Vakantie in coronatijd? Gewoon doen!
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Vakantie in coronatijd? Gewoon doen!

De kans is groot dat je geplande vakantie niet door kan gaan in deze coronatijd en dat is natuurlijk flink balen! Geen vakantie naar Amerika, Griekenland, Spanje of Thailand, maar wat doe je nu? Neem je nu wel verlof? Een staycation? Of stel je de vakantie uit en werk je gewoon door? Ons advies: neem lekker vrij! Vakantie is namelijk gezond! 

Iedereen in Nederland die een baan heeft, heeft recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. En dit is natuurlijk niet voor niets. Rust nemen is – helemaal als je hard werkt- erg belangrijk. Waarom? En waarom vooral nu? Wij hebben een aantal goede redenen voor je op een rij gezet.

Vrije dagen zijn nu zelfs nog belangrijker dan normaal, omdat onze belasting hoger is. We moeten ineens digitaal werken, zijn onze regelmaat kwijt, hadden een tijd geen opvang of school voor de kinderen, maken ons zorgen over mensen die we kennen die tot een kwetsbare groep horen en krijgen een ‘information overload’ over alle corona-ellende – De Bloom (auteur van ‘De kunst van het vakantie vieren’)

Mentaal afstand nemen van het werk

Even helemaal niet met je werk bezig zijn is (mentaal) gezond. Of je nu thuis bent of in een ver land, door niet met je werk bezig te zijn kom je even helemaal tot rust. Je telefoon ook even daadwerkelijk uitzetten is dan ook aan te raden 😉. Verlof is ontspannend en het vermindert stress en stimuleert daarmee de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarnaast is verlof is belangrijk voor ons herstel. En: “Net zoals slaap kun je herstel niet opsparen.” Regelmatig vrij nemen van het werk is heel belangrijk, ook al kunnen we niet op reis of onbezorgd naar het strand of een terras.

Lees ook Ik ga op vakantie en laat achter…

Controle en zelf bepalen wat we doen

Het gevoel van vrijheid dat je kan krijgen tijdens je verlof, dat je zelf aan het roer staat van je leven en zelf keuzes kunt maken, is volgens psychologen een van onze basisbehoeften. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een gevoel van autonomie positief werkt op ons functioneren en welzijn, en dat een gebrek aan autonomie verband houdt met ziekte en psychische stoornissen.

Uitdagingen aangaan en nieuwe dingen leren

Ga flink sporten, lees een boek en ga lekker een serie kijken. Helemaal als je niet aan het reizen bent heb je hier juist tijd voor. Hoe leuk is het om die halve marathon te kunnen lopen of eindelijk dat ene boek te lezen waar je niet aan toe kwam?

Veel werkgevers zijn er blij mee

Misschien niet voor jou DE reden om verlof op te nemen maar werkgevers willen graag dat we in ieder geval niet ál onze vakantiedagen opsparen. Straks wil iedereen tegelijkertijd vrij en dat kan niet. Vakantiedagen hebben ook een financiële waarde die drukt op de balans. De dagen kunnen namelijk deels uitbetaald worden aan de werknemer als deze daarom vraagt of als hij of zij uit dienst gaat (hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden). Dat kan voor ondernemers flink in de kosten lopen.

Je wordt proactiever (en een leukere collega)

Volgens De Bloom zijn werknemers na een vakantie niet per se beter in hun werk, maar zijn ze wel meer geneigd om nét een tandje extra bij te zetten. “Ook als je niet vrij neemt doe je nog wel gewoon je werk, maar die extra dingen, een collega helpen bijvoorbeeld of een luisterend oor bieden, daar beknibbel je op als je gestrest bent. Wie zich uitgerust voelt, is leuker en aardiger en vertoont meer extra-role gedrag”, zegt ze. (Gedrag dat vaak van belang is voor de samenhang in een organisatie, maar niet valt onder de functieomschrijving, red.)

Lees ook: Terug van vakantie: you’ve got mail!

Kortom: vakantie nemen is gezond voor je hoofd en voor je lijf, maakt je een leukere collega en vakantie nemen is juist nu van belang. Heb jij momenteel ongewild een erg lange vakantie? Oftewel, zit je zonder werk en ben je inmiddels wel uitgerust? Kijk dan eens tussen onze vacatures!  

 

Bronnen: 

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.