Ziek melden of niet in coronatijd
Op de werkvloer
Leestijd: 5 minuten

Ziek melden of niet in coronatijd

In deze coronatijd heeft het krijgen van een spontane hoestbui of een snotneus een hele andere lading gekregen. Waar je vorige winter met een doos zakdoekjes toch gewoon naar je werk ging krijg je nu het advies, van notabene de overheid, dat je thuis moet blijven. Aan de andere kant meld je je wellicht, door al het thuiswerken, weer veel minder vaak ziek met klachten waar je vorig jaar nog mee thuis zou blijven. Nu besluit je misschien toch eerder om gewapend met een pot verse gemberthee nog maar even in te checken bij die online afspraak.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal? Wanneer moet ik me dan wel ziek melden en wanneer niet? Ik neem je mee in de wereld van verzuim tijdens deze coronatijd.

Ziek of niet ziek?

In praktijk is het natuurlijk heel simpel. Als je je te ziek voelt om jouw werk te kunnen uitvoeren ben je ziek. Je meldt je dan ziek bij je werkgever (en eventueel opdrachtgever als dat van toepassing is). Samen met jouw werkgever bekijk je wat er nog wel kan en daar maak je samen afspraken over. Als je je weer beter genoeg voelt om je werk te doen meld je je weer hersteld.

Lees ook Griep! beter voorkomen dan genezen

Als je vanwege de overheidsmaatregelen echter niet mág gaan werken met de klachten die je ervaart, maar je zou het werk nog wel gewoon kunnen doen, dan ben je niet ziek. Je hoeft je dan ook niet ziek te melden bij jouw werkgever. Wel laat je jouw werkgever (en eventueel opdrachtgever) weten dat je niet kunt komen werken vanwege de overheidsmaatregelen. Afhankelijk van de geldende maatregelen maak je afspraken over eventueel aangepaste werkzaamheden en wanneer je je eigen werk wel weer kunt doen.

En dan heb je nog de derde variant. Je bent zelf niet ziek maar je moet in quarantaine omdat iemand in je omgeving besmet is met corona. Ook in dit geval neem je contact op met je werkgever (en eventueel opdrachtgever) en kijk je samen naar de mogelijkheden en maak je afspraken over welke werkzaamheden je wel kunt doen vanuit huis. Ook in dit geval gaat het dus niet om ziek melden.

Ziekmelden als je thuis werkt

Het lijkt zo natuurlijk vrij zwart wit. Ook als je vanuit thuis werkt meld je jezelf ziek als je je te slecht voelt om je werk te kunnen uitvoeren. Maar vooral bij de groep mensen die al bijna een jaar vanuit thuis werkt kan de ziekmelddrempel vrij hoog zijn. Terwijl we ook zien dat de werk en privé balans onder druk staat, er toename is van stressklachten en dat mensen minder snel een bezoek brengen aan de huisarts. Ook de angst om een baan te verliezen kan een drempel zijn voor deze groep om zich ziek te melden.

Maar als je de klachten niet serieus neemt en maar door blijft gaan komt er vroeg of laat toch een moment dat het niet meer gaat, en dan kan het te laat zijn. Het risico dat je langdurig uitvalt wordt dan veel groter. En langdurig verzuim kent alleen maar verliezers. Het gaat ten koste van je inkomen, de relatie met je werkgever, het contact met je collega’s en je dagritme. Daarnaast kost het je werkgever veel geld en moet hij vervanging voor je regelen. En dan hebben we het nog niet eens over de inkomensrisico’s voor jou zelf op de lange termijn.

Hoe gaat het écht met jou?

Het is daarom goed om stil te staan bij de vraag hoe het nu écht met je gaat. Je kan bijvoorbeeld het volgende merken bij jezelf:

  • Je loopt wel degelijk met lichamelijke klachten maar durft nu in deze coronatijd niet naar de huisarts te gaan. Daarom werk je maar gewoon door.
  • Je bent snel geïrriteerd of prikkelbaar, je hebt een kort lontje.
  • Er zijn thuis problemen waardoor je vaker overloopt.
  • Dit werk is niks voor jou maar je hebt het inkomen zo hard nodig.
  • Je hebt moeite om je te concentreren.
  • Je bent onrustig en slaapt slecht.
  • Je voelt je futloos en moe.
  • Je zoekt veel minder contact met anderen.

Als je er even bij stilstaat kan dus blijken dat er iets meer speelt dan je alleen niet lekker voelen. De reden dat je je ziek voelt ligt dan op een ander level dan je eigenlijk dacht.

Wat kun jij zelf doen?

Om te voorkomen dat je uiteindelijk langdurig thuis komt te zitten is het belangrijk om het roer in eigen hand te nemen. Wat kun je zelf doen aan jouw situatie? Kijk eens wie jou kan helpen om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Wellicht is een open gesprek met je leidinggevende of de afdeling HRM al voldoende? Of misschien is er een vriend, familielid of collega die je in vertrouwen kunt nemen?

Ook een gesprek met je huisarts en of praktijkondersteuner kan een stap in de goede richting zijn. Hij of zij kan je eventueel ook doorverwijzen voor een gerichte aanpak op weg naar een oplossing.

Op de website steunpuntcoronazorgen.nl vind je nog tal van trucks en tips die jou verder kunnen helpen.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen!

Merk je dat je klachten hebt omdat dit werk eigenlijk niet bij je past? Dat is natuurlijk niet fijn. Wellicht past een (andere) baan in de publieke sector bij je. Kijk eens tussen deze vacatures en wie weet zit je binnenkort helemaal op je plek.

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.