Energie krijgen om alles uit je werk- en privéleven te halen? Zo doe je dat!
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Energie krijgen om alles uit je werk- en privéleven te halen? Zo doe je dat!

Misschien herken je het wel: je wilt zeer goed presteren op je werk en een super goede en leuke vriend of vriendin, partner, moeder of vader zijn. Je hebt een druk sociaal leven en veel verplichtingen thuis. Oftewel: je hele week is volgepland. Wees eerlijk, kun je echt alles uit jouw loopbaan halen en 100% geven in je privéleven? Heb jij daar de energie voor? Wanneer je antwoord ‘nee’ is, heb ik tips voor je om meer energie te krijgen.

We leven in een tijd waarin we zelf verantwoordelijk zijn voor ons eigen (werk)geluk. Supermooi, maar dat kan ook stress opleveren. Om toch zo veel mogelijk uit je werk te kunnen halen en een leuk en fijn privéleven te kunnen waarborgen, staan hieronder mijn tips.

Energiebronnen

Heb je momenteel een functie waarvan je echt energie krijgt? Het kan natuurlijk ook zijn dat enkele werkzaamheden je energie geven. Of zijn er mogelijke werkzaamheden die je energie geven binnen handbereik?

Stap 1 is bewustwording hierin. Door na te gaan waar je nu echt energie van krijgt, kun je proberen je daar meer op te gaan focussen. Door je meer te focussen op de werkzaamheden die jou echt energie geven, heb je ook meer energie over om juist bij die werkzaamheden een stapje extra te zetten.

Lees ook: Hoe staat het met jouw energielevel?

Acceptatie en balans

Als je er eens goed over nadenkt, kun je dan echt alles uit je werk halen en privé je ook voor 100% geven? Balans is hierin het kernwoord. Je kunt ervoor kiezen om af en toe in het weekend of op een doordeweekse avond helemaal niets te plannen (naast de noodzakelijke dingen). Of vind je het juist fijn om even de deur uit te gaan en ongedwongen iets met vrienden te ondernemen? Kijk waar jij van kunt ontspannen. Hierdoor kun je meer geven op het werk en onbewust meer van jezelf laten zien.

Dit principe kan natuurlijk ook andersom. Heb je een super druk en leuk weekend gehad? Probeer dan niet teveel druk op jezelf te leggen en ga gewoon lekker aan het werk. Je hoeft niet altijd een stap extra te zetten.

Lees ook: Het bos weer zien door de bomen van werk- privébalans

Flow

Wanneer je de balans wat meer hebt kunnen vinden tussen werk en privé kun je op den duur een flow ervaren. Een flow is het gevoel van volledig opgaan in jouw bezigheden, bijvoorbeeld op je werk. De werkzaamheden die je doet gaan je goed af, geven je energie en worden door jou succesvol afgerond. Voordat je het weet, is je werkdag of werkweek voorbij en het belangrijkste: je bent niet volledig uitgeput maar je kijkt terug op een prettige dag of week.

Je kunt deze flow natuurlijk niet altijd bereiken maar door de juiste afstemming tussen werk en privé te vinden, kun je een flow gaan ervaren. Een flow geeft je energie, waardoor jij je in werk en privéleven nog meer kunt inzetten. Let dan wel weer op dat je niet té veel geeft voor een langere periode.

Kun jij binnen jouw huidige baan de juiste afstemming vinden tussen werk en privé? En nog belangrijker: heb je een baan die jou echt energie geeft? Wanneer dat niet het geval is kijk dan eens naar onze vacatures. Wij helpen je graag aan werkgeluk en op weg naar een goede balans.

Bron: Encyclo.nl

Rosanna Baselmans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als oproepkracht HR-Services bij Driessen.
Meer over Rosanna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.