Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Werkgeluk in het onderwijs

Wat maakt jou werkgelukkig? En hoe geef je jouw werkgeluk door? We vroegen het Theo Baten. Hij werkt als leerling coördinator en docent aan het Rodenborch College in Rosmalen.

Lees ook Hoe en wanneer solliciteren in het onderwijs? De tips & tricks

Kun je ons iets meer vertellen over jouw werk?

Theo: “Ik ben voor alle brugklassen en de 2 HAVO en VWO-klassen de leerling coördinator. In die rol begeleid ik leerlingen bij hun persoonlijke ontwikkeling en ben ik de spil tussen docenten, ouders en de leerlingen. Daarnaast ben ik talentcoach van de onderbouw (klas 1, 2 en 3). Als talentcoach prikkel ik de leerlingen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Sommige leerlingen gaan aan de slag met houtbewerking, anderen leren Chinees. Zolang wij het als school kunnen regelen, willen wij proberen in hun vraag te voldoen.”

En als je naar jouw werk kijkt, hoe gelukkig ben je dan?

“Ik ben zeer gelukkig in mijn werk! Ik ga iedere dag met plezier naar school en ga met een voldaan gevoel naar huis.”

Kun je uitleggen hoe dit volgens jou komt?

“Ik beleef heel veel plezier aan het coachen, uitdagen en enthousiasmeren van de leerlingen. Ik geniet van de interactie en ben blij dat ik soms net dat beetje meer kan betekenen voor een kind. Daarnaast is het een hele afwisselende baan en heb ik prettige collega’s die mij naast inhoud ook veel gezelligheid bieden.”

Geef je jouw werkgeluk ook door? En hoe doe je dit?

“Ik heb een zeer positieve grondhouding en daar krijg je veel voor terug. Ik geloof er in dat er altijd kansen zijn. Dit geef ik door aan mijn leerlingen. Ik benader mensen positief en heb een vrolijke en gezellige uitstraling die vaak aanstekelijk werkt.”

Heb je nog een tip hoe anderen nog werkgelukkiger kunnen worden?

“Ik merk steeds meer hoe belangrijk het is om mensen vaker complimentjes te geven of ze te bedanken voor hun inzet. Zomaar, tussendoor, in plaats van op de geijkte momenten. Geef een ander een blijk van waardering en zie hoe positief dit kan uitpakken. Daarnaast kan ik natuurlijk iedereen aanraden om in het onderwijs aan de slag te gaan, als je er voor open staat, ligt daar het werkgeluk voor het oprapen.”

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Doe hier de werkgeluk test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Fenna Nijssen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Fenna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.