Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand

In deze tijd denk je wellicht niet direct aan solliciteren. En dat is best logisch. We mogen niet bij elkaar komen dus een sollicitatiegesprek zit er niet in. Hoewel.. Wat ons betreft kan een sollicitatiegesprek gewoon doorgaan, op een veilige afstand, door middel van videobellen.

Zoals elke crisis brengt ook deze, naast een bak ellende, mooie kansen. Kansen om dingen anders en praktischer aan te pakken. We kunnen in deze tijd niet van je verwachten dat je naar ons kantoor komt om een sollicitatiegesprek te voeren en dat is ook helemaal niet nodig. Door middel van videobellen blijven we veilig en toch betrokken bij elkaar. We krijgen een evengoed beeld van je als wanneer je met ons aan tafel zit. Het enige minpuntje is dat non-verbale communicatie net wat minder makkelijk op te pikken is maar dat is nou ook weer niet heel erg. 

Hoe pak je een sollicitatiegesprek op afstand aan?

De aanpak van een sollicitatiegesprek op afstand is niet heel anders dan bij een “gewoon” sollicitatiegesprek. Je moet er nog steeds representatief uitzien en jezelf een beetje kunnen verkopen. Er zijn wel een paar extra aandachtspuntjes die ik graag voor je op een rij zet.

Omgeving

Waar ga je zitten tijdens je videocall? Denk er even goed over na. Kies voor een rustige achtergrond zonder rommel. Zorg daarnaast dat er geen vreemde, storende geluiden zijn van bijvoorbeeld de vaatwasser of verkeer. Zet ook de muziek uit. En heb je de mogelijkheid om je kids uit de buurt te hebben? Dan vooral doen.

Houding

Je telefoon vasthouden tijdens het bellen is een optie maar een sollicitatiegesprek kan best even duren en een pijnlijke arm is niet iets waar je op zit te wachten. Kijk daarom of je jouw telefoon ergens neer kunt zetten. In een standaard of ergens tegenaan. Test van te voren uit of je telefoon zo blijft staan en hoe jij vanaf die plek in beeld bent. Of nog beter: bel via een app op je laptop of pc.

Techniek

Een belangrijk punt voor een sollicitatiegesprek op afstand is de techniek. Test je verbinding en zorg voor een volle batterij. Niks zo vervelend als een gesprek dat wegvalt. Zorg eventueel voor een backup, bijvoorbeeld het telefoonnummer/ de gebruikersnaam van je partner. Mocht er iets misgaan met jouw telefoon dan valt het sollicitatiegesprek niet compleet in het water. Gebruik ook een headset om ruis te verminderen.

Notificaties

Zet alle telefoons en Ipads uit of op stil. Notificaties van bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp zijn niet fijn tijdens een sollicitatiegesprek.

Foto

Welke foto gebruik je voor jouw profiel? Is die professioneel of van jou op het strand? De eerste indruk is belangrijk dus ook dit soort “kleinigheidjes” maken verschil.

Spieken

Het grote voordeel van een sollicitatiegesprek via videobellen is dat je spiekbriefjes kunt gebruiken. Plak ze op een plek waar ze voor de ander niet zichtbaar zijn en het niet opvalt als je even gluurt. Hoe je om kunt gaan met vragen waarop je het antwoord echt niet weet lees je hier. 

Water

Zet een glas water bij je in de buurt. Normaal gesproken zou je drinken aangeboden krijgen maar nu moet je hier zelf voor zorgen. Bij een kriebel in je keel wil je niet nog naar de keuken moeten lopen dus ben voorbereid en zet een glas water klaar.

Ben op tijd

Bij een “normaal” sollicitatiegesprek kom je ook niet net op het randje binnenvallen. Doe dat nu ook niet. Zit een paar minuten van te voren klaar.

De benodigdheden voor een sollicitatiegesprek op afstand

Om een sollicitatiegesprek op afstand te voeren heb je wel het een en ander nodig. Gebruik je een computer? Dan heb je het volgende nodig: een videobelprogramma, een webcam, microfoon en luidsprekers.

Ga je bellen via de laptop? Zorg dan voor een videobelprogramma. Een webcam, microfoon en luidsprekers zijn meestal al ingebouwd dus die kun je afvinken.

Bel je via een tablet? Dan heb je ook een videobelprogramma/ app nodig. Een webcam, microfoon en luidsprekers zijn hier meestal al ingebouwd.

Bel je met, jawel, je telefoon (smartphone)? Installeer ook dan een videobelprogramma/ app. De webcam, microfoon en luidsprekers heb je al in je smartphone.

Hieronder nog een handige tabel met apps die je kunt gebruiken voor het videobellen én de mogelijkheden per app.

 

Hebben we je na het lezen van dit blog ervan overtuigd dat solliciteren in deze tijd toch mogelijk is? Bekijk dan ons actuele vacature aanbod.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.