Van cv-gericht naar competentiegericht
Solliciteren
Leestijd: 2 minuten

Van cv-gericht naar competentiegericht

Vanuit mijn rol als recruiter sta ik veel in contact met opdrachtgevers en kandidaten en heb ik zicht op een verscheidenheid aan vacatures. Ik, en naast mij nog duizenden anderen, merk dat mensen durven te switchen van baan en dat er een schaarste is ontstaan bij verschillende doelgroepen op de arbeidsmarkt. Hierdoor is een shift ontstaan die voor jou als werkzoekende belangrijk is.

Werkgevers gaan zich steeds meer richten op de competenties die mensen bezitten. Ze kijken niet meer enkel en alleen naar het diploma of de werkervaring binnen een soortgelijke functie of organisatie. Dat betekent dat er een shift ontstaan is van het cv-gericht naar het competentiegericht werven van medewerkers. Een nieuwe manier van selecteren; op zoek naar hét passende type mens.

Een voorbeeld ter illustratie: Voorheen stond er bij een vacature van de gemeente bijna standaard ‘gemeentelijke werkervaring is een eis’. Dat verandert tegenwoordig al gauw naar ‘gemeentelijke werkervaring heeft de voorkeur’ of ‘affiniteit met de gemeente’.

Lees ook Is 100% voldoen altijd nodig?

Wat houdt competentiegericht nu voor jou als werkzoekende in?

Maak je cv persoonlijk en competentiegericht! Laat zien waar je persoonlijke talenten liggen en in wat voor team jij het beste fungeert. Wat voeg jij als persoon aan een organisatie of team toe? Daarnaast is het belangrijk dat je laat zien waar juist jouw affiniteit met de desbetreffende organisatie en zijn of haar producten of dienstverlening ligt. Dit is een punt waarop juist jij kunt worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Onderdelen van een competentiegericht cv:

  • Personalia: Naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, e-mailadres, rijbewijs en beschikbaarheid
  • Gevolgde opleidingen en cursussen: Afhankelijk van waar jij je in jouw carrière bevindt, vermeld je jouw middelbare school en gevolgde opleidingen. Dit kun je doen met vermelding van specialisaties.
  • Competenties en vaardigheden: taal- en bijvoorbeeld digitale vaardigheden.
  • Prestaties: Zoals publicaties, producten of het behalen van KPI’s.
  • Werkervaring: waarbij de ervaringen en functies aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Dit kan dus betekenen dat je jouw cv regelmatig aan moet passen.

Kortom, de kansen zijn er, maar pak de juiste en laat direct zien wie je bent en waarom je juist kiest voor die organisatie. Uiteindelijk gaat het om de juiste match, waarbij je als persoon binnen het team moet passen en daarbij voldoende uitdaging in het takenpakket krijgt.

Bij ons staan jouw ambities, talenten en drijfveren centraal. Samen werken we aan jouw carrière. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging. Bekijk onze vacatures.

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.