Vakantie? Da’s pas gezond!
Leestijd: 3 minuten

Vakantie? Da’s pas gezond!

In heel Nederland is de vakantieperiode inmiddels weer aangebroken. Lekker met de tent kamperen in Italië, een actieve rondreis door Vietnam, heerlijk luieren op het strand in Spanje of een sportieve fietsvakantie in eigen land. Er zijn legio mogelijkheden om je vakantiedagen in te vullen op jouw manier. Wat je ook gaat doen, vakantie vieren is fijn en ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar waarom is die vakantie nou eigenlijk zo gezond voor jou?

Kom in beweging!

Op je werk, in de auto, maar ook thuis zit je vaak heel wat uren van de dag. Op vakantie is dat anders. Je bezoekt een mooie stad, maakt een wandeling door een natuurgebied of brengt een middag door in het zwembad of in de zee. Op een dag leg je zo heel wat kilometers af. Daardoor voel je je vitaler en fitter en krijgt je humeur een boost. Als je toch liever de hele dag met een boek in een strandstoel doorbrengt doe je er goed aan even een potje te beachvolleyballen of te zwemmen om toch aan de nodige beweging toe te komen.

Even afstand nemen en ontspannen

Als je op vakantie bent neem je letterlijk even afstand van je werk. Je ritme is helemaal anders dan thuis, er zijn geen verplichtingen én er is geen haast. Doe in die tijd vooral dingen die jij leuk vindt om te doen. Dat zorgt voor ontspanning en is belangrijk om helemaal te kunnen ontstressen. Ook biedt dit een andere kijk op de plek die je werk inneemt in je leven. Wanneer je na je vakantie alert blijft op je werk en privé balans en je nieuwe inzichten zal dit je helpen om relaxed te blijven, je stressniveau onder controle te houden en je kans op een burn-out te verminderen.

Gezond voor lijf en leden

Op vakantie breng je vaak veel meer tijd in de buitenlucht en het zonlicht door. Niet alleen werkt dat ontspannend, maar het zorgt ook voor de nodige rust. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt en dat is niet alleen goed voor je botten en tanden, het is ook ontzettend goed voor je humeur. Vitamine D bestrijdt vermoeidheid en verhoogt je weerstand. Gecombineerd met verse gezonde voeding zoals groenten, fruit en gegrilde vis voel je je na een vakantie al snel een stuk fitter en gezonder.

Jouw vakantie, ook gezond voor jouw werkgever!

Op vakantie gaan blijkt dus heel gezond voor jou te zijn maar is ook gezond voor jouw werkgever. Ernst & Young heeft hierover onder eigen personeel een enquête gehouden. Zo kwamen ze erachter dat werknemers die regelmatig op vakantie gaan beter presteerden dan collega’s die dat minder of niet deden. Ook vonden de vakantiegangers het werk leuker en toonden ze meer betrokkenheid. Daarom zou ik zeggen, neem even afstand van je werk en trek er op uit. Nu is hét moment en je komt een stuk gezonder én met een beter humeur terug op je werk.

Bronnen: Healthy lives, Psychologie magazine, Albert Sonnevelt, Ikovertrefme.nl

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *