Whats(h)appen(ing) met je collega’s?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Whats(h)appen(ing) met je collega’s?

Een dag niet gewhatsappt is een dag niet geleefd. Of zo lijkt het in ieder geval. Op 90% van de smartphones staat tegenwoordig WhatsApp geïnstalleerd en waar het voorheen enkel privé gebruikt werd, kijken we nu niet meer gek op van een appje van onze baas of collega. 4 op de 10 Nederlanders gebruiken WhatsApp zelfs enkel en alleen voor werk. Maar wat zijn nu eigenlijk de do’s en don’ts als het gaat om ‘whats(h)appen(ing) met je collega’s?

Stel, je collega heeft net een eerste kindje gekregen. Een meisje. Het is een mooie baby en oh, zo schattig, dus de groepswhatsapp met je collega’s wordt overspoeld met foto’s. Leuk voor je collega, maar jij hebt het nu wel gezien.

JA Feliciteer je collega eenmalig enthousiast met de geboorte van het kind. Zet daarna bij instellingen het automatisch downloaden van afbeeldingen uit. Zo staat niet heel jouw camerarol vol met foto’s van de baby van je collega. Jij blij, je collega blij.
NEE Typen: “Leuk hoor, maar ik heb nu wel genoeg van die foto’s van je baby.” Misschien heb jij er genoeg van, maar een kersverse ouder natuurlijk nooit. Negeer het even en laat je collega in zijn of haar waarde.

Stel, je baas is niet tevreden over je werk en laat je dit weten via WhatsApp. Een vervelend appje en je weet eigenlijk niet goed hoe je deze moet interpreteren.

JA Je baas laten weten dat je dit liever even face-to-face bespreekt om misverstanden/ miscommunicatie te voorkomen. Wat meer tekst en uitleg is prettig en dat zal je baas natuurlijk begrijpen.
NEE Op de inhoud van het appje ingaan. Misschien bedoelt je baas het niet zo vervelend als dat het overkomt en interpreteer je het zwaarder dan het is. Over en weer gewhatsapp kan leiden tot vervelende misverstanden door andere interpretaties.

Stel, je bent in het weekend op het feestje waar je het vrijdags met een aantal collega’s nog over had. Je hebt wat drankjes op, bent licht aangeschoten en bedenkt je: het is hier zó leuk, dit móet ik delen met mijn collega’s. Je pakt je telefoon en opent de groepswhatsapp…

JA Groepswhatsapp weer afsluiten en de desbetreffende collega’s privé een appje sturen. Óf je kunt in de groepswhatsapp natuurlijk wel één beschaafd berichtje sturen. Een leuke foto of een berichtje. Maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe de onderlinge relatie tussen jou en je collega’s is.
NEE Zesentwintig foto’s sturen gedurende de avond. Eén met je vrienden, één slurpend aan je biertje, één handstand makend midden op het feest, één selfie wachtend tot het toilet vrij is en ga zo maar door. Niet zo professioneel natuurlijk. Oh en, eh, biertjes, wijntjes en hartjes behoren dan wel tot de meest gebruikte emoticons in Nederland, maar naar je collega’s?

Stel, de groepsapp van het werk wordt dagelijks overspoeld met allerhande berichtjes. Jij dacht dat het puur zakelijk gebruikt werd en zit eigenlijk niet op meer dan dat te wachten.

JA De vraag stellen of het een idee is om twee verschillende groepswhatsapps aan te maken. Eén voor de serieuzere, zakelijke berichtjes. Eén voor de fun. Je kunt dan alsnog aan beide deelnemen als je wil, maar dan demp je bijvoorbeeld de meldingen van de ‘fun’-app, zodat je hier niet constant door gestoord wordt, maar je je eigen moment kunt kiezen om dit te lezen.
NEE Je uit de groepswhatsapp verwijderen zonder iets te zeggen. Mogelijk mis je toch belangrijke informatie. Daarbij: de kans bestaat natuurlijk dat je niet meer weet waar collega’s het offline over hebben en je je ietwat buitengesloten gaat voelen.

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *