Eerlijk over thuiswerken, zo ervaren collega’s van Driessen het
Op de werkvloer
Leestijd: 10 minuten

Eerlijk over thuiswerken, zo ervaren collega’s van Driessen het

Thuiswerken, we moesten er met z’n allen aan en het was echt wel even wennen. Misschien vind je het nog steeds helemaal niks of heb je juist je draai gevonden en wil je dit na de corona-crisis regelmatig blijven doen. Ik vroeg een aantal collega’s bij Driessen om hun ervaring met thuiswerken met ons te delen. Van technische slimmeriken tot directeuren, van HR-consulent tot casemanager verzuim, ze vertellen je graag hoe zij thuiswerken ervaren en delen dé thuiswerktips!

Lisa Wouters MSM - thuiswerken

Lisa Wouters, directeur Driessen

Thuiswerken in coronatijd: de ene dag vind ik het een zegen en de andere dag een vloek! Het wisselt nogal bij mij dus 😊. Op een reguliere kantoordag kom ik (ik praat nu over pre coronatijd) over het algemeen weinig aan ‘werken’ toe omdat ik veel in overleg zit en tussendoor veel collega’s spreek. Werken aan grotere stukken, aanbestedingen tegenlezen of mails wegwerken, doe ik daarom regelmatig in de avonduren.

Thuiswerken betekent voor mij, vooralsnog, dat ik minder telefonische vergaderingen heb dan dat ik vergaderingen op kantoor had en dus meer werk kan verzetten op een dag. Een bijkomend voordeel in deze nare tijd. Een groot nadeel van thuiswerken? Ik heb er eigenlijk 2: ik mis de echte (dus offline) contacten met mijn collega’s en ik heb een continu achtergrondgeluid met dito afleiding van mijn 3 koters. Da’s af en toe puzzelen en goed plannen, maar tot nu toe ben ik best trots op hoe mijn man en ik het voor elkaar blijven krijgen en het werk onverminderd doorgaat.

Mijn thuiswerkdag is geslaagd als ik lekker veel werk heb kunnen verzetten, veel collega’s heb gesproken en mijn kids toch netjes hun huiswerk af hebben. Mijn thuiswerk tip? Als je het even beu bent of een vol hoofd hebt, stap gewoon achter je pc vandaan en ga even iets anders doen. Ik ga dan bijvoorbeeld even een half uurtje lopen met de kids of een rondje hardlopen. Dan ben je daarna weer lekker uitgewaaid en kun je weer meters maken met een fris hoofd! 

Ad van Zutphen, directeur Driessen

Ad van Zutphen - thuiswerkenThuiswerken: voor velen van ons inmiddels de norm. Ook ik werk sinds een week of 6 grotendeels thuis. Daarbij heb ik met mijn vriendin afspraken gemaakt over de verdeling tussen ‘werk’ en ‘zorg voor de kinderen’ en die combinatie loopt over het algemeen best goed. Toch zat ik er afgelopen dinsdag op een gegeven moment aardig doorheen…

We hebben een gezin met 4 jongens in de leeftijd van 2,5 tot 11 jaar. Over het algemeen voel ik me dan ook echt gezegend! Tot het moment dat je ze zelf les moet geven (waarbij de oudste downsyndroom heeft en 1 op 1 begeleiding nodig heeft bij ‘schoolwerk’) en tegelijkertijd ook een fulltime baan hebt waarin het deze weken extra druk is rondom corona, NOW en alles wat daarmee samenhangt.

Met andere woorden (niet gelogen/overdreven): om 10.05 uur dinsdagochtend was ik de oudste aan het helpen met zijn schrijfopdracht, nr. 2 moest ik wijzen op de afspraak om te videobellen met zijn leerkracht, nr. 3 had wat vragen over zijn rekenwerk, nr. 4 een poepbroek (inclusief bevuilde romper), mijn digitale overleg met het MT over NOW was net begonnen en ik had 2 gemiste oproepen in de laatste 5 minuten op mijn mobiel en Skype. Dat was het moment dat ik dacht: ‘Hoe dan…?’

Nu hoor ik je denken: “tja, dan moet je die overleggen ook maar niet op dat moment plannen.”. Helemaal mee eens en dat was ook mijn voornemen. Tot het moment dat je een beslissing moet nemen over een stuk inkomenszekerheid voor pakweg 1.000 mensen waarbij de betaling met een week vertraagd wordt als we die dag geen beslissing nemen.

Wat had ik nog meer anders kunnen doen? “Zorgen dat je op dat moment de zorg voor de kinderen niet hebt.” Ook een goed punt maar eveneens niet makkelijk als de kinderopvang dicht is, opa en oma in de risicogroep zitten en ook je partner verantwoordelijkheden heeft en daar de ruimte voor nodig heeft.

En daarmee kom ik wellicht tot de wijze les die ik hieruit trek: als je geconfronteerd wordt met een dergelijke onmogelijke situatie en je hebt alles gedaan wat er in je beïnvloedingssfeer ligt dan is het vervolgens de kunst om er uiteraard even van te mogen balen (en reken maar dat ik dat gedaan heb! 😊), je te realiseren dat dit nu eenmaal even is wat het is, geen te zware conclusies eraan te verbinden (vroeg of laat gaat dit over) en er weer het beste van te maken. En dat hebben we gedaan. Met ’s avonds een dichtgeklapte laptop en met zijn allen een lekker ijsje in de zon. En genoten dat we hebben!

Annemieke Uffink, consulent HR-services

Annemieke - - thuiswerken

Thuiswerken? Ik noem het liever “multitasken XXL”. Twee pubers in huis die je moet helpen met school (lees; achter de vodden aan zitten), een hond die af en toe zorgt voor “gezellig” achtergrondgeblaf en een verbouwing bij de buren. En dan probeer maar eens werk te verzetten in je eigen home-school-office.

Nee hoor, het gaat me best goed af en ik ben blij dat de mogelijkheid er is! Natuurlijk mis ik het échte contact met alle lieve collega’s enorm, maar buiten dat merk ik dat we er met zijn allen het allerbeste van willen maken, en dat nog goed voor elkaar krijgen ook! En het heeft ook zéker voordelen: mijn kids gaan tegenwoordig in hun normaal gesproken “hang-met-vrienden-tijd”, uit pure verveling maar stofzuigen en dweilen en mijn hond blaft tegenwoordig vloeiend Grieks en Latijn 😉

Tips voor thuiswerken? Doe vooral wat voor joú werkt. Voor mij is dat de ochtend beginnen met een flinke wandeling, lekker veel licht en frisse lucht in huis laten, fleurige bloemetjes op tafel, een lekker muziekje op de achtergrond en af en toe een online spelletje met collega’s. Verlies elkaar niet uit het oog, blijf schakelen met je collega’s! Alleen zó kunnen we er SAMEN het beste van maken!

En last but not least, eigenlijk altijd maar zéker nu, CARPE DIEM.

Nick Mattheij, senior software developer

Nick - thuiswerkenMijn vrouw werkt in het ziekenhuis en onze twee kinderen kunnen door omstandigheden niet naar de opvang. Op z’n zachtst gezegd levert deze crisis bij ons in huis de nodige spanningen en stress op. Ik hoop dat grijze haren in de mode blijven!

Er zijn eigenlijk twee belangrijke punten waar we goed op blijven letten: Bewegen en genieten! Bewegen doen we onder andere in de vorm van tuinieren. Eigenlijk spenderen we nu zoveel tijd in de tuin dat “het meerjarenplan” nu na vier weken al grotendeels klaar is… Voor de rest hebben we een bos naast de deur. Omdat we net verhuisd zijn valt hier nog veel te ontdekken en het is er gelukkig lekker rustig. Niet te vergeten haal ik zo ook makkelijk de stappen die ik nodig heb! Het bos is eigenlijk bewegen én genieten, prachtig en rustgevend.

Wat betreft genieten, tja… het geld wat eerst opging op het terras en in cafés gaat nu toch nog steeds op! De koelkast staat vol met vatgerijpte bieren en we laten regelmatig eten bezorgen door lokale restaurants. Zo ondersteunen we onze lokale ondernemers ook gelijk, mooie win-win toch?

Ook hebben we onze hobby weer nieuw leven ingeblazen. Sinds tien jaar sparen we Lego en we hebben dit nu ook maar als excuus gebruikt om wat extra “bezigheidstherapie” in te slaan. Met andere woorden: verplicht genieten!

Nicole Keijzers, casemanager

NicoleIk hoor het mijn leidinggevende nog zeggen: “Jongens, nemen jullie vanavond wel je laptop mee, want wie weet mogen we morgen al niet meer op kantoor werken”. Ach, zover zal het toch niet komen. Dat het in Italië een ding is, was me wel duidelijk geworden. Mijn dochter had daar eigenlijk een uitwisseling naartoe begin maart maar haar gastgezin zat al in “Lockdown”. Maar hier toch niet?

Toch brak die dag eerder aan dan gedacht. Nu is een hoek van de eetkamertafel mijn werkplek, compleet met toetsenbord en extra beeldscherm. Inmiddels zijn we ruim 5 weken verder en is ons huis naast werkplek ook school, restaurant, sportschool, muziekschool, bioscoop en terras geworden. We hebben ons ritme allemaal aardig gevonden hier in huis. Elke dag prijs ik me gelukkig dat ik een hele leuke baan heb die ik ook vanuit thuis prima kan uitvoeren. Al begin ik het contact met collega’s, klanten en medewerkers wel heel erg te missen. Ik wacht op de woorden van de premier: “Jongens hou er rekening mee dat je binnenkort weer gewoon op kantoor mag werken”. Maar dat zal helaas nog wel even duren. 

Rutger Koelewijn, medewerker helpdesk ict

Ook voor Rutger - thuiswerkenmij als Helpdesk medewerker op de ICT-afdeling van Driessen Groep is dit een periode van thuiswerken. Alle computeruitrusting heb ik als ICT’er al thuis staan, dat voelde voor mij als een streepje voor. De avond voor mijn eerste thuiswerkdag heb ik mijn laptop en het extra scherm klaargezet. Mijn ‘thuiskantoortje’ aan de eettafel was zo snel ingericht. 

De eerste thuiswerkweek was een hele drukke week voor mij en mijn collega’s van de ICT Helpdesk. Voornamelijk met telefonisch ondersteunen bij het aansluiten van apparatuur en het instellen van de communicatiemiddelen zoals Teams en Skype. Waar ik mijzelf op betrapte die eerste week was het continue doorgaan met werken. Ik merkte dat mijn koffiemok na een paar uur nog steeds leeg voor mij stond. Het ritme wat ik normaal gesproken op kantoor heb moest ik thuis nog even vinden.

Mijn tips voor alle thuiswerkers:

  1. Neem op tijd een (koffie)pauze en verlaat zo nu en dan je computer;
  2. Let op je houding en voorkom vervelende kramp in je nek en/of schouders;
  3. Verwen jezelf met een uitgebreide lunch en pauzeer iets langer dan je normaal gesproken op kantoor doet;
  4. Blijf bewegen!

Wat ik erg waardeer is dat collega’s ook even de tijd nemen om een gezellig praatje te maken nadat ze zijn geholpen met hun vraag of probleem. Voor mijn gevoel slepen we ons er op die manier samen doorheen en maken we het thuiswerken ook iets gezelliger, ook al zijn de meeste van ons alleen. Wij van ICT staan altijd voor onze collega’s klaar en het voelt enorm fijn dat iedereen zijn of haar dankbaarheid naar ons uitspreekt!

Suzanne de Gooijer, medewerker DTP en webdesign 

SuzanneNet zoals velen wisselen mijn man en ik onze werkdagen ‘s middags af. En als ik dan in de middag begin te werken heb ik in de ochtend al een momentje gehad voor mijzelf. Mijn dochter en ik beginnen de ochtend eerst met een lekker potje relaxen voor ons allebei. Afzonderlijk. Zij mag haar tekenfilms kijken op Z@ppelin en ik mag een half uurtje yoga doen. We hebben de afspraak dat zij haar filmpjes kijkt en mij na mijn yoga weer mag storen. (Dat gaat heus niet altijd goed. Maar practice makes perfect).

Ik rol mijn matje uit, zet mijn bluetooth koptelefoon aan en zet mijn yoga app ‘Down Dog’ aan. Hier begint de stem mij te instrueren om eens rustig te komen zitten en goed uit te ademen. Op de achtergrond hoor ik één van mijn favoriete zangers al zingen. En plotsklaps ben ik thuis in mijn eigen wereld, in mijn eentje.

Na een half uur power yoga gaat mijn koptelefoon af en word ik even bijgepraat door mijn dochter over haar belevenissen het afgelopen half uur. Dan gaan we ontbijten en begint onze dag echt samen.

Hoe is thuiswerken voor mij?

Zelf werk ik nog veel vanuit kantoor. Het is daar zo uitgestorven rustig dat ik daar prima zit. Meestal heb ik een kantoor met 6 werkplekken voor mij alleen en soms zelfs een hele gang. Naast collega’s zie ik ook steeds meer beeldschermen, schermverhogers, stoelen en toetsenborden “verdwijnen”. En daar ben ik als ergocoach blij om. Door deze spullen mee naar huis te nemen zitten mijn collega’s veel ergonomischer en is de kans op klachten veel minder.

Ben je na het lezen van dit stuk nog opzoek naar meer tips voor thuiswerken? Lees dan ook 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken of neem eens een kijkje op Coronakrant.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.