(Thuis)werken rond de feestdagen, I’ll be home for Christmas
Op de werkvloer
Leestijd: 5 minuten

(Thuis)werken rond de feestdagen, I’ll be home for Christmas

De feestdagen, hoe gaan die er dit jaar uitzien? Veel mensen zijn door de coronacrisis geneigd om door te werken rond kerst en oud op nieuw, want veel leuke dingen om te doen zijn er niet en veelal werken we toch vanuit huis. Een beetje extra gezelligheid is natuurlijk welkom. Kerst of geen kerst, werken of vrij en of je nu op je werk of thuis werkt rond de feestdagen.

Normaal gesproken wil zo’n driekwart van de beroepsbevolking graag vrij zijn rond de feestdagen maar dit jaar is dat dus anders. Waar je andere jaren een hoop gedoe had rondom de vakantieplanning op je werk, valt dat dit jaar reuze mee. (Laten we het even positief bekijken. 😉 ) Ben jij, net zoals ik, dit jaar aan het (thuis)werken rond de feestdagen? Maak er dan op je (thuis)werkplek een feestje van!

Deck the halls, het bureau of de keukentafel

Een opgeruimd bureau geeft vaak meer rust dan een rommelig, vol bureau. Maar er mag best iets staan deze dagen. Denk aan een mini kerstboompje of een sfeervol lichtsnoertje. Zo’n vrolijke kerstknuffel kan ook best, als ‘ie maar niet de hele dag over je bureau danst en zingt. Een paar kerstballen in een vaas kan ook prima voor een beetje sfeer op je werkplek.

Ga je naar je werk? Bedenk je dan even dat niet iedereen op kerstsfeer zit te wachten dus schakel vooral eerst met je leidinggevende en directe collega’s voordat je met de slingers en ballen begint. Let ook op de brandveiligheid en, mocht je klanten ontvangen, houd het dan een beetje beschaafd.

Iets lekkers bij de koffie

Ik weet niet hoe het met jou zit maar bij kerst denk ik gelijk aan eten. Veel eten. Tijdens het (thuis)werken continu eten is niet best voor je jeans maar iets lekkers bij je kop koffie kan best. Die kerstkransjes bijvoorbeeld. Of ruil je koffie voor een kop warme chocolademelk, met slagroom, en marshmallows en een snufje kaneel of zo. Ik noem maar iets. 😉

Lees ook Thuiswerken: snakken naar snacken door corona?

Liever geen ongezonde tussendoortjes? Pak dan een plak kerststol bij de lunch. Nee ook niet heel gezond maar je ruilt die saaie boterham voor iets feestelijks, met net wat meer calorieën dus voor een keer kan het best. Ga je naar je werk dan zijn er 1-persoons stolletjes die handig zijn om mee te nemen. Of maak je schaaltje met tomaatjes en komkommer wat gezelliger door ze in de vorm van een kerstboom neer te leggen, kies voor plakken kaas in de vorm van een kerstboom of zoek op Pinterest wat ideeën met de woorden “gezond – lunch – kerst”.

Joy to the world, ook vanuit huis

We missen allemaal wel wat aan gezelligheid en kleine geluksmomentjes. Stuur daarom eens kerstkaarten naar familie, vrienden en collega’s. Wil je het echt coronaproof maken dan zou ik voor e-cards gaan. PostNL heeft het al druk genoeg met thuiswinkelend Nederland.

Lees om ook bij jou thuis de “joy” vast te houden Thuiswerken zonder kids en partner achter het behang te plakken

Joy komt normaal gesproken ook van gezelligheid met collega’s. Een knallend kerstfeest op je werk zit er niet in maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen. Lees hier de beste ideeën voor teambuilding op afstand.

(Thuis)werken rond de feestdagen en een slecht humeur?

Veel mensen hebben door de coronacrisis een kort lontje en een niet zo best humeur. Heb jij daar ook last van? Vrolijk jezelf dan op met muziek. Muziek is een makkelijke sfeermaker. Op de radio komt misschien “All I want for Christmas” net iets te vaak voorbij en “Driving home for Christmas” is minder van toepassing als je thuiswerkt. Maak daarom je eigen afspeellijst en draai jouw favoriete kerstnummers tijdens het werk. Het voordeel van thuiswerken: niemand (of in elk geval minder mensen) klaagt over je muziekkeuze.

Lees ook Music Maestro! De muziekkeuze in eigen hand

Anders dan anders

De feestdagen opleuken kun je ook door net wat anders te doen dan anders. Werk je op kantoor? Kies dan eens een ander bureau om aan te werken. Wel zo aardig om de werkplek van je collega weer netjes achter te laten natuurlijk maar een dagje ergens anders zitten geeft je afwisseling en dat doet iets met je brein

Werk je thuis? Creëer dan wat afwisseling door op een andere plek te lunchen. Leg bijvoorbeeld eens een picknickkleed in de kamer of eet gewoon eens op de bank. Jouw huis, jouw regels dus wie zegt dat dat niet mag? En als je dan toch bezig bent, pak dan meteen het goede servies uit de kast. Maak het gezellig en een soort van speciaal. Dat goede servies slijt niet direct door het één keer extra te gebruiken en zeg nou zelf, het is toch zonde om ongebruikt in de kast te laten staan?

Wanneer we straks weer bij elkaar mogen komen zullen de personeelsfeesten je om de oren vliegen. In De do’s en don’ts op een personeelsfeest lees je alvast dé tips voor wanneer het weer kan. 

Nog wat voordelen van (thuis)werken rond de feestdagen

Baal je er alsnog van dat jij aan het werk bent en je collega lekker vrij is? Sta dan eens stil bij de voordelen van wél werken:

  • Je bespaart vakantiedagen;
  • Het is rustiger op de weg. Dus ga je nog naar je werk toe dan ben je straks lekker snel thuis;
  • Het is rustiger met vragen van collega’s dus je kunt heerlijk doorwerken.

Het is in deze tijd niet allemaal kommer en kwel, er zijn lichtpuntjes. Al zien we die soms alleen in de kerstverlichting. 

Werk jij via Driessen en heb je vragen over bijvoorbeeld de uitbetaling van feestdagen? Kijk dan op Mijn Driessen bij ‘veelgestelde vragen’. 

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.