Ik ben toe aan iets nieuws, maar ik weet niet hoe en wat. Hoe nu verder?
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Ik ben toe aan iets nieuws, maar ik weet niet hoe en wat. Hoe nu verder?

We zijn allemaal wel eens toe aan iets nieuws. Een frisse wind. Maar soms is die drang sterk. Je MOET echt iets veranderen. Dit is niet (meer) waar je blij van wordt. Misschien is het voor nu al voldoende verandering om wat nieuwe taken naar je toe te trekken op je werk, in overleg met je leidinggevende natuurlijk. Of misschien kun je iets in je privéleven aanpakken waardoor een frisse wind door je leven waait. Maar soms heb je meer nodig dan dat. Echt het roer om. Waar begin je dan?

De eerste stap is om uit te zoeken waar je passie ligt. Waar haal je plezier en voldoening uit? Misschien weet je dat al wel van jezelf maar soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Als je eenmaal op gang bent dan komt de inspiratie vaak vanzelf. Daarom geef ik je hier wat tips om verandering in gang te zetten:

Tip 1: Droom groot

En dan bedoel ik ook echt groot. Je hoeft niet alles waar te kunnen maken. Begin met een open mind. Maak het zo groot en gedetailleerd mogelijk. Kleiner en realistischer maken, om er straks echt iets mee te gaan doen, kan altijd nog. Denk roze eenhoorn en luchtkasteel. In deze “fase” is alles goed.

Tip 2: Wat volg je op social media?

Wat je interesse heeft op social media kan je veel inzicht geven. Misschien volg je een lifestylecoach en ligt daar stiekem ook jouw passie. Zie je niet direct een verband tussen wat je volgt en wat je loopbaan zou kunnen zijn? Kijk er eens met een vriend of vriendin naar. Die heeft een frisse blik. Altijd fijn.

Tip 3: Maak een droom-leven-blauwdruk

Hoe je dat doet? Door het maken van een plattegrond van een huis. Bedenk eerst wat voor ruimtes je wil in je “levenshuis”. Bijvoorbeeld:

 • Een ruimte voor een romantische relatie;
 • Kinderen;
 • Iets creatiefs;
 • Persoonlijke ontwikkeling;
 • Familie;
 • Werk;
 • Gezondheid;
 • Sport;
 • Natuur;
 • Maatschappij / mensen helpen;
 • Etc.

Nu kun je gaan kijken hoe groot de ruimtes moeten worden. Hoe belangrijker je het vindt, hoe groter de ruimte. Zo heb je duidelijk wat echt van belang is voor je en dus kun je een stap gaan zetten om die belangrijke dingen ook daadwerkelijk veel ruimte in je leven te geven. Misschien zelfs in een nieuwe baan.

Lees ook: De angst voor het onbekende

Tip 4: Schrijf je persoonlijke missionstatement

Je wat? Je missionstatement. Een kort, makkelijk te onthouden stukje tekst, dat je helpt om naar jouw kernwaarden te leven.

Je zal eerst je kernwaarden moeten bepalen, maar daarna heb je een statement waar je alles wat je doet aan kunt toetsen. Past het bij wat je wil? Kernwaarden zijn volop op internet te vinden dus daar zal ik niet verder op ingaan.

Een missionstatement begint met “Ik, naam, ben/leef ……..”. Gebruik jouw 5 belangrijkste kernwaarden in je statement. Bijvoorbeeld: “Ik, Miranda de Ruijter, leef mijn eigen unieke leven. Vanuit passie en humor groei ik en help ik anderen groeien.”

Tip 5: Maak een test

Voor positieve verandering is zelfinzicht nodig. Op 123test.nl staan o.a. een beroepskeuzetest, competentietest, etc. Daarmee krijg je waardevolle inzichten als je even vastloopt. Helder welke kant je op wil? Ga dan eens in gesprek met je leidinggevende. Wellicht zijn er binnen jouw organisatie mogelijkheden in die richting of zijn er om- of bijscholingsmogelijkheden. Ook als je er zelf niet uit komt, kan het prettig zijn om met iemand in gesprek te gaan. Bespreek je mogelijkheden eens met een loopbaanbegeleider.

Lees ook: Zonder diploma in het onderwijs werken, kan dat?

Laatste tip: Blijf je dromen najagen!

Stop niet bij een tegenslag. Of in elk geval niet permanent. Pak de draad weer op en leef jouw unieke leven. En ja.. dat vraagt om buiten je comfortzone te gaan en moeite te doen. Maar dat is het waard.

Kom je er zelf echt niet uit welke stap naar verandering je kunt zetten? Dan kun je altijd hulp inschakelen. Vraag bijvoorbeeld hulp aan een coach.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.