Thuiswerken, eenzaamheid of in verbinding?
Werk & privé
Leestijd: 5 minuten

Thuiswerken, eenzaamheid of in verbinding?

Merk jij het ook? Een stukje eenzaamheid en het missen van verbinding met je collega’s, door het thuiswerken? Ja, je spreekt ze online maar dat is vooral zakelijk en niet echt persoonlijk. Je collega’s bellen voor social talk voelt raar maar je hebt wel die behoefte.

Waarschijnlijk spreek je elke werkdag wel een collega. Om de dag af te trappen, voor een vergadering of om gewoon wat zaken af te stemmen. Je vraagt ook vast weleens “Hoe gaat het?” maar er echt de tijd voor nemen doen we nauwelijks want we hebben het allemaal druk. Tenminste.. dat denken we. Door het thuiswerken is dat toch lastig inschatten en daarom is die drempel om te bellen voor wat social talk ook zo hoog. Laat staan dat je even met elkaar kunt lachen. Je weet wel, zoals we op kantoor deden.

Daarnaast groeien we als team uit elkaar omdat we minder duidelijk hebben waar een ander mee bezig is en of we ergens mee kunnen helpen. We werken echt op onze eilandjes. Dat dit niet goed is voor de sfeer en het teamgevoel dat is duidelijk. Maar het brengt ook eenzaamheid met zich mee, vooral voor collega’s die in hun eentje thuiswerken.

Wat is eenzaamheid nou echt?

Het is misschien een zwaar beladen term: eenzaamheid. Misschien juist daarom dat we eenzaamheid onderschatten. En het bestond toch echt voor de coronacrisis al. In dat opzicht dus gelukkig dat het nu wat meer naar boven komt en er zo ook meer aandacht voor komt.

Voor iedereen is eenzaamheid anders en iedereen heeft hierin een andere grens. De een kan prima alleen zijn en heeft er zelfs behoefte aan. De ander heeft er veel last van om een hele dag alleen te zijn. Eenzaamheid draait vooral om gemis van kwaliteit in je contacten. Je kunt dus de hele dag vergaderen maar als er niet één keer wordt gevraagd naar hoe het met je gaat, dan kun je nog steeds eenzaam zijn. We hebben behoefte aan verbinding. Niet aan contact op zichzelf.

Eenzaamheid is niet alleen een vervelend gevoel maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee, trekt je in een negatieve spiraal en daarmee haalt het ook je prestaties op je werk naar beneden.

Wat betekent eenzaamheid voor je collega?

Wat dacht je van die nieuwe collega? Waar jij nog een warm welkom gehad hebt op je eerste werkdag, heeft jouw nieuwe collega, die tijdens de coronacrisis gestart is, waarschijnlijk nauwelijks iemand live gezien en gesproken. Omdat je elkaar niet in het zich hebt, schiet het er vaak bij in om die nieuwe collega te leren kennen. Er kan van alles spelen waar jij geen weet van hebt. En dat is niet jouw schuld maar je kunt er wel wat aan doen.

Of die collega die aan het begin van de thuiswerkperiode met zwangerschapsverlof ging en inmiddels weer terug is. Zij heeft nauwelijks met haar zwangere buikje kunnen pronken. Ja, ze heeft een leuke kaart van jullie team gekregen maar ze heeft veel moeten missen. Dat zou zomaar heel vervelend kunnen voelen. Nogmaals: niet iedereen is hetzelfde maar sta er eens bij stil wat deze situatie met iemand kan doen.

Niet jouw schuld, wel een kans voor verbinding

Zoals ik al zei, het is niet jouw schuld dat jij of je collega eenzaam is. Maar je kunt er wel wat aan doen. Het begint al met eens wat vaker “Hoe gaat het?” vragen. Maar kijk ook eens of je de drempel over kunt en gewoon eens kunt bellen voor social talk. Natuurlijk moet het werk ook doorgaan maar je hoeft ook geen uur aan de telefoon te zitten. Spreek bijvoorbeeld een tijdstip af waarop je even je kop koffie bijvult en een praatje maakt met elkaar. Eigenlijk zoals je dat bij het koffieapparaat op kantoor ook zou doen, alleen nu dus telefonisch.

Ook een online vrijdagmiddagborrel kan een goed idee zijn in de strijd tegen eenzaamheid door het thuiswerken. Let hierbij wel op dat de groep niet te groot is. In een grote online groep spreek je lang niet iedereen en kan die collega die zich toch al eenzaam voelt weleens “vergeten” worden.

Wil je meer tips om op afstand met je team verbonden te blijven? Lees dan ook Teambuilding op afstand

Vitaliteit en verbinding in één

Twee vliegen in één klap: Bij Driessen hebben we ontdekt dat een stappenchallenge dé manier is om collega’s in beweging te krijgen maar ook voor verbinding. Een goede tip dus ook in de strijd tegen eenzaamheid door het thuiswerken. We hebben al een aantal edities achter de rug en speciaal voor vitaliteit en verbinding in coronatijd hebben we de Corona Stappen Challenge opgezet.

Collega’s gaan in zo’n challenge de strijd met elkaar aan om de meeste stappen te zetten. Dit doen we in teams van vijf personen, gedurende een periode van zes weken. Om niet iedereen, tegen het advies van het RIVM in, de straat op te sturen kunnen door het uitvoeren van diverse oefeningen in de woonkamer, zoals de welbekende squats, extra punten oftewel stappen verdiend worden.

Omdat we inmiddels wel thuis zijn in de stappenchallenge en een heus developers-team hebben, kon een mooie site opgezet worden waar iedereen de stappen bijhoudt. Uiteraard inclusief een pagina waar je zowel de team- als individuele ranking kunt zien. De strijd om een mooie ranking zorgt ervoor dat mensen in beweging komen en dat werkt bijna verslavend waardoor het bewegen een gewoonte wordt. Daarnaast helpt het strijden in teamverband voor meer contactmomenten en dus voor verbinding.  

Wil jij dit ook voor jouw organisatie? Laat je leidinggevende vrijblijvend contact opnemen met Eva Stam 

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.