Drijfveren, talenten en competenties
Carrière
Leestijd: 2 minuten

Drijfveren, talenten en competenties

Weten wat jou drijft en welke talenten dit voedt is cruciaal om een HELD te worden, een Hoog Energieke Leidingnemende Doener. Deze prachtige verklaring van het woord HELD trof ik aan in het boek ‘Word een HELD’, geschreven door Bas Kodden. HELD worden gaat dus over hoge energie, leiding nemen en doen! De inhoud van het boek intrigeert me enorm. Wat gaaf om te lezen dat we allemaal HELD kunnen worden. Maar hoe dan?

Hoewel ik niet geloof in een maakbare wereld, ben ik wel van mening dat we meer in eigen hand hebben dan we ons vaak beseffen. Thomas Edison zei het al: “We zouden onszelf en de wereld verbazen als we alles deden waartoe we in staat zijn.” Vandaar mijn prikkelende oproep: Word een HELD. Het gaat je op vele fronten enorm helpen, dat weet ik uit mijn persoonlijke ervaringen. Maar hoe pak je dat nou aan? Ik adviseer je om dichtbij te beginnen.

Drijfveren en talenten

Een HELD is niet iemand die grote dingen doet zoals ‘de wereld redden’. Een HELD is volgens mij meer iemand die grootse dingen doet die in lijn liggen met zijn of haar persoonlijke drijfveren en talenten. Weten wat jou drijft en welke talenten dit voedt is volgens mij cruciaal om een HELD te worden.

Groeien als HELD

Maar een HELD word je volgens mij niet bij toeval. Je groeit in je rol als HELD. Dat kun je pas echt doen wanneer je bij jezelf begint. Neem de tijd eens om echt na te denken over jouw drijfveren en talenten. Trap er niet in om slechts naar competenties te kijken! Door alleen naar competenties te kijken leer je niets fundamenteels over jezelf.

Een drijfveer voedt een talent. Talent voedt voorkeursgedrag en dat leidt tot de mate van ontwikkelbaarheid van een competentie.

Drijfveer vs talent

De combinatie van een drijfveer en een talent is van belang. Een talent dat niet gevoed wordt door een drijfveer bestaat slechts tijdelijk. Besteed je voldoende tijd om jouw talenten in te zetten en te ontwikkelen? Benut jij jouw talenten voldoende in jouw werk? Wanneer je talenten onvoldoende of zelfs helemaal niet worden ingezet in je dagelijkse werk, kost het je zeer waarschijnlijk erg veel energie. Grote kans dat dan van werkgeluk geen sprake is.

Ben jij op zoek naar (meer) werkgeluk en wil je hierover in gesprek met mij? Neem dan contact met me op. En wil je het toch liever zelf doen? Check dan even deze blogs: Op zoek naar jouw droombaan en bedrijf

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.