Zeg meneer Snorremans, waar gaat u met die snor naartoe?
Personal branding
Leestijd: 3 minuten

Zeg meneer Snorremans, waar gaat u met die snor naartoe?

Het is weer zo ver: vandaag is niet alleen november aangebroken, maar het is ook de start van Movember. Dé maand waarin het als man geoorloofd is om een snor te laten staan, want: het is voor een goed doel. 30 dagen lang laten mannen hun snor staat om fondsen te werven voor de gezondheid van de man. Maar eh, als je graag wil meedoen: hoe doe je dit dan op het werk? Mag dat eigenlijk, een snor?

Het antwoord hierop is nog niet zo gemakkelijk. Een simpele ‘ja’ of ‘nee’ volstaat namelijk niet. Waar het ene bedrijf er geen moment moeilijk over zal doen, zegt het andere bedrijf dat het absoluut niet mag. En dat recht hebben ze.

To snor or not to snor: that’s the question

Omwille van de bedrijfscultuur, veiligheid en hygiëne, herkenbaarheid of zelfs het imago van het bedrijf mag een werkgever je dus inderdaad verbieden een snor of baard te laten staan. Dat wil niet zeggen dat je werkgever dit ook daadwerkelijk doet: het is volledig afhankelijk van je werkgever en waarschijnlijk ook van het type functie dat je uitvoert. Bekleed je bijvoorbeeld een salesfunctie en ga je vaak op bezoek bij potentiële klanten? Dan kan het zo zijn dat je werkgever een snor of baard onverzorgd vindt ogen en… de eerste indruk telt. Een snor of baard past dan misschien niet bij de bedrijfscultuur. Of werk je bijvoorbeeld in de keuken? Dan kan een baard natuurlijk al gauw onhygiënisch zijn. Je werkgever kan het je dan dus verbieden. Al zijn er trouwens tegenwoordig wel ‘baardmaskers’ beschikbaar voor de hygiëne.

Wil je een echt graag een snor of een baard laten staan? Check dan vooral even bij je leidinggevende of HRM-afdeling wat de wensen/eisen bij jou op kantoor zijn met betrekking tot het laten groeien van een snor of baard. Dan kun je het in ieder geval nooit verkeerd doen.

Zo niet, dan toch, maar hoe dan?

Oké, stel je voor, jouw werkgever geeft aan dat een baard of snor echt niet mag, maar je wil koste wat het kost toch meedoen met Movember? Zorg dan in ieder geval dat je snor en/of baard goed verzorgd zijn. Een maand lang een snor laten staan voor een goed doel wil niet zeggen dat je deze een maand lang niet hoeft te verzorgen natuurlijk. Twijfel je nog voor welke look je wil gaan? Je zou onderstaande voorbeelden kunnen overwegen:

De korte snor & baard: kort, netjes én: gemakkelijk te onderhouden.

baard vol

De stoppelbaard & snor, ook wel: de verzorgde eendagsvlieg: voor als je geen volle baard mag laten groeien, maar wel een stoere look wil.

stoppelbaard

Bronnen: healthyworkplace.nl, man-man.nl, movember.com
Afbeeldingen via man-man.nl

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *