Werkzoekend, maar waarop solliciteer je?
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Werkzoekend, maar waarop solliciteer je?

Ruim 59% van de Nederlanders doet totaal ander werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. Van de Nederlanders die wel een baan hebben die aansluit bij hun studie geeft slechts 14% aan dat deze volledig past bij datgene waarvoor zij zijn opgeleid. Hoe ontdek je welke baan bij je past en solliciteer je daar alleen op of heb je ook nog een plan B?

Vroege keuzes

Al op de middelbare school word je voor de keuze van je vakkenpakket gesteld en daarna voor je vervolgopleiding. Sommigen hebben het geluk dat ze al op jonge leeftijd weten wat hun passie is en waar ze hun beroep van willen maken maar voor veel van ons is dit niet het geval. Zelfs al denk je dit op jonge leeftijd te weten dan is het nog vaak zo dat je in een ander beroep aan de slag gaat.

Je kiest een studie met het idee een baan in deze richting te vinden maar de kans dat dit niet aansluit is dus zeker aanwezig. Bovendien kan een baan die nu goed bij je past over een aantal jaren niet meer bij jou passen. Je werk- en levenservaring brengen andere prioriteiten met zich mee. Daarnaast ontwikkel je als persoon en krijg je daarmee andere wensen.

Hoe weet je welke baan bij je past?

Op het moment dat je besluit om op zoek te gaan naar een andere baan is het zinvol om je eerst goed te oriënteren. Vaak wordt onderschat hoe essentieel deze oriëntatiefase is in het sollicitatieproces. Het is belangrijk om te weten wat je wilt, waar je talenten liggen en wat je voorkeuren zijn om een baan te vinden die hierbij aansluit.

De arbeidsmarkt staat niet stil en jouw eigen ontwikkeling ook niet. Neem dus de tijd en moeite om te ontdekken wat bij je past. Er zijn verschillende (kosteloze) carrièretesten die je daarbij kunnen helpen, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.123test.nl. Naast de inhoud van de functie is het ook belangrijk om goed na te denken over de branche en de cultuur van de organisatie waarvoor je wilt werken.

Lees ook Is 100% voldoen aan de eisen altijd nodig?

Solliciteer je alleen op je mogelijke droombaan?

Zodra je duidelijk hebt in welke branche je wilt werken en wat jouw ideale functie inhoudt kun je op zoek naar “jouw baan”. Als je niet direct een vacature vindt die hierbij past wil dit niet zeggen dat deze vacature niet bestaat. Mogelijk wordt deze vacature door bedrijven vaak ingevuld met interne kandidaten. Het is dan ook goed om, naast te solliciteren op vacatures, ook open sollicitaties te versturen en je netwerk in te zetten.

Je wilt graag een baan om een bijdrage te kunnen leveren, om ergens bij te horen. Meestal is een baan ook gewenst vanuit inkomensperspectief. Indien dit het geval is kun je, naast solliciteren op wat je écht wilt, ook solliciteren op een alternatief dat wel in de richting van je droombaan komt: plan B. Afhankelijk van je eigen situatie kun je bepalen of je dit direct al doet of pas in een later stadium.

Lees ook Gemotiveerd blijven als werkzoekende

Ook kan het zinvol zijn om te solliciteren op je plan B om daarmee ervaring op te doen in sollicitatiegesprekken en voor het opbouwen van je netwerk. Je weet nooit hoe je sollicitatie op plan B kan leiden tot je droombaan. Misschien heeft het bedrijf waarmee je in gesprek gaat nog andere vacatures in de toekomst of blijkt de functie zo leuk dat het toch je ideale baan wordt. Je plan B kan dan zomaar je plan A blijken te zijn!

Succes met het werken aan je droombaan!

Ben jij opzoek naar jouw droombaan? Kijk dan eens naar onze vacatures.

Bron: sollicitatieblog.nl 

Cindy Boumans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als manager recruitment bij Driessen.
Meer over Cindy

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.