Thuiswerken: van afleiding naar begeleiding
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Thuiswerken: van afleiding naar begeleiding

Thuiswerken kan verschillende voordelen bieden. Zo kan het je reistijd besparen, kun je je tijd beter zelf indelen en je kunt je werkplek inrichten zoals het voor jou prettig werkt. Toch is het sentiment rondom thuiswerken niet zo positief: 1 op de 4 Nederlanders zou zichzelf namelijk niet thuis laten werken. Hoe komt dit?

Voor sommigen is thuiswerken om verschillende redenen de ideale uitkomst. Er ontstaat flexibiliteit in werktijden, maar je kunt ook in alle rust werken in je vertrouwde, eigen omgeving. Maar is dit terecht? Kun je thuis wel rustig werken? Of word je juist door allerlei factoren afgeleid?

1 op de 4 werknemers zou zichzelf niet thuis laten werken

Uit onderzoek van Manutan onder 1.000 werknemers blijkt dat 25% van de Nederlanders zichzelf niet thuis zou laten werken als zij in de schoenen van hun werkgever stonden. Niet omdat het ontbreekt aan motivatie, maar omdat er een aantal factoren zijn die voor behoorlijke afleiding kunnen zorgen. Huishoudelijke werkzaamheden worden daarbij als eerste genoemd (27%). Zowel mannen (25%) als vrouwen (31%) noemen dit een flinke afleiding. Een onopgeruimd huis kan ertoe leiden dat het opvouwen van de was of het opruimen van de keuken voorrang krijgt op werkzaamheden voor kantoor. Daarnaast worden kinderen (20%) en de partner (13%) als bron van afleiding gezien. Ook de televisie en herrie bij de buren zouden de productiviteit niet stimuleren. Hierdoor ontstaat een negatief sentiment rondom thuiswerken, terwijl thuiswerken de productiviteit juist enorm kan bevorderen.

Wet Flexibel Werken

Met de Wet Flexibel Werken, die op 1 januari 2016 van kracht is gegaan, wordt vanuit de overheid steeds meer nadruk gelegd op flexibel werken. Hoewel een werknemer officieel nog steeds geen recht heeft op bijvoorbeeld thuiswerken, wordt er middels deze wet wel extra aandacht besteed aan verschillende vormen van flexibel werken, waaronder thuiswerken.

Positief sentiment rondom thuiswerken

Om het sentiment rondom thuiswerken in positieve zin te verbeteren is het belangrijk voor werknemers en werkgevers om goede afspraken met elkaar te maken. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld een thuiswerkbeleid inzetten. Onderdeel hiervan zou een telewerkovereenkomst kunnen zijn, waarin vastgelegd wordt hoe omgegaan wordt met eventuele kosten voor telefonie, internet of inrichting van de (thuis)werkplek. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van diverse wettelijke regelingen, waaronder de werkkostenregeling die mogelijkheden biedt in de vorm van een vrijstelling voor arbovoorzieningen.

Er kan ook voor gekozen worden om met een proefperiode te werken waarna evaluatie plaatsvindt. Als het goed bevalt, kan er vaker thuisgewerkt worden. Overigens wordt aangeraden om nooit fulltime thuis te gaan werken. Dit kan namelijk zorgen voor een minder sterke binding met het bedrijf en collega’s.

Maatwerk, vertrouwen en support

Maatwerk, vertrouwen en support zijn de drie kernprincipes die thuiswerken voor de werknemer tot een succes kunnen maken. Wil je dus meer inzetten op flexibel werken en thuiswerken, zorg er dan voor dat je samen met je werkgever kijkt naar de mogelijkheden. Middels evaluatie kun je laten zien dat het thuiswerken op goed vertrouwen kan gebeuren en door aan te geven waar je hulp nodig hebt aan je werkgever kan ook jij een gelukkige thuiswerker worden.

Bronnen: Personeelsnet, HR Praktijk, Managers Online, Manutan

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *