV. Maar help! want ik beschik nog niet over zoveel werkervaring. Wat nu? Je bent wel geschikt voor de functie maar hoe zorg je er nu voor dat je niet op basis van jouw CV wordt afgewezen? 

Met nog niet zoveel werkervaring is het belangrijk dat je CV wel genoeg zegt en er voor een werkgever uitspringt. Dat is nog best een uitdaging. Ik kom het in mijn werk als intercedent dan ook regelmatig tegen dat een CV erg kort en nietszeggend is. Ik heb daarom wat tips voor je verzameld. 

1. Zorg voor een mooi design

Eerlijk is eerlijk, een goed uitziend CV is het halve werk. Denk hierbij aan een flyer voor een goed festival, wat spreekt jou daarin aan? Een tip hierin is de app Canva. Deze app heeft een aantal zeer mooi ogende templates die je gratis kan gebruiken.

Lees voor meer tips Hoe maak je nu echt een uitnodigend CV?

2. Omschrijf de werkervaring die je hebt goed

Mocht je nog niet heel veel werkervaring hebben dan is het erg belangrijk dat je de werkervaring die je wel hebt goed uitschrijft. Zo is het voor een werkgever duidelijk wat je aan ervaring hebt opgedaan. Een voorbeeld:

Ikea (2018 – heden) – Klantenservice medewerker
Werkzaamheden: verantwoordelijk voor de kas (€2500,-), het eerste aanspreekpunt in de winkel en op het parkeerterrein, mede verantwoordelijk voor het afsluiten van de winkel.

Voor jou als starter is dit belangrijk omdat je CV anders niet heel veel zegt. Iemand met veel werkervaring kan dit beter beknopt houden omdat je geen CV van 5 A4-tjes wil maar in jouw geval, als starter, heb je zonder deze informatie misschien maar een half A4-tje en dat is dan weer erg weinig en brengt niet over wat je te bieden hebt. 

3. Stage is ook werk!

Natuurlijk hoef je een drie daagse snuffelstage bij de Albert Heijn niet op je CV te noteren maar omdat je CV al zo kort is, is mijn tip om een stage van een half jaar bij de personeelsafdeling van een Gemeente van 40 uur zeker wel te noteren. Vaak wordt dit ergens helemaal onderaan geplakt maar mijn advies zou zijn om deze ervaringen te combineren met je werkervaring.

4. Diploma’s

De volgorde van een CV staat niet per definitie vast, maar je CV (na de NAW gegevens) beginnen met een niet behaald diploma is niet handig. In dit geval zou ik er dan voor kiezen om te beginnen met bijvoorbeeld je werkervaringen tot dusver.

Heb je een rijbewijs? Niet vergeten te noteren! Dit kan een werkgever erg belangrijk vinden. 

5. Schrijf een kort profielstukje

Het schrijven van een profielstukje heeft altijd een meerwaarde. Probeer hierin te omschrijven wie jij bent als persoon, niet te algemeen dus. Hierbij kun je gebruik maken van de SMART techniek. (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden)

Tot slot wil ik je meegeven om, wanneer je jouw CV klaar hebt, kritisch te zijn. Stel je bent zelf de baas van een bedrijf en je zoekt personeel, zou jij jezelf dan aannemen op basis van dit CV? En… De eerste stappen zetten in de arbeidsmarkt? Klik hier voor onze vacatures. 

Lees ook: Say cheese! Een foto op je cv: ja of nee?

Bron: vice.com

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.