Vergroot je kans op een baan met deze 5 tips
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Vergroot je kans op een baan met deze 5 tips

Je hoort het bijna dagelijks in het nieuws, de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Er zijn in jaren niet meer zoveel vacatures geweest en het aantal werklozen daalt erg snel. Allemaal positief nieuws. Loop jij echter vast in het vinden van een baan die écht bij je past? Wij helpen je daar graag bij! Met de volgende tips heb jij voldoende handvatten om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

1. Bedenk wat je echt wilt

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het belangrijk om te bedenken wat je nu écht wilt. Van welke functies gaat je hart sneller kloppen? In wat voor werkomgeving zou je graag willen werken? Wil je in een grote of kleine organisatie werken? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen, voordat je aan de slag kunt. 

Lees ook: Op zoek naar jouw droombaan – deel 1

2. Toon zelfvertrouwen

Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt, straal je dit ook uit naar anderen toe. Dit is makkelijk gezegd, maar hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Dit bereik je door je goed in te lezen. Bekijk de website van de organisatie waar je gaat solliciteren, verdiep je in de functie en bedenk welke vragen je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg dat je een mening klaar hebt over bepaalde vraagstukken. Daarnaast is het belangrijk om niet twijfelend over te komen, dus gebruik geen woorden als: “ik denk”, “misschien”, “eventueel” of “zou kunnen”. Laat zien dat je stevig in je schoenen staat.

3. Ben origineel

Je bent natuurlijk niet de enige die solliciteert op de betreffende functie, daarom is het belangrijk om uniek te zijn. Laat zien welke unieke kwaliteiten jij bezit en benoem voorbeelden. Je kunt altijd je vrienden of (oud) collega’s eens vragen welke sterke kwaliteiten jij bezit. Wat vinden ze goed aan jou? Waarom gaan ze graag met je om? Wanneer en waarvoor zouden ze jouw hulp inschakelen? Even een frisse blik zodat je niet met de standaard antwoorden komt.

Lees ook: Zet een vergrootglas op jouw talenten

4. Schoon je social media profielen op

Tegenwoordig bekijken bijna alle werkgevers de social media profielen van werkzoekenden, voordat ze op gesprek komen. Loop je social media profielen even na om te kijken of er zaken op staan die je niet aan je toekomstig werkgever wilt laten zien. Denk aan extreme foto’s waar je dronken op staat, uitspraken die je hebt gedaan of video’s. Maak je profiel eventueel privé.

Ook is het altijd goed om jezelf te googlen. Bekijk dan niet alleen de eerste pagina met zoekresultaten, maar kijk ook verder. Vergeet ook niet om op afbeeldingen te klikken, wellicht dat je daar ook nog naar boven komt.

Lees ook: Recruit jezelf via social media

5. Zorg voor referenties

Wanneer je met goede referenties aankomt draagt dit zeker bij aan je sollicitatie. Lever vooral referenties aan die ook iets kunnen zeggen over de taken die je gaat uitvoeren bij je toekomstige baan. Je kunt ook op LinkedIn om aanbevelingen vragen bij je oud werkgever(s), deze zijn dan meteen zichtbaar voor je nieuwe werkgever.

Wanneer je deze tips opvolgt, moet er wel een mooie baan voor je in het vooruitzicht liggen. Misschien vind je die wel tussen onze vacatures!

Cas Peters
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Cas

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.