Wanneer werkgeluk niet vanzelfsprekend is
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Wanneer werkgeluk niet vanzelfsprekend is

Geluk is een gevoel en vaak moeilijk in woorden uit te drukken. Toch doet Godelivia een poging om te beschrijven wat werkgeluk voor haar betekent. Ze neemt je graag mee in haar ervaringen en haar uitdagingen die er zijn wanneer je een afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Want Godelivia is heel duidelijk: “Ik ben zoveel meer dan mijn reuma!”

Godelivia heeft een HBO-diploma commerciële economie op zak, is via Emma at Work werkzaam als implementatiemanager bij ABN AMRO en heeft reuma. “Bij het solliciteren kwam er altijd een moment dat ik moest aangeven dat ik een beperking heb. Of ik dit nu in het eerste of derde gesprek vertelde, de verandering in de gezichtsuitdrukking bij de werkgever sprak boekdelen.”

“Niemand zal aangeven dat de beperking de reden van afwijzing is, want dat mag niet. Een beperking wordt direct gezien als een risico, wat ik natuurlijk ook deels ben maar ik ben zoveel meer dan dat.”

“Bij het vinden van een passende baan ben ik uiteindelijk via Emma at Work, een stichting die vanuit de Driessen Foundation wordt gesteund, in contact gekomen met ABN AMRO. Hier ging ik aan de slag als marketing medewerker.”

“Toen bleek dat er binnen die functie projecten liepen die voor mij in de winter heel zwaar waren ben ik, samen met Emma at Work en mijn leidinggevende, gaan kijken naar andere mogelijkheden binnen de bank.”

Thuis zitten geen optie

“In mijn huidige functie heb ik goede afspraken kunnen maken over mijn inzetbaarheid. Samen zorgen we er voor dat de werkdruk wordt verdeeld. Mijn piek ligt in de zomer, de periode waarin ik optimaal kan werken.”

“Ik ben voor meer dan 70% afgekeurd dus ik kon ervoor kiezen om een uitkering te ontvangen en thuis te blijven. Maar dit is voor mij nooit een optie geweest. Ik heb altijd de overtuiging gehad dat het, ondanks mijn reuma, wel goed zou komen. De reuma heeft mij als persoon natuurlijk wel gevormd maar ik ben ervan overtuigd dat ik zonder reuma een ander mens zou zijn. Mijn beperking heeft me juist geholpen om met tegenslagen om te gaan en te komen waar ik nu ben.”

“Mijn advies voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: gebruik je ‘beperkingservaring’ als kracht en laat dat zien aan je toekomstig werkgever.”

Wat mij werkgelukkig maakt?

“Werkgeluk ervaar ik door het werken met leuke collega’s en het geven van trainingen. Van toegevoegde waarde zijn voor de bank en mijn collega’s werkgelukkig maken. En het feit dat mijn baan geen ‘gecreëerde baan’ is maakt mij ook gelukkig. Ik ben namelijk een tegenstander van gecreëerde banen voor jongeren met een WAJONG-uitkering. Dat is echt niet nodig. Je kunt prima een normale baan uitvoeren, als er maar een paar aanpassingen worden gedaan.”

“Dat de Driessen Foundation organisaties zoals Emma at Work steunt, juich ik heel hard toe. Het is mooi als organisaties vanuit hun passie andere organisaties helpen om te groeien, met als doel zoveel mogelijk werkgeluk mogelijk maken voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is”.

Lees ook: De maatschappij, dat ben jij! Breng je collega met een afstand tot de arbeidsmarkt dichterbijWerk zoeken met een beperking: obstakel?

Wat een inspirerend verhaal hoe Godelivia haar droombaan wist te bemachtigen. Dat er zeker werkgevers zijn die de mens achter de beperking zien en kijken naar de sterke eigenschappen en vaardigheden die nodig zijn voor het werk. Want goed werk zorgt voor werkgeluk en speelt een belangrijke rol in een gelukkig bestaan.

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Doe hier de werkgeluk test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Monetta Driessen
Monetta Driessen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als HRM-redacteur.
Meer over Monetta

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *