Gelukkig van je werkplek, zoals het klokje thuis tikt, tikt het op het werk?
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Gelukkig van je werkplek, zoals het klokje thuis tikt, tikt het op het werk?

Vaak besteed je stiekem meer tijd op kantoor dan thuis. Het is daarom belangrijk dat je ook op kantoor een fijne omgeving hebt en het is slim om aandacht te besteden aan de inrichting. Graag geef ik je een aantal tips en voorbeelden om gelukkig te worden van jouw werkplek.

Comfortabele werkplek = echt belangrijk

Comfort is van belang voor een fijne werkplek. Een goede werkhouding draagt daaraan bij. Het begint dus bij de meubels. Hierbij kun je denken aan verstelbare bureaustoelen, maar ook verstelbare bureaus zijn erg handig. Hopelijk heb je een groot bureaublad, want voldoende ruimte is belangrijk. Voor de juiste werkhouding en werkplekadvies, kun je vaak een werkplekcoach of ergocoach inschakelen. Werkplekadvies heeft als voornaamste doel om je te informeren en te assisteren bij het instellen en inrichten van je werkplek. Erg handig én goed voor je comfort op het werk.

Zoals het klokje thuis tikt…

De basis van een kantoorinrichting is een goed verlichte werkplek. Daglicht bevordert de productiviteit en is goed voor de gezondheid. Ook de ruimte komt beter tot zijn recht in natuurlijk licht dan in kunstlicht. Denk maar aan je eigen huis; een licht huis maakt je vrolijk toch?! Verder hoeft je werkplek niet saai te zijn. Door het gebruik van leuke accessoires zorg je voor sfeer. Zorg er wel voor dat de accessoires je niet gaan afleiden. Een leuke foto van je gezin of vriend(in) is goed, 10 verschillende foto’s wordt wel erg druk.

Go Green

Wat natuurlijk niet mag ontbreken in een kantoorruimte zijn de planten. Planten zorgen voor sfeer in de ruimte. Denk hierbij aan grote planten met mooie groene bladeren of juist kleine planten met bloemen. Ook een vaas met een verse bos bloemen doet het altijd goed. Uit onderzoek is gebleken dat een medewerker met vier planten in de ruimte zich beter kan concentreren dan medewerkers die geen planten in de buurt hebben. Go green dus!

Opgeruimd staat netjes

Wellicht het minder leuke gedeelte, maar opruimen is noodzakelijk voor een fijne werkomgeving. Je kunt je nou eenmaal minder goed concentreren in een rommelige ruimte. Ga voor jezelf bedenken je allemaal écht nodig hebt. Mocht je weinig tijd hebben, start dan met het plannen van ‘opruimtijd’ in je agenda. Maak bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag een half uurtje vrij om je werkplek helemaal aan kant te maken. Dan begin je tenminste ook weer met een frisse en overzichtelijke start aan de volgende week.

Wat nu?

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die zelf hun werkplek mochten inrichten en aankleden het meest productief zijn. Na deze tips wil je dus wellicht starten met veranderingen in de inrichting van jouw werkplek. Vergeet natuurlijk niet om je collega’s erbij te betrekken. Zij zitten namelijk in dezelfde ruimte en ook voor hen moet het als een prettige werkomgeving voelen. Veel opruim- en inrichtplezier gewenst!

Bronnen: Flinders.nl, Gewoonstijl.nl

Lisanne van der Heide
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lisanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *