Vakantiewerk, gezellig hè! Maar dit moet je weten
Solliciteren
Leestijd: 5 minuten

Vakantiewerk, gezellig hè! Maar dit moet je weten

Gevoelsmatig lijkt het nog ver weg, de zomervakantie. Maar knipper een keer met je ogen en het is juli. Ben jij nu nog druk met school maar wil je in de zomer graag wat (extra) geld verdienen met vakantiewerk? Dan is dit een blog voor jou! Waar moet je op letten? Wat mag wel en niet? Hier lees je alles over vakantiewerk!

Voordat je aan de slag gaat, eerst even de saaie theorie. Er zijn nou eenmaal wat zaken om aan te denken en wat is er eigenlijk mogelijk in de wondere wereld van vakantiewerk?

Wie vallen onder de term vakantiekracht?

In de meeste cao’s gaat het hier over scholieren en studenten die tijdelijk werk verrichten. De term vakantiewerk geeft eigenlijk al aan in welke periode je mag werken als vakantiekracht. In de schoolvakanties dus. Werk je buiten de schoolvakanties dan ben je geen vakantiekracht. Vaak zijn vakantiekrachten minderjarigen. De wetgeving verdeelt vakantiekrachten in drie leeftijdsgroepen:

 • Kinderen van 13 en 14 jaar;
 • Kinderen van 15 jaar;
 • Jongeren van 16 en 17 jaar.

Voor deze drie groepen gelden aangepaste regels voor werkzaamheden en werktijden. Ben je ouder dan 17 jaar dan kun je nog steeds vakantiekracht zijn maar val je onder de algemeen geldende arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenregels.

Wat mag wel en wat mag niet?

Om jou te beschermen zijn specifieke arbeidstijden- en arbeidsomstandighedenregels vastgelegd in de wet. De belangrijkste voor vakantiekrachten heb ik voor je verzameld.

Arbeidstijden:

 • Vakantiekrachten van 13 of 14 jaar mogen maximaal 35 uur per week en 7 uur per dag werken.
 • Ben je 15 jaar dan mag je maximaal 40 uur per week, 8 uur per dag werken.
 • Ben je 16 of 17 dan mag je per week maximaal 45 uur werken, 9 uur per dag.

Let op: dit geldt voor vakantieweken. Voor weken waarin je ook naar school gaat zijn andere regels. Kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl

Werkzaamheden en arbeidsomstandigheden:

Nu duidelijk is hoeveel je mag werken, wil je vast ook weten wat je mag doen. 

Ben je jonger dan 16? Dan moet er altijd een volwassene bij je in de buurt zijn die toezicht kan houden. Er zijn ook een aantal werkzaamheden die je niet mag uitvoeren: achter de kassa, in een fabriek of risicovol werk bijvoorbeeld. Daarnaast mag je niet na 19.00u werken.

Ben je 16 of 17? Ook voor jou gelden een aantal beperkingen. Je mag alle werkzaamheden uitvoeren zolang ze niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Soms mag je zelfs al in de bouw werken zolang een ervaren collega maar toezicht houdt.

Ben je 18 of ouder? Dan mag je eigenlijk alle soorten werk doen. Let wel op of je onder de regels van de studiefinanciering valt. Kijk hiervoor op Loonwijzer.nl

Wil jij precies weten wat je wél mag doen? Dan heeft de Rijksoverheid een overzicht voor je.

 • Overzicht van werk dat je mag doen als je 13 of 14 jaar bent
 • Overzicht van werk dat je mag doen als je 15 jaar bent
 • Overzicht van werk dat je mag doen als je 16 of 17 jaar bent

Salaris

Iedereen die werkt moet minimaal het minimumloon verdienen. Jij als vakantiekracht dus ook. Hoe hoog dat minimumloon is, dat hangt af van je leeftijd. Ben je jonger dan 15 jaar? Dan geldt er nog geen minimumloon. Ben je ouder dan 15 jaar dan heeft de Rijksoverheid een makkelijke tool voor je om zelf uit te rekenen wat jouw minimumloon is. 

Vakantiewerk in het buitenland

Hoe lekker is dat?! Vakantiewerk in het buitenland. Zie je het al voor je: overdag wat bijverdienen met je vakantiejob en wanneer je klaar bent door naar het strand. Chillen met een lekker drankje in de zon. Wie wil dat nou niet?! Of wat dacht je van een nieuwe cultuur leren kennen? Met wat voor gave verhalen kom je dan terug van je vakantiejob en vergeet de Instagramwaardige foto’s niet.

Wanneer je hiervoor kiest (wat ik helemaal snap) zijn er wel wat dingen om vooraf te regelen en over na te denken. Ik zet er hier een aantal voor je op een rij.

 • Een simpel voorbeeld: spreek je de taal of kun je daar vooruit met Engels/ Nederlands? Handig om even bij stil te staan voordat je jezelf 6 weken met handen en voeten verstaanbaar moet maken.
 • Denk vooral ook aan je zorgverzekering. Ben je automatisch verzekerd in dat land of moet je hier nog iets voor regelen? Check bij je werkgever en zorgverzekeraar hoe je dit goed kunt regelen.
 • Ga je voor een Nederlandse organisatie werken of voor een buitenlandse werkgever? Een Nederlandse organisatie is het meest praktisch en ook het meest geruststellend voor je ouders. 😉 Hier is je contract gewoon in het Nederlands en vaak zijn contactpersonen aangewezen die Nederlands spreken. Ook wat betreft salaris is een Nederlandse organisatie praktisch. Ze moeten namelijk gewoon voldoen aan het minimumloon dat we in Nederland kennen. Een buitenlandse werkgever kan hier andere regels voor hebben. Dit geldt ook voor de arbeidstijdenwet. In het buitenland kunnen andere regels gelden dan hier. Een Nederlandse organisatie heeft zich aan de Nederlandse regels te houden. Ook als je voor hen in het buitenland werkt.
 • Vraag je contract alvast per mail op. Vaak teken je het contract pas wanneer je op je werkplek bent en soms loopt het dan nog vertraging op. Om te zorgen dat je wel alvast weet wat in je contract staat is het handig om deze per mail toe te laten sturen. Zo kom je voor zo min mogelijk verrassingen te staan.

Staat je eerste werkdag bij je nieuwe baan voor de deur? Dat kan best spannend zijn. Lees hier onze tips om zonder al te veel stress die eerste werkdag door te komen.

Lees ook: Uitleg over de raadsels van je loonstrook

Vakantiewerk in Nederland met een vleugje vakantiegevoel

We zouden het bijna vergeten maar Nederland heeft ook hartstikke mooie plekjes. Wat dacht je van de Waddeneilanden? Zo ben je weg van huis maar toch in een omgeving waar de bekende wet- en regelgeving gelden. Maar ook dichter bij huis zijn leuke vakantiebaantjes te vinden. Je verblijft in “hotel Pa en Ma” en kunt wat bijverdienen. Na het werk ga je lekker met vrienden terrassen. Klinkt ook helemaal niet slecht. Ben jij op zoek naar een vakantiebaan? Kijk dan eens tussen onze vacatures

Een leuke vacature gevonden? Gebruik dan onze tips voor een uitnodigend cv!

Bron: vakantiebaaninhetbuitenland.nl 

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.